Suomeksi
SH-avtalet
SH-avtalet 2022–2025, i kraft från 1.2.2024

Bilaga 2 Specialsakkunniguppgifter

§ 1 Tillämpningsområde

Denna bilaga tillämpas på forsknings-, planerings- och utvecklingsuppgifter som kräver specialsakkunskap inom socialvården, hälso- och sjukvården och läkemedelsförsörjningen samt vissa uppgifter inom vårdarbete, rehabilitering och socialservice som kräver specialkunskaper.

Bilagan tillämpas också om uppgifterna förutsätter högre högskoleexamen och den anställda inte står utanför lönesättningen.


Tillämpningsanvisning

Anställda utanför lönesättningen

Utanför lönesättningen står fysiker, kemister, sjukhusmikrobiologer, provisorer, sjukhusapotekare, chefer för läkemedelssäkerhet, koordinatorer för läkemedelssäkerhet, patientombud, socialombud, psykologer, psykoterapeuter, talterapeuter och näringsterapeuter.

I fråga om bestämningen av lönen för anställda utanför lönesättningen, se § 8 med tillämpningsanvisningar i lönekapitlet i SH-avtalet.


§ 2 Lönesättningen inom hälso- och sjukvården

Specialsakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården

De huvudsakliga uppgifterna för dem som hör till denna lönepunkt förutsätter självständig tillämpning av teoretisk sakkunskap eller praktisk specialsakkunskap inom yrkesområdet. En specialsakkunnig förutsätts ha specialkunskaper och särskilt kunnande som förvärvats till exempel genom en examen med över 210 studiepoäng, genom tilläggsutbildning som kompletterar examen, genom motsvarande utbildning som ordnats av arbetsgivaren eller genom inlärning i arbetet.

En specialsakkunnig inom vårdarbete och rehabilitering har ett omfattande ansvar för att utveckla eller planera vårdmetoder, ge konsultation och utbildning både vid och utanför den egna enheten eller för alla enheter hos arbetsgivaren. I uppgifterna kan ingå samarbete över organisationsgränserna (bl.a. i nationella nätverk). Till gruppen hör till exempel kliniska experter, forsknings- och utbildningsskötare, hygienskötare,
sårvårdare, välfärdskoordinatorer, kontaktytekoordinatorer och utvecklingshälsovårdare.

I uppgifterna kan också ingå patient- eller klientarbete inom hälso- och sjukvården. Specialsakkunniga är till exempel:

  • förlossningsbarnmorskor och barnmorskor som har uppgifter med samma kravnivå
  • barnmorskor som självständigt utför fostersceening (kliniska ultraljudsskötare)
  • sonografer
  • sjukskötare eller hälsovårdare som förskriver läkemedel
  • ECMO-skötare och MET-skötare
  • SI-terapeuter
  • audionomer
  • sexualterapeuter
  • hälsovårdare vid rådgivningsbyråer, i skolor eller inom studerandehälsovården
  • företagshälsovårdare
  • akutvårdare/första vårdare på vårdnivå inom den prehospitala akutsjukvården, med tillstånd och skyldighet att ge vård på vårdnivå
  • jourhavande sjukskötare med självständigt mottagningsarbete inom den specialiserade sjukvården och vid samjour

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högre högskoleexamen, yrkeshögskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.

S2TEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10 

§ 3 Lönesättningen inom socialvården

Socialarbetare

För dem som hör till denna lönepunkt består de huvudsakliga uppgifterna av självständigt utvecklings-, planerings- eller klientarbete som bygger på teoretisk och praktisk sakkunskap inom yrkesområdet.

Till gruppen hör exempelvis socialarbetare och ansvariga kuratorer.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högre högskoleexamen.

S2TT100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 550,00 

3 630,59 

Specialsakkunniguppgifter inom socialvården

De huvudsakliga uppgifterna för dem som hör till denna lönepunkt förutsätter självständig tillämpning av teoretisk sakkunskap eller praktisk specialsakkunskap inom yrkesområdet. Uppgifterna består i huvudsak av klientarbete inom socialvården.

En specialsakkunnig förutsätts ha specialkunskaper och särskilt kunnande som förvärvats till exempel genom en examen med över 210 studiepoäng, genom tilläggs- och specialiseringsutbildning som kompletterar examen (t.ex. barnskyddsarbete, kulturell mångfald, mentalvårdsarbete, missbruksarbete, kund- och servicehandledning) eller genom särskild metodutbildning (t.ex. metodutbildning för klientarbete inom socialvården), motsvarande utbildning som ordnats av arbetsgivaren eller genom inlärning i arbetet.

Till denna lönepunkt hör också anställda med uppgifter som förutsätter minst högre yrkeshögskoleexamen (socionom HYH, geronom HYH, rehabiliteringshandledare HYH).

Barnatillsyningsmän hör till denna lönepunkt.

Till denna lönepunkt hör t.ex. sexualterapeuter och specialsocialhandledare.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högre högskoleexamen, yrkeshögskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.

S1SEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10 

§ 4 Lönesättningen inom läkemedelsförsörjningen

Specialsakkunniguppgifter inom läkemedelsförsörjningen

Till denna lönepunkt hör specialsakkunniga inom läkemedelsförsörjningen, t.ex. specialfarmaceuter, klinikfarmaceuter, ledande eller ansvariga farmaceuter, föreståndare för sjukhusapotek eller filialapotek, föreståndare för centralläkemedelsförråd eller farmaceuter som är föreståndare för en läkemedelscentral.

Uppgifterna förutsätter i allmänhet specialiseringsutbildning, t.ex. specialiseringsutbildning inom sjukhusfarmaci, specialkompetens för avdelningsfarmaci eller specialkompetens för helhetsbedömning av
läkemedelsbehandling.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha kompetens som legitimerad farmaceut.

S2LEA100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 000,00 

3 068,10