Sote-työnantajille tarjolla monipuolisesti tukea hyvinvointialueuudistuksessa
Sote-uudistus on edennyt seuraavaan vaiheeseen – toimeenpanoon. Kaikki alueet ovat saaneet koottua VATE-toimielimen ja sen yhteyteen erilaisia ryhmiä sekä ensimmäisen määräaikaisen yhteistoimintaelimen. Toimeenpano tehdään alueilla, hyvässä yhteistyössä kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Valtakunnallisesti toimeenpanoa koordinoidaan verkostoissa, joita organisoivat ministeriöt ja KT. Myös muut tahot tarjoavat tukea muutokseen.
Toimeenpanoaikaa on jäljellä vuosi ja neljä kuukautta. Toiminnan ja palvelujärjestelmän organisoinnin eli hallinnon, talouden, ict:n ja työnantajatoimintojen prosessien ja käytänteiden pystyttämiseksi aika on todella lyhyt. Valmistelijat ovatkin pyytäneet, että eri valtakunnalliset toimijat välttäisivät päällekkäisyyttä verkostoissa, seminaareissa ja muussa yhteydenpidossa. Aika on kortilla kaikilla.
Tietoiskuja hyvinvointialueuudistuksen tueksi
KT on nyt myös hyvinvointialueiden työnantajaliitto, jonka toimintaa säätelee laki. Työnjaossa ministeriöiden kanssa KT:n rooli on tunnistettu, ja pyrimme välttämään päällekkäistä toimintaa. KT Muutostuki organisoi verkostomaisella työskentelytavalla hyvinvointialueiden HR- ja työnantajatoimintojen valmistelua. Työskentelytapa, ”hands on”, on etsiä yhdessä asiakkaiden kanssa yhteisiä linjauksia ja raameja toiminnan tueksi.
KT:n Soteliiderit organisoi myös kunnille ja kuntayhtymille, infoa ja webinaareja sekä muuta materiaalia muutosjohtamisen ja muutoksen tueksi. Myös tänä syksynä järjestämme erityisesti kuntakentälle suunnattuja tietoiskuja, jossa tarjoamme ajantasaista tietoa hyvinvointiuudistukseen liittyen.
Torstaina 14. lokakuuta järjestetään Soteliiderien webinaari henkilöstön siirtymisen periaatteista sekä henkilö- ja palvelussuhdetietojen luovuttamisesta. Marraskuussa pidetään webinaari osaavan henkilöstön turvaamisesta nykyisille ja tuleville sote-työnantajille.
Tavoitteena onnistunut muutosprosessi
KT:n toiminta tähtää julkisen sektorin työnantajatoiminnan tukemiseen ja onnistuneeseen muutosprosessiin. Hyvinvointialueuudistus vaikuttaa laajalti myös kuntasektorin työnantajatoimintaan. Muutos 2021–2022 on prosessi, jossa kuntasektori kiteyttää tehtäviään ja mm. uudistaa tukipalveluprosessejaan. Hyvinvointialueilla luodaan uusia organisaatioita ja uutta työnantajakuvaa. Hyvän muutosjohtamisen tueksi Soteliiderit on tuottanut oppaan, jossa sote-alan johtamista käsitellään usean eri näkökulman kautta.
Asiantuntijamme ovat tukenanne, on kyse sitten henkilöstövoimavarojen kehittämisestä, työehtosopimuskysymyksistä, juridiikasta tai faktasta tilastojen ja tutkimusten muodossa . Edunvalvonnassamme pidämme esillä niin sote-alan työvoiman saatavuuskysymyksiä, julkisen alan eläke- ja sosiaaliturvahaasteita kuin montaa muutakin kunta- ja hyvinvointialaa koskevaa näkökulmaa.
Luvassa on tiivis rupeama, jossa meidän on tarpeen onnistua. Sekä vanhat että uudet sote-työnantajat yhdessä vaikutamme sote-alan työnantajakuvaan. Hyvä muutosprosessi hyödyttää kaikkia tahoja.
Henrika Nybondas-Kangas
KT Muutostuki & Soteliiderit