På svenska
Uutinen

SOTE-sopimuksen ja HYVTESin paikalliset järjestelyerät siirtyvät

Paikallinen järjestelyerä oli tarkoitus maksaa 1.10.2024. Erä maksetaan helmikuusta alkaen, koska molempien sopimusten palkkausjärjestelmän uudistaminen on kesken. Paikallisen järjestelyerän siirto korvataan palkansaajille.

KT ja pääsopijajärjestöt ovat sopineet, että SOTE-sopimuksen ja HYVTESin paikallinen järjestelyerä maksetaan vasta 1.2.2025. Alun perin erä oli tarkoitus jakaa jo lokakuussa.

Järjestelyerä päätettiin siirtää myöhemmäksi, koska molempien sopimusten palkkausjärjestelmien uudistaminen on kesken.

Erillä helpotetaan uusien palkkausjärjestelmien käyttöönottoa

Paikallinen järjestelyerä on työ- ja virkaehtosopimukseen sisältyvä palkankorotuserä, jonka käytöstä sovitaan paikallisesti. Kyseinen erä on osa monivuotista kehittämisohjelmaa, joka sovittiin osana sopimusratkaisua vuosille 2022–2025.

SOTE-sopimuksen ja HYVTESin erät käytetään

  • palkkojen yhteensovittamiseen
  • palkkauksen kehittämiseen  
  • palkkausjärjestelmien käyttöönottoon.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki palkansaajat eivät saa välttämättä järjestelyerästä palkankorotusta, vaan korotukset kohdennetaan järjestelyeräneuvotteluiden perusteella.

Nyt kyseessä oleva erä on SOTE-sopimuksen osalta 2,5 prosenttia ja HYVTESin osalta 2,0 prosenttia palkkasummasta.

Mitä paikallisen järjestelyerän siirrosta seuraa?

Vielä ei tiedetä, ketkä palkansaajista saavat helmikuussa palkankorotusta. Siihen vaikuttavat muun muassa palkkausjärjestelmän valmistuminen ja siitä aiheutuvat palkankorotustarpeet. Erän siirtyminen korvataan prosentuaalisella palkanlisällä palkansaajille kahdessa erässä.

Kertaerät ovat 2,5 prosenttia tai 2,0 prosenttia maksetusta kokonaisansiosta. Ne maksetaan kaikille SOTE-sopimukseen ja HYVTESiin kuuluville palkansaajille joulukuussa ja helmikuussa.

Lisätietoja ja esimerkkejä kertaerien laskemisesta löydät KT:n yleiskirjeistä 15/2024 ja 14/2024.

Julkaisemme paikallisen järjestelyerän maksamisesta myöhemmin vielä erilliset yleiskirjeet. Niistä saat ohjeita, miten helmikuun erä maksetaan.