STM selvittää sote-ammattilaisten kokemuksia kirjaamisesta – tavoitteena parantaa työajan käyttöä
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) selvittää, miten sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kokevat kirjaamisen osana päivittäistä asiakas- tai potilastyötä. Tietoa tarvitaan, jotta kirjaamiskäytäntöjä voidaan kehittää ja työaikaa jäisi nykyistä enemmän asiakkaiden ja potilaiden kohtaamiseen.
STM kerää sote-ammattilasille suunnatun sähköisen kyselyn avulla tietoa siitä, kuinka paljon kirjaaminen vie sote-ammattilaisten työaikaa eri työtehtävissä. Tavoitteena on myös ymmärtää, miten kirjaaminen vaikuttaa päivittäiseen työhön ja millaisia hyötyjä sillä koetaan olevan.
Kysely tehdään lokakuun aikana.
Kysely koskee muun muassa lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia.
Tieto kirjaamiskäytännöistä auttaa kehittämään sote-palveluita
Kirjaamiseen kuluvasta työajasta ei ole tarkkaa tietoa. Arvio on, että se vie työajasta noin 25–30 prosenttia.
Tiedonpuute kirjaamiseen liittyvistä kokemuksista on yksi syy, miksi sote-ammattilaisten tarpeita ei ole pystytty ottamaan riittävän hyvin huomioon esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisessä.
Tietoa tarvitaan, jotta kirjaamista voidaan kehittää. Kyselyn tuloksia on tarkoitus hyödyntää laajasti sote-palveluiden kehittämisessä. Tavoitteena on, että ammattilaisille jäisi nykyistä enemmän aikaa asiakas- ja potilastyöhön.
Selvitys toteutetaan osana kahta käynnissä olevaa ohjelmaa. Hyvän työn ohjelman tavoitteena on helpottaa henkilöstöpulaa vapauttamalla ammattilaisten työaikaa asiakas- ja potilastyöhön. Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto -ohjelma pyrkii puolestaan edistämään toimialan digitalisaatiokehitystä.
Muualla verkossa