Selkeät ohjeet auttavat kitkemään työssä koettua väkivaltaa
Työpaikoilla koetaan yhä enemmän väkivalta- ja uhkatilanteita. Väkivallan tunnistaminen ja selkeät työpaikkakohtaiset ohjeet auttavat ehkäisemään väkivaltatilanteita ja varautumaan niihin.
Väkivaltatilanteiden kasvu näkyy myös kuntasektorilla ja hyvinvointialueilla, kertoo Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho. Väkivaltaa kokevat esimerkiksi hoiva-alan työntekijät, sosiaalityöntekijät ja opettajat etenkin varhaiskasvatuksessa.
Erityisesti väkivaltakokemukset ovat lisääntyneet yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, varsinkin sosiaalihuollon laitospalveluissa.
Toisaalta tilastot kertovat vain tilanteista, joissa on saatu hoitoa tai korvausta väkivallan seurauksiin. Väkivallan uhan kokemukset ja läheltä piti -tilanteet eivät tilastoissa näy. Ne eivät myöskään kerro esimerkiksi puremisesta tai mustelmista.
Nollatoleranssi väkivallalle
Työssä koettuun väkivaltaan pääsee pureutumaan vasta, kun väkivaltatilanteet ja niiden uhka on tunnistettu. Työyhteisöissä täytyy kysyä: millaista väkivaltaa arkityössämme esiintyy, entä millaisia tilanteita voisi tulla eteen?
Vasta tunnistamisen jälkeen voidaan alkaa pohtia, miten väkivaltatilanteita ehkäistään ja miten niihin varaudutaan, sanoo Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Anssi Kaarnalehto.
"Väkivallan tunnistamiseen liittyy myös sen tunnustaminen", Kaarnalehto painottaa.
Kun on todettu, että työssä koetaan väkivaltaa, sitä ei voi jäädä vain seuraamaan, vaan kaikkeen väkivaltaan pitää ottaa nollatoleranssi. Tilanteet voivat kehittyä vakavammiksi, jos niihin ei tartuta varhaisessa vaiheessa.
Ohjeiden laatiminen, henkilöstön kouluttaminen ja tilanteen seuranta ovat avainasemassa.
"Kaiken, mitä tehdään, pitää olla kunkin työyksikön kokoista ja näköistä", Kaarnalehto sanoo.
Lisää tukea väkivallan tunnistamiseen ja ohjeiden laatimiseen
Työsuojeluviranomaiset ovat tarkastaneet vuonna 2024 väkivallan uhan hallintaa työpaikoilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Tessa Olinin mukaan yli kolmasosalla työpaikoista väkivallan uhkaa ei ollut osattu tunnistaa, selvittää ja arvioida riittävän kattavasti.
"Väkivallan uhkaa työssä koetaan eri toimialoilla ja toimialoista riippumatta", Olin toteaa. Työpaikoilla tarvitaankin lisää tukea väkivallan tunnistamiseen ja ohjeiden laatimiseen.
Työturvallisuuskeskus on koonnut verkkosivuilleen kattavasti tietoa työpaikkaväkivallan hallintaan. Löydät sivuilta myös työkalun, jonka avulla työnantajat voivat laatia menettelytapaohjeet väkivallan ennaltaehkäisyyn ja väkivaltatilanteen kohtaamiseen.
Tutustu Työpaikkaväkivallan hallinta -kokonaisuuteen Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla.