Soteliiderit tukemassa sote-työnantajien muutosjohtamista ja kehittämistä
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tuki Soteliiderit-hankkeella sote-työnantajien muutosjohtamista, strategista henkilöstöjohtamista ja kehittämistyötä. Hanke toteutettiin yhteistyössä kuntien, sote-kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden kanssa vuosina 2019–2022 ja sitä rahoitti Euroopan sosiaalirahasto. Hankkeemme on päättynyt ja näiltä sivuilta löydät tietoa hankkeen toiminnasta sekä hankkeessa tuotetut materiaalit.
Hankkeen lopputerveiset KT-lehdessä
Lue hankkeen lopputerveiset KT-lehden artikkelista Aika vahvistaa sote-johtamista (KT-lehti 6/2022).
Hankkeen tavoitteet
KT halusi Soteliiderit-hankkeen avulla sote-työnantajien muutosjohtamista, strategista henkilöstöjohtamista ja kehittämistä, joilla
- saadaan aikaan yhteiskunnallisesti hyvin toteutettu sote-reformi ja/tai -reformeja
- turvataan sote-työnantajille osaavaa henkilöstöä
- rakennetaan sote-työnantajille hyvä työnantajabrändi
- tuetaan työhyvinvointia, joka synnyttää myös henkilöstötuottavuutta.
Hankkeen toteutus
Hankkeessa oli kolme keskeistä tapaa, joilla tavoitteiden toteutumista edistettiin:
1. Verkostot ja vertaisoppiminen
Hankkeella tuettiin kunta-alan sote-työnantajien sekä hyvinvointialueiden yhteiskehittämistä ja verkostomaista toimintatapaa.
Verkostoissa kehitettiin yhdessä sote-työnantajille tärkeitä teemoja muutosjohtamisen, strategisen henkilöstöjohtamisen ja työnantajatoiminnan näkökulmasta hyödyntäen vertaisoppimista.
2. Vuorovaikutus ja viestintä
Hankkeessa järjestettiin sote-työnantajahaastatteluja, työpajoja, teemaseminaareja sekä laajempia foorumeita tiedon keräämiseksi, vaihtamiseksi ja jakamiseksi.
Hankkeen toimintatapana oli verkostoida yhteen eri toimijoita vuorovaikutukseen sote-alan johtamisen ja työnantajuuden kehittämiseksi.
Kokemuksia ja käytäntöjä jaettiin sote-organisaatioiden hyödynnettäväksi.
3. Verkottaminen
Hanke pyrki verkottamaan yhteen ESR-toimintalinjan kaikki hankkeet ja levitti niiden kokemuksia ja tuloksia kuntakenttään sekä hyvinvointialueille. Toiminnan tuloksia jaettiin sähköisesti ja eri tilaisuuksissa.
Hankkeessa hyödynnettiin KT:n verkostoja ja viestintäkanavia, joiden avulla tavoitettiin kunta- ja hyvinvointialueorganisaatioiden lisäksi myös työmarkkinajärjestöt ja median edustajat.
Tausta
Sote-työnantajat tarvitsevat tukea yhteiskehittämiseen
Soteliiderit-hanke toimi vuosina 2019–2022 alustana työnantajien tärkeille yhteisille kehittämistarpeille ja niiden edistämiselle.
Työnantajien tarve tukeen tuli esille Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen myötä. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun keskeytyessä 2019 päätettiin tukea suunnata kaikille sotesta vastaaville työnantajille: kunnille, kaupungeille, sairaanhoitopiireille ja muille sote-kuntayhtymille.
Erityisesti tarvetta koettiin olevan strategisen henkilöstöjohtamisen kysymyksissä haastavissa muutostilanteessa. Hyvinvointialueuudistuksessa hankkeen kehittämistyö laajentui myös hyvinvointialueille ja tulevien sote-työnantajien pariin.
Osaavan henkilöstön saatavuus, hyvä työnantajabrändi sekä työhyvinvoinnin avulla paraneva työn tuottavuus ovat työnantajille tärkeitä menestystekijöitä, joita tuetaan verkostoyhteistyöllä sekä tutkimustulosten hyödyntämisellä.
Yhteistyökumppanit
Yhteistyökumppaneina hankkeessa olivat kaikki kunnat, sote-alan kuntayhtymät ja hyvinvointialueet. KT on niiden yhteinen työnantajajärjestö ja toimii myös yhteistyön koordinoijana erityisesti HR-asioissa.
Kumppaneiden suuren määrän vuoksi hankkeen teemoja käsiteltiin useammissa verkostoissa siten, että mukana kehitystyössä olivat niin kuntien, kaupunkien, kuntayhtymien kuin hyvinvointialueiden sote-johto, ylin johto ja HR-johto.
Rahoittaja
Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto (ESR).
Aikataulu
Soteliiderit-hanke toteutettiin 1.1.2019–31.12.2022.
Hanke kuului Onnistu yhdessä – työhyvinvointi, johtaminen ja asiakasosallisuus sote-muutoksessa -konsortioon.
Konsortio muodostui kolmesta osahankkeesta, jotka olivat
- Strateginen työkykyjohtaminen sote-muutoksessa (Työterveyslaitos, Keva, SiunSote, Essote, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä) >
- Soteammattilaiset asiakasosallisuuden osaajiksi (Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto) >
- Soteliiderit – hyvällä henkilöstöjohtamisella onnistuneita muutoksia (KT).