Suomeksi
Nyhet

Den lokala justeringspotten inom SH-avtalet och VÄLKA senareläggs

Den lokala justeringspotten inom SH-avtalet och VÄLKA var avsedd att betalas 1.10.2024. Potten betalas nu i stället i februari, eftersom reformen av lönesystemet för bägge avtalen ännu inte är klar. Löntagarna får kompensation för senareläggningen av potten.

KT och huvudavtalsorganisationerna har kommit överens om att den lokala justeringspotten inom SH-avtalet och VÄLKA betalas först 1.2.2025. Från början var det meningen att potten skulle fördelas redan i oktober.

Parterna har beslutat att senarelägga potten, eftersom reformen av lönesystemet för dessa avtal ännu inte är klar.

Potten underlättar införandet av de nya lönesystemen

En lokal justeringspott är en kollektivavtalsenlig lönehöjningspott som man avtalar om lokalt. Den aktuella potten ingår i det fleråriga utvecklingsprogrammet som ingår i avtalsuppgörelsen för 2022–2025.

Potterna inom SH-avtalet och VÄLKA används för

  • löneharmonisering
  • utveckling av lönesättningen  
  • införande av nya lönesystem.

Det innebär att potten inte nödvändigtvis höjer lönerna för alla löntagare, utan att förhöjningarna riktas enligt de förhandlingar som förs om justeringspotten.

Den aktuella potten är 2,5 procent inom SH-avtalet och 2,0 procent inom VÄLKA.

Vad innebär senareläggningen av potten?

Det är ännu inte klart vem som får löneförhöjning genom den lokala potten i februari. Det klarnar först när lönesystemet är färdigt och man ser hur lönerna behöver höjas. Löntagarna kompenseras för senareläggningen genom ett procentuellt lönetillägg i två omgångar.

Parterna har kommit överens om engångspotter på 2,5 respektive 2,0 procent som beräknas på de betalda totala lönerna. De betalas till alla löntagare inom SH-avtalet och VÄLKA i december och februari.

Mer information om beräkningen av engångspotterna och exempel finns i KT:s cirkulär 15/2024 och 14/2024. Den svenska översättningen av cirkulären läggs ut när den är klar.

Vi kommer senare att skicka ut separata cirkulär om betalningen av den lokala justeringspotten i februari.