KT-lehti 4/2023 on ilmestynyt – teemana työllisyys
KT-lehdessä 4/2023 käsitellään erityisesti TE-uudistusta. Kajaanin työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen kertoo, miten paljon Kainuu on saanut nostettua työllisyyttään. Muutosjohtaja Johanna Ilmonin näkökulma on Etelä-Karjalan yhteistyö ilman kuntakokeilua. Artikkeleissa on myös ohjeita ja aikatauluja uudistuksen läpiviemiseen.
Kainuussa hyödynnetään kuntakokeiluita
Kainuussa kuntakokeilut ovat nostaneet työllisyyden ennätyksellisen korkealle. Kainuu sai laskettua tämän vuoden toukokuussa työttömyysprosenttinsa alle valtakunnan keskiarvon, 8,1 prosenttiin.
Opitut hyvät käytännöt siirretään nyt TE 2024 -uudistukseen, kun maakunta valmistautuu kaikkien työllisyyspalvelujen siirtoon valtiolta kuntiin, mikä tapahtuu vuonna 2025.
– Olemme tarjonneet palveluja erityisesti työttömyyden alussa, emmekä ole jättäneet ihmisiä yksin kotiin. Noin kolmen kuukauden kohdalla yleensä näkyy, jos työllistymisessä on muutakin estettä kuin se, ettei sopivaa työpaikkaa ole löytynyt, Kainuun kuntakokeilun koordinaattori ja Kajaanin kaupungin työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen kertoo.
Kainuun ihme | KT-lehti (ktlehti.fi)>
Yhteistyötä ilman kuntakokeilua
Etelä-Karjala lähtee TE 2024 -uudistukseen ilman kokemusta työllisyyden kuntakokeilusta. Alueella on kuitenkin tehty paljon yhteistyötä työllisyyden hoidossa.
Etelä-Karjalassa on tehty laajaa yhteistyötä työllisyyden hoidossa jo pitkään. Se oli muutosjohtaja Johanna Ilmonin mukaan yksi syy siihen, miksi maakunta jäi kuntakokeilun ulkopuolelle.
– Emme ole kokeneet, että olisimme jääneet jostakin paitsi ilman kuntakokeilua.
Etelä-Karjalassa on ollut jo vuosia yhteinen työllisyysjohtoryhmä, jossa on mukana alueen kuntien lisäksi esimerkiksi ELY-keskuksen, yrittäjien ja oppilaitosten edustajat.
Yhteistyötä ilman kuntakokeilua I KT-lehti (kt-lehti.fi) >
Miksi tarvitsemme TE-uudistusta?
KT:n työllisyys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Patrik Tötterman tuo esille, että työllisyys on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vaikka julkisilla työvoimapalveluilla voidaan vain rajallisesti vaikuttaa työllisyysasteeseen, on hänen mukaansa myönnettävä, että TE-toimistot ovat onnistuneet. Miksi siitä huolimatta työvoimaviranomaiset siirtyvät valtiolta kunnille?
Miksi tarvitsemme TE-uudistusta I KT-lehti (kt-lehti.fi)>
Erilaiset oppijat jäävät työelämässä syrjään
Oppimisvaikeuksien huomiointi on arkea oppilaitoksissa nykypäivänä, mutta työelämässä asia helposti unohtuu. Seurauksena on alisuoriutumista ja uupumusta työssä sekä työttömyyttä.
Erilaiset oppijat jäävät työelämässä syrjään | KT-lehti (ktlehti.fi)>
Nyt on ratkaisevien päätösten aika
Alkanut syksy on TE 2024 -uudistuksen takia erittäin kiireinen kunnissa, koska niiden pitää tehdä suuria linjauksia.
Nyt on ratkaisevien päätösten aika | KT-lehti (ktlehti.fi)