Tehy ja Super murentavat kunta-alan sopimisen kulttuuria
KT Kuntatyönantajat tuomitsee Sote ry:n useisiin sairaanhoitopiireihin kohdistamat painostustoimet. Sote ry:n taustalla olevien hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin toiminta rapauttaa vakavasti kunta-alan sopimisen kulttuuria.
– Toiminta on erityisen tuomittavaa sen vuoksi, että kunta-alalle on juuri saatu aikaan työrauha ja uudet virka- ja työehtosopimukset erittäin vaikeiden neuvottelujen jälkeen, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.
Sote ry tekee nyt kyseenalaisella tavalla työmarkkinahistoriaa kunta-alalla kohdistamalla kokonaan toisen sopimusalan kiistan painostustoimia kuntatyönantajiin.
Sote ry laajensi 10.6. aloittamaansa ylityö- ja vuorovaihtokieltoa uusiin sairaanhoitopiireihin tänään keskiviikkona, jolloin kunta-alan sopimukset allekirjoitettiin.
Kiistan taustalla on kuntien ja kuntayhtymien omistamia yhtiöitä edustavan Avaintyönantajat Avainta ry:n sopimusoikeuksia koskeva erimielisyys.
Väite sopimusshoppailusta perätön
– Tehy ja Super hyödyntävät nyt häikäilemättä valmiuslainsäädännön poistumista, Markku Jalonen tulkitsee. Järjestöpolitiikka ja painostustoimet ovat sosiaali- ja terveysalan toimijoille täysin kohtuuttomia. Ne ovat olleet useita kuukausia kovassa paineessa ja juuri ryhtyneet palauttamaan toimintaa tavanomaisempiin muotoihin. Jalonen vaatii ylityö- ja vuorovaihtokieltojen lopettamista välittömästi.
Sote ry on myös uskotellut, että kunnat ja kuntayhtymät harjoittavat kuntayritysten kautta niin sanottua sopimusshoppailua polkeakseen työehtoja. Väite on perätön.
Työsuhteen ehdot ovat kunnallisissa virka- ja työehtosopimuksissa sekä Avainta ry:n sopimuksissa samantasoiset. Ainoa olennainen ero on kuntien neljä prosenttiyksikköä korkeampi eläkevakuutusmaksu. Eläkemaksun korkeammasta tasosta ovat kunta-alan palkansaajajärjestöt itse olleet päättämässä.