Suomeksi
SH-avtalet
SH-avtalet 2022–2025, i kraft från 1.2.2024

Bilaga 3 Sakkunniguppgifter

§ 1 Tillämpningsområde

Denna bilaga tillämpas på sakkunniga inom socialvården, hälso- och sjukvården samt läkemedelsförsörjningen. Uppgifterna förutsätter i allmänhet legitimering (lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 och lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2016).


Tillämpningsanvisning

Anställda utanför lönesättningen

I fråga om bestämningen av lönen för anställda utanför lönesättningen, se § 8 med tillämpningsanvisningar i lönekapitlet i SH-avtalet.


§ 2 Lönesättningen inom hälso- och sjukvården

Sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården

De som hör till denna lönepunkt arbetar huvudsakligen med sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården.

Till denna grupp kan höra till exempel sjukskötare, röntgenskötare, laboratorieskötare, fysioterapeuter,
ergoterapeuter och munhygienister.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården eller tidigare examen på institutnivå inom hälso- och sjukvården.

S3TAT100

1.2.2024

1.6.2024

 

2 700,00 

2 761,29 

Krävande sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården

För dem som hör till denna lönepunkt består arbetsuppgifterna huvudsakligen av krävande sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvård, förebyggande hälsovård, vårdarbete och rehabilitering.

Anställda med krävande sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården är till exempel barnmorskor och hälsovårdare.

Krävande sakkunniguppgifter förutsätter kunskaper och särskilt kunnande som förvärvats till exempel genom tilläggsutbildning som kompletterar examen, genom motsvarande utbildning som ordnats av arbetsgivaren eller genom inlärning i arbetet.

Anställda med krävande sakkunniguppgifter inom hälso- och sjukvården är till exempel sjukskötare vid intensiv-, jour- och operationsavdelningar, vid enheter för cancer- och dialysvård samt inom hemvården. Till gruppen hör också anställda med krävande uppgifter inom psykiatri, vid laboratorier (t.ex. analytik som kräver djupa kunskaper) och inom bilddiagnostik samt munhygienister. Till gruppen hör dessutom anställda med ansvar för särskilda uppgifter vid den egna arbetsenheten (t.ex. sårvårdare, sexualrådgivare, stomiskötare).

Till denna grupp hör också anställda med sakkunniguppgifter inom rehabilitering (t.ex. fysioterapeuter och ergoterapeuter) där det krävs djupa eller breda specialkunskaper inom det egna yrkesområdet för en särskild kundgrupp eller ett särskilt arbetsområde. Det kan vara fråga om direktmottagning av rehabiliteringspatienter, rehabiliteringstjänster i patientens hem samt arbetsfysioterapi.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården eller tidigare examen på institutnivå inom hälso- och sjukvården.

S3TVA100

1.2.2024

1.6.2024

 

2 850,00 

2 914,70 

§ 3 Lönesättningen inom socialvården

Sakkunniguppgifter inom socialvården

De som hör till denna lönepunkt arbetar huvudsakligen med socialhandledning, fostran och rehabilitering. I arbetet ingår till exempel praktisk rådgivning och handledning samt beslutsfattande där den anställda får vägledning.

Till denna grupp kan höra till exempel socionomer, geronomer, rehabiliteringshandledare, socialhandledare, servicehandledare och familjehandledare.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.

S3SAT100

1.2.2024

1.6.2024

 

2 700,00 

2 761,29 

Krävande sakkunniguppgifter inom socialvården

De som hör till denna lönepunkt har i huvudsak krävande sakkunniguppgifter inom socialhandledning, fostran och rehabilitering. Uppgifterna kräver specialkunnande och djupa kunskaper samt sakkunskap om praxis inom socialvården. Krävande sakkunniguppgifter förutsätter kunskaper och särskilt kunnande som förvärvats till exempel genom tilläggs- eller specialiseringsutbildning som kompletterar examen, genom motsvarande utbildning som ordnats av arbetsgivaren eller genom inlärning i arbetet.

I krävande sakkunniguppgifter kan ingå till exempel beredning av omfattande helheter, bedömning av servicebehov eller beslutsfattande som baserar sig på självständig prövning.

Enheter som producerar krävande tjänster inom socialvården är bland annat sådana boendeservice- och rehabiliteringsenheter inom barnskyddet, missbrukarvården och funktionshinderservicen som kräver breda eller djupa specialkunskaper samt vissa motsvarande enheter som specialiserat sig på tjänster för äldre. Uppgifter inom socialjouren räknas till krävande sakkunniguppgifter.

Till denna grupp hör till exempel kuratorer, sexualrådgivare och SAS-koordinatorer. Till gruppen hör också socionomer, geronomer, rehabiliteringshandledare, socialhandledare, servicehandledare och familjehandledare med krävande uppgifter.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.

S3SVA100

1.2.2024

1.6.2024

 

2 850,00 

2 914,70 

§ 4 Lönesättningen inom läkemedelsförsörjningen

Sakkunniguppgifter inom läkemedelsförsörjningen

De som hör till denna lönepunkt arbetar huvudsakligen med sakkunniguppgifter inom läkemedelsförsörjningen.

Till denna grupp kan höra till exempel farmaceuter, avdelningsfarmaceuter och farmaceuter som ansvarar för en delfunktion.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha kompetens som legitimerad farmaceut.

S3LAT100

1.2.2024

1.6.2024

 

2 800,00 

2 863,56