Suomeksi
Nyhet

KT-lehti nummer 4/2024 är ute – temat är sparåtgärder

Det färska numret av KT-lehti fokuserar på kommunernas och välfärdsområdenas sparåtgärder. Österbottens välfärdsområde har insett att man kan spara genom att bevara närservice. Joensuu stad visar exempel på att beslut om nödvändiga sparåtgärder kan fattas i genuint samarbete med personalen. 

Österbotten går sin egen väg

I Österbottens välfärdsområde tror man på att fungerande primärvård håller folk friska och kostnaderna i styr. Trycket på att spara är stort, men man vill att sparåtgärderna ska vara ändamålsenliga.
Närservice kan ge besparingar, KT-lehti 4/2024>

 

Sparobjekt letades fram i samarbete med personalen

I början av 2024 gick det upp för beslutsfattarna i Joensuu stad att staden måste spara 25 miljoner euro. Den främsta orsaken var att statsandelarna krympt i och med vårdreformen. Tillsammans lyckades man nästan helt styra sparåtgärderna till annat än personalkostnader.

"Etsimme säästöt tiheällä kammalla", KT-lehti 4/2024> (på finska)

 

Fler unga till kommunsektorn

Heini Hosio, medlem i nätverket för unga kommunanställda, berättar hur man kan göra kommunsektorn attraktivare. De unga har ett förslag till lösning, där den viktigaste faktorn är välbefinnande i arbetet.
Miten nuoria saataisiin lisää kunta-alalle, KT-lehti 4/2024> (på finska)

 

Så permitterar du rätt

Permittering förutsätter alltid att det finns en permitteringsgrund. En anställd som kan anvisas annat arbete får inte permitteras. Läs vår checklista så kan du agera rätt vid permittering. 
Så permitterar du rätt, KT-lehti 4/2024>

 

Fler morötter till den statliga finansieringen


De offentliga aktörernas pengar sinar och tjänsterna borde förbättras. Ekonomerna rekommenderar ofta att man ändrar på incitamenten. Chefsekonom Juho Ruskoaho frågar i sin ekonomiska kolumn om en del av den statliga finansieringen kunde fördelas enligt vad man vill uppnå.
Voisiko kannustavuutta lisätä valtion rahoitukseen? KT-lehti, 4/2024> (på finska)

 

Kvinnornas ställning förbättras

Kvinnor har allt oftare fått sakkunnigbefattningar som kräver hög kompetens. Dessutom har kvinnornas utbildningsnivå fortsatta att stiga.
Naiset parantavat hiljalleen asemaansa työmarkkinoilla, KT-lehti 4/2024> (på finska)
 


Vi har inflytande!

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT är i år med i många av regeringen Orpos trepartsarbetsgrupper som i enlighet med regeringsprogrammet bereder reformerna av arbetsmarknaden och den sociala tryggheten. De stora frågorna under regeringsperioden är kostnaderna för välfärdstjänsterna, åtgärder för att höja sysselsättningsgraden och tryggande av arbetsfreden, tillgången till personal och en fungerande arbetsmarknad.
Vuosi on täynnä vaikuttamistyötä, KT-lehti 4/2024> (på finska)