KT-lehden numero 5/2024 on ilmestynyt: teemana tekoäly
Tuoreessa KT-lehdessä käsitellään laajasti tekoälyn käyttöä kunta- ja hyvinvointialueella. Lehdessä kerrotaan, kuinka muun muassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella sekä Porvoon ja Helsingin kaupungissa on päästy alkuun tekoälyn käytössä ja löydetty oma tapa hyödyntää juuri omiin tarpeisiin soveltuvia tekoälysovelluksia. Länsi-Uudellamaalla tekoäly toimii esimerkiksi lääkärin kirjuriapuna.
Nummelassa tekoäly tekee potilaskirjaukset
Länsi-Uudellamaalla vauhti on ollut hurja. Vielä viime syksynä hyvinvointialueella mietittiin, miten tekoäly voitaisiin ottaa käyttöön. Nyt Nummelan terveyskeskuksen lääkärit käyttävät potilastyössä apunaan automaattista kirjaamista. Siinä lääkäri nauhoittaa keskustelunsa potilaan kanssa, ja tekoäly muodostaa puheesta käyttökelpoiset potilaskirjaukset, jotka lääkärin tarvitsee vain tarkastaa. Muutos on lisännyt lääkärien työtyytyväisyyttä, koska he voivat keskittyä entistä enemmän potilaisiinsa.
Porvoossa on huomattu, että tärkeintä on kouluttaa henkilöstö käyttämään tekoälyä
Porvoossa on huomattu, että tärkeintä tekoälyn käyttöönotossa on osaamisesta huolehtiminen. Tekoäly, kuten mikä tahansa uusi asia, vaatii muutosjohtamista, Porvoon kaupungin kehitysjohtaja Charlotta Grönqvist kertoo.
Kaipaatko apua tekoälyn käyttöön opetuksessa tai varhaiskasvatuksessa?
Opetushallitus ja ministeriö tekevät parhaillaan kansallista tekoälyn tukimateriaalia varhaiskasvatukseen ja kouluihin, koska opetuksen ja kasvatuksen järjestäjät ovat toivoneet apua tekoälyn käsittelyyn työssään.
Tukimateriaali koskee tekoälyn käyttöä varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaassa sivistystyössä eli esimerkiksi kansanopistoissa.
Lue, miten edeltäkävijäkaupunki hyödyntää tekoälyä
Helsingin kaupunki on tekoälyn käytössä pitkällä. Niin pitkällä, että kaupungin tiedolla joh-tamisen päällikkö Tomas Lehtinen kuvailee Helsingin olevan yksi eurooppalaisista edelläkävijöistä.
Tekoäky näkyy Helsingin kaupungin arjessa niin, että kaikilla toimialoilla on käytössä useita tekoälysovelluksia. Esimerkiksi Copilot-tekoälyohjelmaa käytetään tehostamassa hallinnon töitä. Lisäksi asiakaspalvelussa on käytössä erilaisia palvelubotteja. Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan botissa on jopa 15 000 käyttäjää kuukaudessa.
”Tekoälyn käyttö voi olla organisaationsa näköistä”, KT-lehti 5/2024>
Kehittäminen kuuluu kaikille
Työelämän kehittämisen asiantuntija Anna-Mari Jaanu innostuu helposti vähän kaikesta, mutta siitä on hänen pestissään pelkkää iloa. Nyt hän kannustaa työpaikkoja työnsä kehittämiseen ja innostumaan muutoksesta.
"Jokaisessa meissä asuu pieni kehittäjä", KT-lehti 5/2024>