Muut tiedustelut

Vakiintuneiden tiedusteluiden lisäksi KT tekee tiedusteluita tarvittaessa myös muista ajankohtaisista aiheista. Välillä tiedusteluja tilataan myös ulkopuolisilta tutkimusorganisaatioilta.

E2 Tutkimuksen selvitykset: Nuorten käsitykset kunta- ja hyvinvointialan houkuttelevuudesta sekä ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin pullonkaulat ja hyvät käytännöt

(17.5.2024) E2 Tutkimus teki KT:n toimeksiannosta kaksi tutkimusta. Toisessa selvityksessä tarkastellaan nuorten näkemyksiä kunnista ja hyvinvointialueista työnantajina ja toisessa ulkomaisen työvoiman rekrytointiin liittyviä pullonkauloja ja hyviä käytäntöjä.

Nuoria koskevassa selvityksessä tutkittiin muun muassa, 

  • millaisia kokemuksia nuorilla on harjoitteluista kunnissa ja hyvinvointialueilla
  • kuinka houkutteleviksi työnantajiksi nuoret kokevat kunnat ja hyvinvointialueet
  • houkuttelevuus työnantajina ja työpaikkaan sitoutuminen kunnissa ja hyvinvointialueilla.

Selvitys perustuu kysely- ja haastatteluaineistoon. Vuoden 2024 helmikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 866 nuorta aikuista, jotka olivat iältään 19–34-vuotiaita ja työskentelivät kunta- ja hyvinvointialojen työpaikoissa. Marraskuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana tehtyihin haastatteluihin puolestaan osallistui 20 alle 35-vuotiasta nuorta aikuista.

Selvitys tarjoaa tietoa siitä, miten työnantajat voivat vahvistaa kunta- ja hyvinvointialan vetovoimaisuutta työvoimapulan helpottamiseksi. Lisäksi selvityksessä on ehdotuksia harjoittelukäytäntöjen, oppilaitosyhteistyön ja rekrytointitapojen kehittämiseksi.

Toisessa selvityksessä arvioitiin, millaisia pullonkauloja liittyy ulkomaalaisen työvoiman rekrytointiin ja miten niitä voidaan ratkaista. 

Selvitystä varten haastateltiin kuntien ja hyvinvointialueiden henkilöstöjohtajia ja muita kansainvälisestä rekrytoinnista vastaavia sekä kunnille ja hyvinvointialueille työllistyneitä ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä sote- ja kasvatusaloilta.

Aineisto on kerätty tammikuun ja maaliskuun 2024 välisenä aikana. Laadullinen aineisto koostuu 24 haastattelusta. Työnantajahaastatteluihin osallistui 15 kuntien ja hyvinvointialueiden henkilöstöjohtajaa sekä muita kansainvälisestä rekrytoinnista vastaavia.

Maahanmuuttajataustaisten haastatteluihin (N=9) osallistui kaksi sairaanhoitajaa, yksi sairaanhoitajana työskentelevä lääkäri, yksi hoiva-avustajana työskentelevä lähihoitajaopiskelija, yksi lähihoitaja, kaksi varhaiskasvatuksen opettaja ja kaksi opettajaa. Haastateltavat ovat eri kunnista ja hyvinvointialueilta. Osa haastateltavista oli rekrytoitu suoraan ulkomailta, ja osa oli asunut jo pidempään Suomessa.

Selvityksen tulokset auttavat kuntia ja hyvinvointialueita parantamaan valmiuksiaan ulkomaisen työvoiman rekrytoinnissa.

Kysely tekoälyn hyödyntämisestä kunta- ja hyvinvointialalla

(14.5.2024) KT:n kysely selvitti missä määrin kunta- ja hyvinvointialan töissä hyödynnetään generatiivista eli sisältöä tuottavaa tekoälyä. Tekoälysovelluksia käytti vähintään joissain työtehtävissä tai ammateissa 70 %:a vastaajista. Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että tekoäly tulee muuttamaan kunta- ja hyvinvointialan työtehtäviä ja työn tekemisen tapoja seuraavan viiden vuoden aikana.

Kyselyyn vastasi 158 johtajaa tai henkilöstöhallinnon edustajaa 155 organisaatiosta. Tiedot kerättiin tammi-helmikuussa 2024.

Kesätyöpaikkatiedustelu

(6.3.2024) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tiedusteli kunnilta, kuntayhtymiltä, hyvinvointialueilta ja hyvinvointiyhtymistä nuorille tarjottavista kesätyöpaikoista tammi-helmikuussa 2024. Tiedustelun mukaan kunta- ja hyvinvointiala työllistää tai tukee yhteensä noin 55 000 nuoren kesätöitä kesällä 2024.  Kunta- ja hyvinvointialalla tarjotaan omia kesätyöpaikkoja, autetaan nuoria työllistymään kesätyöseteleiden avulla ja tuetaan nuorten yrittäjien toimintaa.
Kunta-alalla nuorille tarjottavia kesätöitä on eniten puisto- ja puutarhatöissä, kulttuuri- ja nuorisopalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa. Hyvinvointialalla nuoret kesätyöntekijät sijoittuvat yleisimmin sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon tehtäviin sekä toimistotöihin.
KT:n kesätyökyselyn perusteella työnantajat pitävät nuorten työllistämistä tärkeänä ja haluavat tarjota heille ensimmäisen työkokemuksen. Kunta-alalla suurin osa kesätyöpaikoista on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille, kun taas hyvinvointialan kesätyöpaikat ovat pääasiassa ammattiin opiskeleville suunnattuja.

Kesätyökysely kesätyöntekijöille

(27.10.2023) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT toteutti kesätyöpaikkatiedustelun kesätyöntekijöille touko-syyskuussa 2023. 

Tiedusteluun vastasi yhteensä 2 336 kesätyöntekijää 137 eri työnantajalta.
Tiedustelussa kysyttiin kesätyöntekijöiden kokemuksia kesätyöpaikastaan. 

Kesätyöpaikkatiedustelu

(21.4.2023) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tiedusteli kunnilta, kuntayhtymiltä, hyvinvointialueilta ja hyvinvointiyhtymistä nuorille tarjottavista kesätyöpaikoista tammi-helmikuussa 2023. Tiedustelun mukaan kunta- ja hyvinvointiala työllistää tai tukee yhteensä noin 55 000 nuoren kesätöitä kesällä 2023.  Kunta- ja hyvinvointialalla tarjotaan omia kesätyöpaikkoja, autetaan nuoria työllistymään kesätyöseteleiden avulla ja tuetaan nuorten yrittäjien toimintaa.
Kunta-alalla nuorille tarjottavia kesätöitä on eniten puisto- ja puutarhatöissä, kulttuuri- ja nuorisopalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa. Hyvinvointialalla nuoret kesätyöntekijät sijoittuvat yleisimmin sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon tehtäviin sekä toimistotöihin.

KT:n kesätyökyselyn perusteella työnantajat pitävät nuorten työllistämistä tärkeänä ja haluavat tarjota heille ensimmäisen työkokemuksen. 

Kesätyökysely kesätyöntekijöille

(27.1.2023) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT toteutti kesätyöpaikkatiedustelun kesätyöntekijöille touko-syyskuussa 2022. 

Tiedusteluun vastasi yhteensä 1975 kesätyöntekijää 115 kunnasta ja kuntayhtymästä.
Tiedustelussa kysyttiin kesätyöntekijöiden kokemuksia kesätyöpaikastaan. 

Kesätyöpaikkatiedustelu

(10.3.2022) KT Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat tiedusteli kunnilta ja kuntayhtymiltä nuorille tarjottavista kesätyöpaikoista helmikuussa 2022. Tiedustelun mukaan kunnat työllistävät tai tukevat yhteensä noin 50 000 nuoren kesätöitä kesällä 2022. Kunnat tarjoavat omia kesätyöpaikkoja, auttavat nuoria työllistymään kesätyöseteleiden avulla ja tukevat nuorten yrittäjien toimintaa.

Kunnissa tyypillisimpiä nuorille tarjolla olevia kesätöitä ovat puisto- ja puutarhatyöt, kulttuuri- ja nuorisopalvelujen tehtävät, erilaiset siivous- ja kunnossapitotyöt sekä varhaiskasvatuksen tehtävät. Hoitoalalle ja varhaiskasvatuksessa alan opiskelijoita palkataan erilaisiin tehtäviin esimerkiksi vanhusten, vammaisten tai lasten pariin vuosilomasijaisuuksiin ja harjoitteluihin. Kunnat hyödyntävät nuorten osaamista myös erilaisissa markkinointi- ja sosiaalisen median tehtävissä.

Jatkuvan oppimisen kysely

(11.11.2022) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT toteutti jatkuvan oppimisen kyselyn kuntiin ja kuntayhtymiin syksyllä 2022. Tiedustelun vastausaika oli 27.9.-9.10.2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 71 kuntaa / kuntayhtymää.
Kyselyllä selvitettiin jatkuvan oppimisen eri muotoja, arkea, esteitä ja tulevaisuutta kuntien ja hyvinvointialueiden näkökulmasta.

Sote-henkilöstö muilla aloilla työskentelevät 2019

(13.12.2021) KT on tehnyt uuden analyysin sote-alan alanvaihtajien määrästä vuoden 2019 tiedoilla. Sen perusteella alanvaihtajien määrä ei ole huomattavasti muuttunut siitä, mitä vuosi sitten tehty selvitys kertoi. Kunta-alalla alanvaihto on suhteellisesti vähäisempää.

KT Kuntatyönantajat on analysoinyt sote-alan alanvaihtajien lukumäärää useampana vuonna laajaan tilastoaineistoon perustuen. Analyysit ovat osoittaneet, että pelkkä toimialatarkastelu sote-alan tutkinnon suorittaneiden työskentelystä koulutustaan vastaavissa tehtävissä ei anna luotettavaa kuvaa alan todellisesta työvoimatilanteesta.

Kunta-alan ja yksityisen sektorin välinen palkkaeroselvitys 2019

(17.2.2020) KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt selvittivät erot kuntasektorin ja yksityisen sektorin palkoissa ja muissa työvoimakustannuksiin vaikuttavissa palvelussuhteen ehdoissa. Selvitys keskittyy tilastollisiin, laatuvakioituihin palkkaeroihin. 

Palkkavertailun tekivät Palkansaajien tutkimuslaitos ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Tilastokeskuksen Palkkarakennetilaston (2014-2016) avulla. 

Tasa-arvosuunnittelu ja palkkakartoitukset kunta-alalla

(19.3.2018) KT selvitti tasa-arvosuunnittelun ja tilaa vuonna 2017 kuntasektorilla. Selvityksen mukaan yli neljä viidesosaa kunnista ja kuntayhtymistä on tehnyt tasa-arvosuunnitelman. Niiden piirissä on yli 90 prosenttia kuntayksiköiden henkilöstöstä. Mitä suuremmasta kuntayksiköstä oli kysymys, sitä varmemmin myös tasa-arvosuunnitelma oli tehty.

Tiedustelu lähetettiin kaikkiin kuntiin ja kuntayhtymiin ja siihen vastasivat kuntayksiköiden työantajaa edustavat KT-yhteyshenkilöt. Tiedustelu kattaa 85 % koko kunta-alan henkilöstöstä.

Aiemmat tasa-arvoselvitykset

Tuloksellisuus kunta-alalla

Tutkimusraportit

Tiivistelmät tutkimustuloksista