Suomeksi
SH-avtalet
SH-avtalet 2022–2025, i kraft från 1.2.2024

Bilaga 1 Lednings- och chefsuppgifter

§ 1 Tillämpningsområde

Denna bilaga tillämpas på anställda som i huvudsak har lednings- och chefsuppgifter.


Tillämpningsanvisning

Anställda utanför lönesättningen

Den administrativa eller högsta ledningen för socialvården och hälso- och sjukvården står utanför lönesättningen. Till denna grupp hör till exempel ledande skötare, ledande överskötare, administrativa överskötare, vårdarbetsdirektörer, socialdirektörer, direktörer för socialt arbete, anställda med ledningsuppgifter inom läkemedelsförsörjningen (t.ex. sjukhusapotekare, provisorer) och anställda med motsvarande uppgifter, oberoende av yrkesbeteckning.

Se tillämpningsanvisningen för bilaga 2 § 1 i fråga om anställda utanför lönesättningen i vissa grupper.

I fråga om bestämningen av lönen för anställda utanför lönesättningen, se § 8 och § 17 med tillämpningsanvisningar i lönekapitlet i SH-avtalet.


§ 2 Lönesättning

Ledningsuppgifter

En anställd med ledningsuppgifter arbetar främst med ledning, utveckling och samordning inom ett visst verksamhetsområde eller en viss verksamhetsenhet. Till arbetsuppgifterna kan höra att leda och planera personalens arbete. I uppgifterna kan ingå att bereda och fatta beslut om verksamheten vid den enhet eller inom det område som den anställda leder eller ansvarar för. Den som har ledningsuppgifter leder arbetet i huvudsak via underställda chefer.

Till denna grupp kan höra till exempel överskötare, servicedirektörer, direktörer för serviceenheter, ansvarsområdes- eller servicechefer, ledande socialarbetare och anställda med motsvarande uppgifter, oberoende av yrkesbeteckning.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högskoleexamen ellertidigare examen på institutnivå.

S1JOH100

1.2.2024

1.6.2024

 

4 100,00 

4 193,07 

Chefsuppgifter

De huvudsakliga uppgifterna för dem som hör till denna lönepunkt är att leda och planera personalens arbete och att bereda eller fatta beslut som gäller den egna enheten. Vid stora enheter kan det också finnas underställda som står chefsställning. Till uppgifterna kan också höra sakkunniguppgifter inom yrkesområdet eller patient- eller
klientarbete.

Till denna grupp hör tjänsteinnehavare och arbetstagare med tydlig chefsroll. Sådana anställda kan vara till exempel avdelningsskötare, biträdande avdelningsskötare, servicechefer, chefer för verksamhetsenheter, ansvariga socialhandledare, ansvariga handledare, serviceansvariga, ledande socialarbetare, ledande kuratorer och anställda med motsvarande uppgifter, oberoende av yrkesbeteckning.

Till denna lönepunkt hör också fältchefer inom den prehospitala akutsjukvården.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högskoleexamen eller
tidigare examen på institutnivå.

S1ESI100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 430,00 

3 507,86 

Arbetsledningsuppgifter

De huvudsakliga uppgifterna för dem som hör till denna lönepunkt är att planera och utveckla den dagliga verksamheten och att organisera och leda kundprocesserna och personalens dagliga arbete utan chefsansvar. Till uppgifterna kan också höra sakkunniguppgifter inom yrkesområdet eller patient- eller klientarbete. Till lönepunkten kan höra till exempel biträdande avdelningsskötare, ansvariga sjukskötare, ansvariga handledare, ansvariga socialhandledare, teamansvariga med arbetsledningsuppgifter och anställda med motsvarande uppgifter, oberoende av yrkesbeteckning.

Kompetens: Den anställda förutsätts ha högskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.

S1TYT100

1.2.2024

1.6.2024

 

3 100,00 

3 170,37