THL: Henkilöstömitoituksen toteuttamiseen tarvitaan lisäaikaa
THL:n seurannan mukaan vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon olisi rekrytoitava kevääseen mennessä 3 400 uutta hoitajaa, jotta lakisääteiseen mitoitukseen päästäisiin. Käytännössä tämä on mahdotonta, koska koulutettuja työntekijöitä ei ole saatavilla. KT:n mielestä hoivamitoituksen seuraavaa kiristystä on siirrettävä usealla vuodella.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuranta osoittaa, että henkilöstömitoituksen nostamiseen tarvitaan lisäaikaa, koska koulutettuja työntekijöitä ei ole saatavilla. THL:n mukaan liian lyhyt siirtymäaika mitoituksen kiristyksessä voi lamauttaa palvelujärjestelmän.
Mitoituksen kiristäminen 0,7 työntekijään asiakasta kohden tarkoittaisi, että vanhuspalveluiden ympärivuorokautisiin yksiköihin olisi rekrytoitava 3 400 hoitajaa lisää huhtikuuhun 2023 mennessä. Yksiköillä on kuitenkin jo nyt suuria vaikeuksia löytää koulutettuja työntekijöitä avoimiin tehtäviin. Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon yksiköt raportoivat toukokuussa epäonnistuneensa noin 3 500:n vakituisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen rekrytoinnissa edellisen kuuden kuukauden aikana. Epäonnistuneiden rekrytointien määrä kasvoi yli tuhannella edelliseen vastaavaan jaksoon verrattuna.
KT:n mielestä hoivamitoituksen kiristämistä 0,7:ään pitää siirtää usealla vuodella.
– Myös THL toteaa seurannan tulosten perusteella, että mitoituksen nostamiseen tarvitaan lisäaikaa ja vuosi on lyhyt aika muutosten tekemiseen, KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho sanoo.
Henkilöstömitoitusta tarkasteltava kokonaisuutena
Henkilöstömitoitusta on nostettu asteittain. Vuoden 2022 alusta mitoitus on ollut 0,6 hoitajaa asiakasta kohden.
THL:n tietojen mukaan toukokuussa 0,6:n mitoituksen täytti 89 prosenttia ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Mitoitus oli saavutettu pääasiassa rekrytoimalla ympärivuorokautiseen hoitoon 900 hoiva-avustajaa.
Seurannan perusteella hoitajapula näkyykin lähi- ja sairaanhoitajien määrässä, joka ei ole vuoden seurannassa noussut ollenkaan. Mitoituksen nosto 0,7:ään edellyttäisi myös lähi- ja sairaanhoitajien määrän lisäämistä. Seurannan tulosten perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että kaikki yksiköt saavuttavat 0,7:n mitoituksen vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.
– Valviran ohjeistusta hoiva-avustajien käytöstä pitää päivittää niin, että hoiva-avustajia voidaan käyttää nykyistä enemmän, Ruskoaho painottaa.
Henkilöstön saatavuuden turvaamiseen tarvitaan konkreettisia toimia
THL:n mukaan hoitajien saatavuuden parantamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia.
Esillä ovat olleet muun muassa koulutuksen lisääminen ja työntekijöiden rekrytointi Suomen ulkopuolelta. Nämä ovat THL:n mukaan tärkeitä keinoja, mutta parantavat henkilöstön saatavuutta melko hitaasti. Mitoituksen nostamiseen tarvitaan riittävän pitkä lisäaika, jotta toimenpiteet toden teolla parantavat rekrytointitilannetta. On vaikea löytää toimenpidettä, joka korjaisi esimerkiksi vuodessa tilanteen.
– KT kannattaa lämpimästi THL:n esittämiä ratkaisuja. Sote- ja varhaiskasvatusaloilla tarvitaan riittäviä ja konkreettisia toimia henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Henkilöstön saatavuutta tulisi tarkastella kokonaisuutena, Juho Ruskoaho muistuttaa.
Muualla verkossa
- THL:n Tutkimuksesta tiiviisti -raportti Julkarissa: Vanhuspalveluihin on palkattu lisää hoiva-avustajia – lähi- ja sairaanhoitajien määrä ennallaan >
- Vanhuspalvelujen tila -seurantatutkimus THL:n nettisivuilla >