Suomeksi
Nyhet

SHM utreder social- och hälsovårdspersonalens erfarenheter av dokumentering – målet är att förbättra arbetstidsanvändningen

Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) utreder hur social- och hälsovårdspersonalen upplever dokumenteringen av klient- och patientuppgifterna som en del av det dagliga arbetet. Informationen behövs för att man ska kunna utveckla dokumenteringsförfarandena och för att frigöra mer arbetstid för arbetet med klienterna och patienterna.

Med hjälp av en webbenkät riktad till yrkespersoner inom social- och hälsovården samlar SHM in information om hur mycket arbetstid dokumenteringen kräver av de anställda i olika arbetsuppgifter. Målet är också att förstå hur dokumenteringen påverkar det dagliga arbetet och vilka fördelar den upplevs ha.

Enkäten genomförs under oktober månad. 

Enkäten riktar sig bland annat till läkare, sjukskötare, närvårdare, socialarbetare och socialhandledare. 

Informationen om dokumenteringsförfarandena stöder utvecklingen av social- och hälsovårdstjänsterna

Det finns inga exakta uppgifter om hur mycket arbetstid som går åt till dokumentering. Uppskattningsvis går omkring 25–30 procent av arbetstiden till detta.  

Bristen på information om erfarenheterna i samband med dokumenteringen är en av orsakerna till att man inte har kunnat ta tillräcklig hänsyn till social- och hälsovårdspersonalens behov, till exempel vid utvecklandet av informationssystemen inom social- och hälsovården. 

Informationen behövs för att dokumenteringen ska kunna utvecklas. Avsikten är att enkätresultaten ska utnyttjas på bred front vid utvecklandet av social- och hälsovårdstjänsterna. Målet är att personalen ska få mer tid för klient- och patientarbete.

Utredningen genomförs som en del av två olika pågående program. Programmet för ett gott arbete har som mål att avhjälpa personalbristen genom att frigöra yrkespersoners arbetstid till klient- och patientarbete. Programmet för digitaliseringen av social- och hälsovårdstjänster, Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto, har å sin sida som mål att främja digitaliseringsutvecklingen inom sektorn.

Mer på webben