På svenska
SOTE-sopimus
SOTE-sopimus 2022–2025, voimassa 1.2.2024 lukien

Liite 2 Erityisasiantuntijatehtävät

Erityisasiantuntijatehtävät

1 § Soveltamisala

Tätä liitettä sovelletaan erityisasiantuntemusta vaativiin sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja lääkehuollon tutkimus-, suunnittelu- tai kehittämistehtäviin sekä eräisiin erityisosaamista edellyttäviin hoitotyön, kuntoutuksen tai sosiaalipalvelujen tehtäviin.

Tätä liitettä sovelletaan myös, jos tehtävässä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa eikä tehtävä ole hinnoittelun ulkopuolinen.


Soveltamisohje

Hinnoittelun ulkopuoliset

Hinnoittelun ulkopuolisia ovat myös fyysikko, kemisti, sairaalamikrobiologi, proviisori, sairaala-apteekkari, lääkitysturvallisuuspäällikkö, lääkitysturvallisuuskoordinaattori, potilasasiavastaava, sosiaaliasiavastaava, psykologi, psykoterapeutti sekä puhe- ja ravitsemusterapeutti.

Hinnoittelun ulkopuolisen palkkauksen määrittämisestä, ks. SOTE-sopimuksen palkkausluvun 8 § soveltamisohjeineen.


2 § Terveydenhuollon palkkahinnoittelu

Terveydenhuollon erityisasiantuntijatehtävät

Tähän palkkahinnoittelukohtaan kuuluvien päätehtävät edellyttävät itsenäistä alan teoreettista hallintaa tai käytännön erityisasiantuntemusta. Erityisasiantuntijan tehtävissä edellytetään erityistä osaamista ja perehtyneisyyttä, jotka on hankittu esimerkiksi yli 210 opintopisteen tutkinnolla, tutkintoa täydentävällä lisäkoulutuksella, sitä vastaavalla työnantajan järjestämällä koulutuksella tai työssä oppimalla.

Hoitotyön ja kuntoutuksen erityisasiantuntijatehtävissä on laaja-alainen vastuu kehittää tai suunnitella hoitomenetelmiä, konsultoida ja kouluttaa koko työnantajan tasolla tai omaa yksikköä laajemmin. Tehtäviin voi kuulua yhteistyö yli organisaatiorajojen (mm. valtakunnallisissa verkostoissa). Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi kliininen asiantuntija, tutkimus- ja opetushoitaja, hygieniahoitaja, haavahoitaja, hyvinvointikoordinaattori, yhdyspintakoordinaattori ja kehittäjäterveydenhoitaja.

Lisäksi erityisasiantuntijatehtävissä voi olla terveydenhuollon potilas-/asiakastyötä. Erityisasiantuntijatehtäviä ovat esimerkiksi:

  • synnytyssalikätilö ja vaativuudeltaan vastaava kätilön tehtävä
  • sikiöseulontaa itsenäisesti tekevä kätilö (kliininen ultraäänihoitaja)
  • kuvantamisen sonograaferi
  • lääkkeen määräämistä tekevä sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja
  • ecmo-hoitaja ja met-hoitaja
  • SI-terapeutti
  • audionomi
  • seksuaaliterapeutti
  • neuvolassa, koulussa ja opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajan työtä tekevä
  • työterveyshoitaja
  • ensihoitopalveluissa hoitotason ensihoitaja, jolla on hoitotason toimilupa ja hoitotason hoitovelvoite
  • erikoissairaanhoidossa ja yhteispäivystyspisteessä itsenäistä vastaanottoa tekevä päivystävä sairaanhoitaja

Pätevyys: Viranhaltijalta/työntekijältä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, ammattikorkeakoulututkintoa tai aikaisempaa opistoasteista tutkintoa.

S2TEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10 

3 § Sosiaalihuollon palkkahinnoittelu

Sosiaalityöntekijät

Tähän palkkahinnoittelukohtaan kuuluvien päätehtävät muodostuvat itsenäisestä alan teoreettiseen hallintaan ja käytännön asiantuntemukseen perustuvasta sosiaalityön kehittämis-, suunnittelu- tai asiakastyöstä.

Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi sosiaalityöntekijä ja vastaava kuraattori.

Pätevyys: Viranhaltijalta/työntekijältä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

S2TT100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 550,00 

3 630,59 

Sosiaalihuollon erityisasiantuntijatehtävät

Tähän palkkahinnoittelukohtaan kuuluvien päätehtävät edellyttävät itsenäistä alan teoreettista hallintaa tai käytännön erityisasiantuntemusta. Tehtävät ovat pääasiassa sosiaalihuollon asiakastyötä.

Erityisasiantuntijan tehtävissä edellytetään erityistä osaamista ja perehtyneisyyttä, jotka on hankittu esimerkiksi yli 210 opintopisteen tutkinnolla, tutkintoa täydentävällä lisä- ja erikoistumiskoulutuksella (mm. lastensuojelutyö, monikulttuurisuuden asiantuntijatyö, mielenterveys- ja päihdetyö, asiakas- ja palveluohjaus), erityisellä menetelmäkoulutuksella (mm. sosiaalihuollon asiakastyön menetelmäkoulutukset), sitä vastaavalla työnantajan järjestämällä koulutuksella tai työssä oppimalla.

Tähän hinnoittelukohtaan kuuluvat myös tehtävät, joissa edellytetään vähintään ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (sosionomi YAMK, geronomi YAMK, kuntoutuksen ohjaaja YAMK).

Lastenvalvoja kuuluu tähän hinnoittelukohtaan.  

Tähän palkkahinnoittelukohtaan kuuluvat esimerkiksi seksuaaliterapeutti ja erityissosiaaliohjaaja.

Pätevyys: Viranhaltijalta/työntekijältä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, ammattikorkeakoulututkintoa tai aikaisempaa opistoasteista tutkintoa.

S1SEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10 

4 § Lääkehuollon palkkahinnoittelu

Lääkehuollon erityisasiantuntijatehtävät

Tähän palkkahinnoittelukohtaan kuuluu lääkehuollon erityisasiantuntija, joka voi olla erikoisfarmaseutti, klinikkafarmaseutti, johtava tai vastaava farmaseutti, sairaala-apteekin tai sivuapteekin hoitaja, keskuslääkevaraston hoitaja taikka lääkekeskuksen hoitajana toimiva farmaseutti.

Tehtävissä edellytetään yleensä erikoistumiskoulutusta, joita ovat esim. sairaalafarmasian erikoistumiskoulutus, osastofarmasian erityispätevyys tai lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyys.

Pätevyys: Viranhaltijalta/työntekijältä edellytetään laillistetun farmaseutin pätevyyttä.

S2LEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10