På svenska
Uutinen

KT-lehden numero 4/2024 on ilmestynyt – teemana säästöt

Tuoreessa KT-lehdessä keskitytään kuntien ja hyvinvointialueiden säästöihin. Pohjanmaan hyvinvointialueella on oivallettu, että lähipalveluita säilyttämällä voidaankin säästää. Joensuun kaupunki on esimerkki siitä, että kun säästöjä on pakko löytää, päätökset voidaan tehdä aidossa yhteistyössä henkilöstön kanssa. 

Pohjanmaa kulkee säästöissä omia polkujaan

Pohjanmaan hyvinvointialueella uskotaan, että toimiva perusterveydenhuolto pitää ihmiset terveinä ja kulut kurissa. Alueella on kovat säästöpaineet, mutta säästöjen halutaan olevan hyödyllisiä.

Lähipalveluja säilyttämällä voikin säästää, KT-lehti 4/2024>

 

Säästöjä etsittiin yhteistyössä henkilöstön kanssa

Alkuvuonna 2024 Joensuun kaupungin päättäjille selvisi, että kaupungin taloudesta on löydyttävä 25 miljoonan euron edestä säästöjä. Suurin syy säästötarpeille olivat hyvinvointiuudistuksen myötä pienentyneet valtionosuudet. Yhdessä lähes kaikki säästöt löydettiin muualta kuin henkilöstömenoista.

"Etsimme säästöt tiheällä kammalla", KT-lehti 4/2024>

 

Nuoria lisää kunta-alalle

Nuorten kuntatyöntekijöiden verkoston jäsen Heini Hosio kertoo, miten kunta-alan veto- ja pitovoimaa voisi lisätä. Nuorilla on ratkaisuesitys, jossa tärkeimmäksi tekijäksi on nostettu työhyvinvointi.

Miten nuoria saataisiin lisää kunta-alalle, KT-lehti 4/2024>

 

Näin lomautat oikein

Lomauttaminen vaatii aina perusteen. Henkilöä ei saa lomauttaa, jos hänelle voitaisiin osoittaa muita töitä. Lue muistilistamme, niin osaat toimia lomauttaessa oikein. 

Miten lomautan oikein, KT-lehti 4/2024>

 

Lisää porkkanoita valtion rahoitukseen

Julkisten toimijoiden rahat ovat vähissä, ja palveluita pitäisi parantaa. Taloustieteilijät usein suosittelevat kannustimien ­muuttamista. Pääekonomisti Juho Ruskoaho kysyy talouskolumnissaan, voisiko osa valtionrahoituksesta kohdentua sen ­perusteella, mitä halutaan saada aikaiseksi.

Voisiko kannustavuutta lisätä valtion rahoitukseen? KT-lehti, 4/2024>

 

Naisten asema paranee

Naiset ovat sijoittuneet työ­markkinoilla yhä useammin korkean taitotason erityisasiantuntija- ja asiantuntijatehtäviin. Lisäksi naisten koulutustaso on noussut edelleen.

Naiset parantavat hiljalleen asemaansa työmarkkinoilla, KT-lehti 4/2024>

 

Nyt vaikutetaan!

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on tänä vuonna mukana lukuisissa Orpon hallituksen kolmikantaisissa työryhmissä, jotka valmistelevat hallitusohjelman mukaisesti työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamista. Hallituskauden isoja kysymyksiä ovat ­hyvinvointipalveluiden kustannukset, työllisyys­asteen nosto ja toimivien työmarkkinoiden, työrauhan sekä henkilöstön saatavuuden turvaaminen.

Vuosi on täynnä vaikuttamistyötä, KT-lehti 4/2024>