Vanhuspalveluun tarvitaan säännöt
Vanhustenhuollon asiantuntija, THL:n vieraileva tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri ennustaa hoivaskandaalien toistuvan, kunnes poliitikot onnistuvat luomaan vanhustenhuoltoon valtakunnalliset pelisäännöt.
– Osittaiset, harkinnanvaraiset tai mielivaltaiset säännöt johtavat vain siihen, että alle kymmenen vuoden päästä käsillä on uusi skandaali, Finne-Soveri sanoo 11. huhtikuuta ilmestyvän Kuntatyönantaja-lehden haastattelussa.
Finne-Soverin mukaan sääntöjä tarvitaan paitsi niille, jotka palveluita järjestävät, myös niistä vastuussa oleville. Kuntapäättäjille on jätetty iso vastuu vanhustenhoidossa.
– Pelisäännöissä pitäisi muun muassa sopia palvelujen laadulle kunnolliset kriteerit ja sopia siitä, mitä laadulla oikeastaan tarkoitetaan.
Vanhustenhoidon kokonaisuus on niin valtava, että sen kuntoon laittamisessa voi Finne-Soverin mukaan kulua kymmenen vuotta. Tärkeää olisi tehdä uudistus kokonaisuutena, jossa otetaan huomioon kerralla sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö sekä palvelurakenteet ja -prosessit.
Finne-Soveri muistuttaa, että vanhustenhoidon kehittämisessä tarvitaan kokonaisnäkemystä, ilman sitä palvelujen kehittäminen synnyttää helposti kuluja.
– Investoinnit hyvään vanhuuteen, terveelliseen ruokaan ja mahdollisuuteen liikkua ulkona voivat tuoda säästöjä toisaalla, Finne-Soveri sanoo haastattelussaan.
Robotit eivät Finne-Soverin mukaan korvaa hoitajaa tulevaisuudessakaan. Teknologiaa voisi kylläkin käyttää nykyistä luovemmin, jotta hoitajilla olisi aikaa olla vanhusten kanssa. Myös lääketieteen kehitys vaikuttaa. Jos muistisairaudet osattaisiin parantaa, hoivaa tarvittaisiin paljon nykyistä vähemmän.
Kiertäessään maakunnissa vuosi sitten Finne-Soveri huomasi, että kunnissa on jo ymmärretty, että kotihoitoa ja omaishoitoa pitää kehittää. Erityistä myötätuntoa hän tuntee kuntien etulinjan henkilöstöä kohtaan.
– Yleensä virheet johtuvat hankalista rakennelmista, eivätkä siis ole tahallisia.
Lue Harriet Finne-Soverin koko haastattelu 11. huhtikuuta ilmestyvästä Kuntatyönantaja-lehdestä.
Kuntatyönantaja-lehdessä 2/2019
Kuntatyönantaja 2/2019: Vanhuspalveluun säännöt >
Kuntatyönantajan 2/2019 muut verkossa julkaistut artikkelit >