Neuvottelukierros 2022
Kunta-alalle on neuvoteltu uudet sopimukset, jotka ovat voimassa 30.4.2025 asti. Sote ry:n kanssa päästiin sopuun 3.10.2022. Kaikkiaan neuvotteluja on käyty kuudelle sopimusalalle, jotka koskevat noin 434 000:ta palkansaajaa.
Kunta-alan neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on uudistunut viime neuvottelukierroksesta. Neuvotteluja käytiin aiemman viiden sijasta kuudella suurella sopimusalalla.
- Tietoa sopimusaloista ja neuvottelujärjestelmästä >
- Tietoa neuvotteluosapuolista ja neuvotteluryhmistä >
Ajankohtaista neuvotteluissa
(3.10.2022) Osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen
KT ja SOTE ry ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. Käynnissä olevat työtaistelutoimet päättyvät välittömästi ja SOTE ry lopettaa joukkoirtisanoutumisen valmistelun.
(3.10.2022) Vastaukset valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen annetaan maanantaina 3. lokakuuta
Työriidan sovittelua jatkettiin sunnuntaina 2.10., ja valtakunnansovittelija antoi sovintoehdotuksensa KT:n sekä Tehyn ja SuPerin työriitaan. Työriidan osapuolet vastaavat ehdotukseen maanantaina 3.10. klo 18. Sovintoehdotus ei ole julkinen, ennen kuin osapuolet vastaavat siihen.
(27.9.2022) Sovittelua jatketaan mietintätauon jälkeen valtakunnansovittelijan toimistolla
Valtakunnansovittelija jatkaa KT:n sekä Tehyn ja SuPerin välisen työriidan sovittelua tiistaina 27.9. kolmepäivää kestäneen mietintätauon jälkeen, kun osapuolet kokoontuvat Bulevardille. Viime viikolla sovittelua oli jokaisena arkipäivänä.
(19.9.2022) Potilasturvallisuuslaki hyväksyttiin, käräjäoikeus kielsi kotihoidon lakon Helsingissä ja sovittelu jatkuu
Eduskunta hyväksyi lain välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana.
Helsingin käräjäoikeus on eri medioiden mukaan kieltänyt Tehyä ja SuPeria aloittamasta Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoon kohdistuvaa lakkoa uhkasakon nojalla. Lakon oli määrä alkaa tiistaina 20.9.
Työriidan sovittelu KT:n ja Tehyn sekä SuPerin välillä jatkuu tällä viikolla päivittäin.
(15.9.2022) Sovittelua jatketaan maanantaina 19. syyskuuta
KT:n, Tehyn ja SuPerin työriidan sovittelua jatkettiin valtakunnansovittelijan johdolla jälleen torstaina 15.9. Osapuolet kokoontuivat jo aiemmin viikolla maanantaina ja keskiviikkona. Valtakunnansovittelija tiedotti, että sovittelua jatketaan seuraavan kerran maanantaina 19.9.
(15.9.2022) Tehy ja SuPer ovat ilmoittivat aloittavansa tilapäisen siirron kiellon ja valmistelevansa joukkoirtisanoutumisia
Tehy ja SuPer ilmoittivat aloittavansa tilapäisen siirron kiellon koko kuntasektorilla. Kielto alkoi 14.9.2022 ja on voimassa toistaiseksi. Kielto tarkoittaa sitä, ettei Tehyn tai SuPerin jäseniä saa siirtää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan.
Tehy ja SuPer ovat kertoneet tiedotteissaan myös valmistelevansa joukkoirtisanoutumisia, joiden ajankohdasta ja kohteista tiedotetaan myöhemmin. Tehyn joukkoirtisanoutumiset on tarkoitus kohdentaa erikoissairaanhoitoon ja SuPerin kotihoitoon.
(14.9.2022) Helsingin käräjäoikeus kieltänyt tehohoitajien lakot uhkasakon nojalla
Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt kaikki ensi viikoksi kaavaillut tehohoitajien lakot miljoonan euron uhkasakon nojalla
Helsingin käräjäoikeus on hyväksynyt kolmen sairaanhoitopiirin vaatimukset väliaikaisesta turvaamistoimesta, jolla kielletään hoitajajärjestö Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa sairaanhoitopiirien teho-osastoilla ensi viikolla. Kieltoon liittyy miljoonan euron uhkasakko, joka koskee sekä Tehyä että Superia kaikissa kolmessa sairaanhoitopiirissä.
(13.9.2022) Sote ry ilmoitti siirtävänsä Kanta-Hämeen lakkoa
KT on ottanut vastaan Sote ry:n yksipuolisen ilmoituksen lakon siirrosta Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Yhden vuorokauden pituinen lakko alkaa ilmoituksen mukaan maanantain vastaisena yönä 19.9. klo 00.01 ja päättyy klo 23.59.
Työriidan sovittelu jatkuu tiistai-iltana valtakunnansovittelijan johdolla.
(12.9.2022) Viikko käynnistyy sovittelulla
Työriidan sovittelua jatketaan maanantaina 12.9. aamupäivällä. KT:n Tehyn ja SuPerin työriitaan on etsitty ratkaisua valtakunnansovittelijan johdolla 21.8. alkaen.
(8.9.2022) Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin ja Oulun kaupungin lakkoja siirrettiin kahdella viikolla
Valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti 7.9. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin ja Oulun kaupungin hoitajalakkojen siirtämisestä. Työ- ja elinkeinoministeriö teki valtakunnansovittelijan pyynnöstä päätöksen siitä, että Sote ry:n ilmoittamia lakkoja siirretään kahdella viikolla.
Siirretyt lakot kohdistuvat Oulun yliopistollisen keskussairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoyksiköihin sekä Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoon.
Lakot voivat alkaa aikaisintaan 27.9.2022 klo 00.01.
(6.9.2022) Työriidan sovittelu jatkuu intensiivisesti
Työriidan sovittelua jatkettiin maanantaina 5.9. valtakunnansovittelijan johdolla. Lisäksi tapaamisia on sovittu keskiviikoksi 7.9., perjantaiksi 9.9. sekä sunnuntaiksi 11.9. Valtakunnansovittelijan Twitterissä esittämän arvion mukaan työriidassa on tapahtunut jonkin verran lähentymistä.
(31.8.2022) Turun ja Helsingin hoitajalakkoja siirretään kahdella viikolla
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) teho- ja valvontaosastoon sekä Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön kohdistuvia Tehyn ja SuPerin lakkoja.
Lakkoja siirretään kahdella viikolla. Neljän vuorokauden pituiset lakot alkavat aikaisintaan 20.9. klo 00.01. Lakkojen siirtoa on pyytänyt KT.
Kanta-Hämeen keskussairaalaan kohdistuvaa lakkoa siirrettiin jo aiemmin, ja se alkaa aikaisintaan 16.9. Työriidan sovittelu etenee sillä välin valtakunnansovittelijan johdolla.
(29.8.2022) Kanta-Hämeen hoitajalakko siirtyy kahdella viikolla
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on siirtänyt Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakonuhkaa kahdella viikolla valtakunnansovittelijan pyynnöstä. Vuorokauden mittainen lakko alkaa siis aikaisintaan 16.9.
KT on tähän mennessä esittänyt valtakunnansovittelijalle kaikkien kolmen ennen 29.8. ilmoitetun lakon siirtämistä.
(29.8.2022) Tehy ja SuPer ilmoittivat kahdesta lakonuhasta Oulun seudulla
Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet uusista lakonuhista Pohjois-Pohjanmaalla.
Lakko kohdistuu Oulun yliopistollisen sairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoyksiköihin ja Oulun kaupungin Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoon. Neljän vuorokauden pituinen lakko alkaa tiistaina 13.9. ja päättyy perjantaina 16.9.2022.
(29.8.2022) Työriidan sovittelu jatkuu sekä keskiviikkona että perjantaina
KT, Tehy ja SuPer jatkoivat työriidan sovittelua valtakunnansovittelijan johdolla maanantaina 29. elokuuta. Seuraavat tapaamiset on sovittu keskiviikoksi 31. elokuuta ja perjantaiksi 2. syyskuuta.
(26.8.2022) Sovittelua jatketaan maanantaina
Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi Twitterissä, että KT:n, Tehyn ja SuPerin työriidan sovittelua jatketaan maanantaina 29. elokuuta.
(24.8.2022) Tehy ja SuPer ilmoittivat jälleen kiristävänsä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa
Tehy ja SuPer ilmoittivat, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla kiristyy jälleen 1.9.2022 alkaen. Kiellon aikana järjestöjen jäsenet saavat tehdä työtä vain ennalta sovittujen työvuorolistojen mukaisesti. Ylityö ja vuorojen vaihto on kielletty.
Työriidan sovittelu on käynnissä valtakunnansovittelijan johdolla. KT, Tehy ja SuPer tapaavat sovittelussa seuraavan kerran torstaina 25.8. iltapäivällä.
(22.8.2022) Tehy ja SuPer ilmoittivat työtaistelutoimista Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä
Tehy ja SuPer ovat antaneet Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä koskevan lakkovaroituksen. Lakko järjestetään 6.9.2022 klo 00.01 – 9.9.2022 klo 23.59.
Samalla SuPer ja Tehy julistivat Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon. Kiellot tulevat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.
(22.8.2022) Sovittelu jatkuu tiistaina 23. elokuuta
Valtakunnansovittelija aloitti Sote ry:n ja KT:n välisen työriidan sovittelun sunnuntaina 21. elokuuta. Sovittelua jatketaan seuraavan kerran tiistaina 23. elokuuta.
(19.8.2022) Tehy ja SuPer ilmoittivat työtaistelutoimista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä
Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ilmoittivat perjantaina työtaistelutoimenpiteiden laajentamisesta. Työtaistelu sulkee teho-osaston Turun yliopistollisessa keskussairaalassa neljäksi vuorokaudeksi 6. syyskuuta alkaen.
(19.8.2022) Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti sovittelun aloittamisesta
Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet vuorokauden mittaisesta työtaistelutoimenpiteestä Kanta-Hämeen keskussairaalassa 2. syyskuuta. Työriidan sovittelu alkaa sunnuntaina 21. elokuuta.
(18.8.2022) Tehyn ja SuPer ilmoittivat työtaistelutoimista Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä
Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet uusista työtaistelutoimista. Työtaistelu sulkee teho-osaston ja valvonnan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vuorokaudeksi syyskuun alussa. KT:n mukaan valittu työtaistelutoimenpide uhkaa välittömästi kansalaisten henkeä ja terveyttä. Neuvottelut olivat vasta alkaneet uudelleen kesätauon jälkeen, mutta hoitajajärjestöt kriisiyttivät ne välittömästi uudelleen.
(10.8.2022) Keskustelut hoitajajärjestöjen kanssa jatkuvat
KT, Tehy ja SuPer tapasivat keskiviikkona 9.8.2022. Neuvottelut ja keskustelut jatkuvat.
(21.6.2022) KT ja Sote ry jatkavat tilanteen selvittelyä elokuussa
Sote ry:n osalta noudatetaan edelleen kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksia 2020–2021 jälkivaikutuksella. Sote ry:n jäsenet eivät ole työrauhan piirissä. KT ja Sote ry jatkavat elokuun alkupuolella tilanteen selvittelyä.
(10.6.2022) Palkkausjärjestelmien kehittämisohjelmalla vahvistetaan paikallista sopimista
Kunta-alan 8. kesäkuuta hyväksytty sopimusratkaisu 2022–2025 perustuu sovittelulautakunnan tekemään sovintoehdotukseen, jonka KT, JUKO ja JAU hyväksyivät aiemmin toukokuussa. Ratkaisuun sisältyy erillinen kunta- ja hyvinvointialan viisivuotinen palkkausjärjestelmien kehittämisohjelma, jonka sopimuskorotukset ovat keskimäärin yksi prosentti vuosittain.
(8.6.2022) Kunta-alalle kolmivuotinen sopimusratkaisu 2022–2025
KT, JUKO ja JAU ovat hallinnoissaan hyväksyneet 6. kesäkuuta saadun neuvottelutuloksen. Saavutettu sopimusratkaisu pohjautuu sovittelulautakunnan 10. toukokuuta esittämään ja osapuolten jo aiemmin hyväksymään sovintoehdotukseen.Sopimuskokonaisuus kattaa kaikki kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset sekä sovintoehdotukseen kuuluvat muut asiat. Työrauhan piirissä on noin 300 000 kunta-alan työntekijää järjestäytymättömät mukaan lukien.
(6.6.2022) KT:n valtuuskunta hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen
Valtuuskunnan päätös edellyttää kuitenkin, että myös JAU ja JUKO hyväksyvät tämän erillissopimuksen kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten soveltamisesta. Neuvottelutulos käsitellään kaikkien osapuolten hallinnoissa, minkä jälkeen sovituista sisällöistä kerrotaan tarkemmin.
(6.6.2022) KT, JUKO ja JAU neuvottelutulokseen
Seuraavaksi neuvottelutulos siirtyy neuvotteluosapuolten hallintojen käsittelyyn. Sen sisällöstä kerrotaan, jos kaikkien järjestöjen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen.
(2.6.2022) Mahdollisuutta erillissopimuksen tekemiseen selvitetään edelleen
KT:n edustajat jatkavat edelleen erillissopimuksen mahdollisuuden selvittämistä JUKOn ja JAUn edustajien kanssa. Sovittelulautakunnan puheenjohtajat osallistuvat keskusteluihin.
(23.5.2022) Kunta-alan erillissopimusta ei saavutettu
KT, JUKO ry ja JAU ry olivat valmiita hyväksymään sovittelulautakunnan 11.5. tekemän sovintoehdotuksen kunta-alan työriitaan. Sote ry hylkäsi tämänkin ehdotuksen.
Ehdotuksen hyväksyneet tahot ovat tunnustelleet ja neuvotelleet mahdollisuudesta tehdä erillissopimus sovintoehdotuksen pohjalta.
Osapuolet totesivat maanantaina 23. toukokuuta, että tunnustelut ja neuvottelut eivät valitettavasti johtaneet lopputulokseen. JUKOn ja JAUn sopimiselle asettamat lisäehdot olivat ne tekijät, jotka KT:n näkökulmasta estivät sopimukseen pääsyn.
Vaikka kunta-alan työriita on historiallisen vaikea, KT on valmis välittömästi jatkamaan sovittelua ja neuvotteluja ratkaisun aikaansaamiseksi.
(17.5.2022) Keinoja työriidan ratkaisemiseksi etsitään
Sovittelulautakunnan esitys ei valitettavasti saanut kaikkien osapuolten kannatusta. KT on mukana tunnustelemassa ja selvittämässä keinoja työriidan ratkaisemiseksi.
(11.5.2022) KT hyväksyi sovintoehdotuksen yhteiskuntarauhan nimissä
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta hyväksyi pitkän keskustelun ja kokonaisharkinnan jälkeen kunta-alan sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen. Monivuotinen sopimuskausi on tarpeen toimintaympäristön muutosten ja yhteiskunnan vakauden vuoksi.
(10.5.2022) Sovittelulautakunta antoi sovintoehdotuksen
Sovittelulautakunta on antanut 10. toukokuuta sovintoehdotuksen kunta-alan työriitaan. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen odottaa osapuolilta vastauksia 11. toukokuuta klo 12 mennessä. KT:n valtuuskunta kokoontuu keskiviikkoaamuna käsittelemään sovintoehdotusta.
(6.5.2022) Sovittelulautakunta antaa sovintoehdotuksensa tiistaina
Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotti perjantaina 6. toukokuuta, että sovittelulautakunta antaa sovintoehdotuksensa kunta-alan työriitaan tiistaina 10. toukokuuta.
(29.4.2022) Työnantajat valmistautuvat ensi viikolla alkaviin lakkoihin
Sovittelumenettelyn jatkuessa työnantajat valmistautuvat ensi viikolla alkaviin JAUn ja JUKOn ilmoittamiin lakkoihin 3.–9. toukokuuta. Tuona ajankohtana on toteutumassa kaksi järjestöjen ilmoittamaa lakkoa: työ- ja elinkeinoministeriön kahdella viikolla eteenpäin siirtämä lakko, joka kohdentuu pääkaupunkiseudun erikseen nimettyihin työnantajiin ja toinen järjestöjen 14. huhtikuuta ilmoittama lakko.
Eri puolella Suomea olevia kaupunkeja koskeva lakko on toteutumassa järjestöjen antaman aikataulun mukaisesti. KT ei ole pyytänyt näitä lakkoja siirrettäväksi eteenpäin.
(28.4.2022) Sovittelulautakunta jatkaa työtään
Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotti torstaina 28. huhtikuuta, että sovittelulautakunta jatkaa työtään, mutta ei voi vielä antaa sovintoesitystään kunta-alan työriitaan. Pylkkäsen mukaan osapuolet ovat yhä liian kaukana toisistaan erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisessä.
(21.4.2022) KT:n valtuuskunta kokoontui 21.4.
KT:n valtuuskunta kävi kokouksessaan 21.4. läpi sovittelu- ja työriitatilannetta.
KT:n neuvottelijoilla on valtuuskunnan tuki neuvottelutyölleen ja osapuolilta toivotaan kompromissivalmiutta tilanteen ratkaisemiseksi.
Valtuuskunta korosti kansalaisten hengen ja terveyden turvaamista kaikkien työtaisteluiden aikana.
(20.4.2022) Sovittelulautakunta jatkaa työtään
Työriidan selvittelyä jatketaan sovittelulautakunnan johdolla.
KT on tehnyt yhteenvedon avoinna olevista sopimusten tekstikysymyksistä. Yhteenveto toimitettiin 19.4. lautakunnalle sovintoesityksen laatimista varten. KT sai vastaukset yhteenvetoa koskevaan tietopyyntöön kahdelta palkansaajia edustavalta pääsopijajärjestöltä.
Sovittelulautakunta on kutsunut pääneuvotteluryhmän koolle 21.4.
(11.4.2022) Sovittelulautakunta aloitti työnsä kuulemalla työriidan osapuolia
Sovittelulautakunta aloitti työskentelyn nimeämisensä jälkeen. Jokainen työriidan osapuoli kutsuttiin sunnuntaina 10. huhtikuuta sovittelulautakunnan kuultavaksi kertomaan tavoitteistaan. Sovittelulautakunta työskentelee itsenäisessä asemassa. KT tuottaa lautakunnalle tarvittavaa taustamateriaalia sekä selvityksiä.
(8.4.2022) Työministeri asetti sovittelulautakunnan
Työministeri Tuula Haatainen on 8. huhtikuuta määrännyt valtakunnansovittelijan esityksestä sovittelulautakunnan sovittelemaan kunta-alan työriitaa.
(7.4.2022) Valtakunnansovittelija esittää työriitoihin sovittelulautakuntaa
Kunta-alan työriidan sovittelun ensimmäinen vaihe päättyi. Sovittelutilanne on edelleen vaikea. Valtakunnansovittelija on tehnyt esityksen sovittelulautakunnan asettamisesta. Päätöksen sovittelulautakunnan asettamisesta tekee työ- ja elinkeinoministeriö.
(5.4.2022) Miten kunta-alan työriidan sovittelu jatkuu?
Julkisuudessa on esitetty kysymys, että miksi KT ei toimi aktiivisesti työriidan ratkaisussa. Olennaista on, että neuvottelujen vetovastuu on siirtynyt työriitoja koskevan lain mukaisesti valtakunnansovittelijan vastuulle palkansaajajärjestöjen lakkoilmoitusten myötä. KT:lla ei siten ole valtaa määritellä neuvottelujen etenemistä.
Valtakunnansovittelija teki 29. maaliskuuta sovintoehdotuksen, jonka palkansaajajärjestöt hylkäsivät. Ehdotus ei kaikilta osin ollut KT:n tavoitteiden mukainen, mutta se oltiin kuitenkin valmiita hyväksymään tässä kriittisessä tilanteessa.
Sovintoehdotuksen taustaksi oli tehty useiden kuukausien neuvottelutyö kunta-alan neuvottelupöydissä ja sovittelussa. Kunta-alan sopimuskokonaisuus on Suomen suurin ja se sisältää aina laajan paketin palvelussuhteen ehtoja, mm. työaikoja ja palkkausta koskevia kirjauksia. Sopimuksista tehdään kahdeksan sopimuskirjaa, joissa on yhteensä yli tuhat sivua sopimustekstiä.
Sovittelijalla ei ole valtuuksia pakottaa osapuolia sovintoon yhteiskunnan toimivuutta vakavasti uhkaavassakaan tilanteessa. Koska järjestöt hylkäsivät sovintoehdotuksen, alkoivat sairaanhoitopiirejä koskevat lakot viime perjantaina. Tällä viikolla lakot tulevat koskemaan kaupunkeja ja lisäksi tiedossa on muitakin työtaistelutoimenpiteitä.
Valtakunnansovittelija jatkaa tällä hetkellä tilanteen selvittelyä osapuolten kanssa. Mikäli hänen johdollaan ratkaisuun ei päästäisi, voi sovittelija myös keskeyttää sovittelun tai esittää sovittelulautakunnan perustamista riidan ratkaisemiseksi.
KT osallistuu sovittelijan järjestämiin neuvottelutilaisuuksiin, toimittaa tarvittavaa tietoa ja on valmis jatkamaan neuvotteluja työriidan ratkaisemiseksi.
(30.3.2022) KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt päättävät sovintoehdotuksen hyväksymisestä tänään
Valtakunnansovittelija antoi tiistai-iltana (29.3) sovintoehdotuksensa kunta-alan työriitaan.
KT:n ja pääsopijajärjestöjen tulee vastata sovintoehdotukseen tänään kello 18 mennessä. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen. Sovintoehdotuksen sisällöstä ei anneta tietoa julkisuuteen ennen vastausten antamista valtakunnansovittelijalle.
KT:n valtuuskunta kokoontuu käsittelemään sovintoehdotusta klo 15.30.
Kunta-alan työriidassa ei syntynyt sopua
KT olisi hyväksynyt valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen.
(Tilanteen mukaan päivittyvä uutinen) Kunta-alan lakonuhat koskevat suuria kuntatyönantajia
Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat jättäneet lakkovaroituksia, joissa lakkoja on kohdennettu suuriin kaupunkeihin, sairaanhoitopiireihin ja KT:n yritysjaoston jäseniin. Sivuiltamme löytyy päivittyvä yhteenveto meneillään olevista työtaistelutoimista sekä lakonuhista.
(17.3.2022) Hoitoalan lakkouhan piiriin lisää sairaanhoitopiirejä
Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet laajentavansa lakkoa uusiin sairaanhoitopiireihin. Aiemmin ilmoitettujen sairaanhoitopiirien lisäksi 14 vuorokauden lakko alkaisi 1. huhtikuuta klo 6 ja päättyisi 15. huhtikuuta klo 6 seuraavissa sairaanhoitopiirissä:
- Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
- Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
- Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä
- Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
- Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Työnseisaus koskee myös KT:n yritysjaoston jäsentä Kaiku24 Oy:tä.
Aiemmin annettu lakkovaroitus koskee kuutta sairaanhoitopiiriä
Tehy ja Super ovat antaneet aiemmin lakkovaroituksen, jonka mukaan lakko koski kuutta sairaanhoitopiiriä. Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksellä tätä lakkoa siirrettiin kahdella viikolla. Siirtopäätöksen jälkeen työnseisaus voi alkaa 1. huhtikuuta klo 6. Kahden viikon lakon on ilmoitettu päättyvän 15. huhtikuuta klo 6.
Sairaanhoitopiirit, joita aiempi lakkovaroitus koski:
- Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Kysteri liikelaitos)
- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
- Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Keski-Suomen Seututerveyskeskus)
Aiemmin annettu työseisaus koskee myös seuraavia KT:n yritysjaoston jäseniä:
- Järvi-Suomen Terveys Oy
- Docta Oy
- Tervia Osaajat Oy
- Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta
Ilmoitetuissa lakossa ovat kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja Superin jäsenet.
(17.3.2022) Jukon lakot siirtyvät kahdella viikolla Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä Tampereella ja Kuopiossa
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ilmoittamat Jyväskylää ja Rovaniemeä 23. maaliskuuta alkaen sekä Tamperetta ja Kuopiota 29. maaliskuuta alkaen uhanneet lakot siirtyvät kahdella viikolla eteenpäin. Lakot olisivat uhanneet muun muassa ylioppilaskirjoituksia näillä alueilla.
Työnseisausten toimeenpano on kielletty Jyväskylässä ja Rovaniemellä 6. huhtikuuta saakka ja Tampereella ja Kuopiossa 12. huhtikuuta saakka.
Lakkojen siirrosta päätti 16.3. työ- ja elinkeinoministeriö valtakunnansovittelijan ehdotuksesta.
JHL:n ja Jytyn ilmoittamat työnseisaukset alkavat ilmoituksien mukaan 23. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä 29. maaliskuuta Tampereella ja Kuopiossa.
(15.3.2022) Lakkovaroitus Ouluun ja Turkuun
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Jyty jättivät 15. maalikuuta lakkovaroituksen, joka koskee Oulun ja Turun kaupunkia. Ilmoitusten mukaan kaksipäiväinen työnseisaus alkaa 6. huhtikuuta ja päättyy 7. huhtikuuta.
Aiemmin järjestöt ovat ilmoittaneet lakosta 23.–24. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä ja toisesta lakosta 29.–30. maaliskuuta Tampereella ja Kuopiossa.
Työtaistelujen ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen.
(14.3.2022) Uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalle
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat ilmoittaneet kunta-alaa koskevasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkaa 21. maaliskuuta kello 00.01 alkaen. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa seitsemän vuorokautta ja päättyy sunnuntaina 27. maaliskuuta kello 23.59.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee seuraavia sopimusaloja: Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES, Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES, Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS, Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE ja Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu kunta-alan sopimusten viranhaltijat. Kiellon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.
(14.3.2022) Lakkouhkia neljässä kaupungissa
Kunta-alan pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisen alan unioni JAU ovat ilmoittaneet 29. maaliskuuta alkavasta kaksipäiväisestä lakosta Tampereella ja Kuopiossa. Aiemmin JUKO ja JAU ovat ilmoittaneet kaksipäiväisestä lakosta, joka ilmoituksen mukaan toteutettaisiin 23.–24. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä.
Molemmat lakkovaroitukset koskevat kaikkia kunta-alan sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta. Lakkojen ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.
(14.3.2022) Hoitoalan lakko siirtyy kahdella viikolla
Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt hoitoalan 18. maaliskuuta alkavaksi ilmoitettua lakkoa kahdella viikolla. Työnseisauksen toimeenpano on kielletty 1. huhtikuuta klo 6 saakka. Lakkouhka ei koske kaikkia kuntatyönantajia, vaan se on rajattu kuuteen sairaanhoitopiiriin.
Päätöksellä halutaan varata riittävästi aikaa työriidan sovitteluun. Työministeriö katsoo, että hoitoalan ilmoittama työseisaus kohdistuisi yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin sekä myös koronavirusvaikutukset ja Ukrainan tilanne huomioon ottaen vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.
Tehyn ja SuPerin 3. maaliskuuta ilmoittama työseisaus koskee Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä sekä HUS Helsingin yliopistollista sairaalaa ja niiden omistuksessa tai läheisessä yhteistyössä olevissa yhtiöissä tai osuuskunnissa tehtävää lakonalaista työtä. Ilmoitusten piirissä on myös kaksi avaintalaista organisaatiota. Lakossa ovat kaikki työehtosopimussuhteiset SuPerin ja Tehyn jäsenet.
(10.3.2022) Sopimusneuvotteluista siirryttiin sovittelumenettelyyn
Palkansaajajärjestöjen antamien lakkoilmoitusten vuoksi sopimusneuvotteluista siirryttiin sovittelumenettelyyn. Sovittelun aikataulusta ja juoksutuksesta vastaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.
Sovittelijan työn tarkoituksena on johdatella osapuolet sovintoon näiden omien ehdotusten pohjalta. Mikäli tässä ei onnistuta, voi sovittelija tehdä sovintoehdotuksen, jonka hyväksymisestä päättävät osapuolet. Sovittelija voi myös keskeyttää sovittelun tai esittää sovittelulautakunnan perustamista ratkomaan riitaa.
Sopimuskauden päättymisestä huolimatta sopimuksia noudatetaan niin sanotulla jälkivaikutuksella, kunnes uudet työ- ja virkaehtosopimukset on neuvoteltu.
(7.3.2022) Koko kunta-ala ilmoittanut työtaistelutoimista
Kunta-alan sopimusneuvottelujen keskeydyttyä ovat kaikki pääsopijajärjestöt ilmoittaneet alkavista lakoista, vaikka mikään neuvotteluosapuoli ei ole ilmoittanut katkaisevansa neuvotteluja. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ja Julkisen alan unioni JAU ry ovat jättäneet lakkoilmoituksensa tänään. Tehy ry ja SuPer ry jättivät lakkoilmoituksensa jo 1. maaliskuuta. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pitää työtaisteluita tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa vastuuttomina.
(3.3.2022) Sote-järjestöjen työtaistelutoimet ovat täysin vastuuttomia
Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat keskeytyneenä. Kukaan sopijaosapuolista ei ole ilmoittanut katkaiseensa neuvotteluita. Siitä huolimatta Tehy ja SuPer ilmoittivat 18. maaliskuuta alkavasta lakosta kuudessa sairaanhoitopiirissä ja eräissä terveydenhuollon yhtiöissä.
(28.2.2022) Kunta-alan neuvottelut on keskeytetty
Neuvottelut kunta-alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista on keskeytetty. KT on päätynyt tähän vaikeaan ratkaisuun, koska neuvottelujen jatkamiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä.Palkansaajajärjestöjen neuvotteluissa esittämät palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä.
(28.2.2022) Neuvotteluosapuolilla on yhteinen näkemys kustannuksista ja niiden perusteista
Kunta-alan sopimuksista neuvotellaan pääneuvotteluryhmän lisäksi yli 20 työ- ja neuvotteluryhmässä.
Tilastoryhmässä käydään läpi muista eri työ- ja neuvotteluryhmistä tulevia kustannuksia ja niiden perusteita. Tilastoryhmä varmistaa, että neuvotteluosapuolilla on yhteinen ymmärrys esimerkiksi sopimuskorotusten kustannusvaikutuksista.
Tilastoryhmään kuuluu KT:n tutkimuspäällikkö Mika Juutinen ja työmarkkinatutkijat sekä ammattijärjestöjen tilastoista ja palkkatiedoista vastaavia asiantuntijoita.
Sopimusneuvottelujen loppupuolella tilastoryhmä käy läpi sopimusratkaisua ja laskee sen kokonaiskustannuksia.
– Muutaman työryhmän osalta on käyty kustannuksia läpi, mutta varsinaisen sopimusratkaisun osalta laskelmia ei ole päästy vielä läpikäymään, kertoo tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.
(27.2.2022) Aktiivinen neuvotteluviikonloppu takana, neuvottelut jatkuvat maanantaina
Kunta-alan pääneuvotteluryhmä ja useat työryhmät jatkoivat neuvotteluja sunnuntaina Kuntatalolla.
Pääryhmän neuvottelussa käsiteltiin muun muassa KVTES:n allekirjoituspöytäkirjaluonnosta sekä hyvinvointialueiden luottamusmiesjärjestelmää.
Neuvotteluja jatketaan jälleen maanantaina.
(26.2.2022) Työelämän kehittäminen ja neuvotteluryhmien työn tilanne
Pääneuvottelijat kokoontuivat lauantaina 26.2. Kuntatalolle. Neuvotteluissa aiheena oli yhteistoiminnallisen työelämän kehittämisen jatkaminen.
Pääneuvotteluryhmä johtaa kunta-alan neuvotteluita. Pääneuvotteluryhmän lisäksi neuvotteluja käydään yli 20 neuvotteluryhmässä. Pääneuvotteluryhmä kävi kokouksessaan läpi kaikkien näiden eri neuvotteluryhmien työn etenemistä.
Pääneuvottelijat kokoontuvat seuraavan kerran sunnuntaina 27.2.
(25.2.2022) Kunta-alan sopimuskausi päättymässä, neuvottelujen kohteena työelämän kehittäminen
Perjantaina 25.2. pääneuvotteluryhmän neuvotteluissa aiheena oli työelämän yhteistoiminnallinen kehittäminen. Kunta-alalla on tehty vuosikymmenien ajan KT:n ja pääsopijajärjestöjen hyvää yhteistä työelämän kehittämistyötä.
Tavoitteena on jatkaa ja vahvistaa työelämän yhteistoiminnallista kehittämistä ottaen huomioon kuntien ohella myös muodostettavien hyvinvointialueiden eri henkilöstöryhmien tarpeet.
– KT:n tavoitteena on sopia työolojen kehittämisen jatkosta osana kunta-alan sopimusratkaisua, painottaa toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Neuvotteluja käytiin 25.2. myös järjestökohtaisina eli KT:n ja pääsopijajärjestöjen kahdenvälisinä neuvotteluina, joissa kohteena olivat muun muassa sopimuksen raami, pääsopimus ja sopimusalakohtaiset kysymykset.
Neuvotteluja on varauduttu käymään päivittäin sopimuskauden loppuun eli 28.2. saakka. Seuraavan kerran pääneuvotteluryhmä kokoontuu lauantaina 26.2. klo 12.00.
(23.2.2022) Pääneuvotteluryhmä jatkoi sopimuksen raamin ja rakenteen käsittelyä
Neuvotteluissa on menossa viimeinen viikko ennen sopimuskauden päättymistä 28. helmikuuta. Pääneuvotteluryhmä kokoontui keskiviikkona 23. helmikuuta ja käsitteli edelleen sopimuksen raamia ja rakennetta sekä pääsopimuksen sisältöä.
Pääsopijajärjestöt avasivat myös esittämiensä palkkaohjelmien sisältöjä. Lisäksi neuvottelut aloitettiin hyvinvointialueiden luottamusmiesjärjestelmästä.
– Neuvotteluissa on avattu hyvin eri osapuolten tavoitteita ja niiden eroavaisuuksia. Neuvottelutulokseen on kuitenkin vielä paljon matkaa, joten jatkamme tiiviistä työskentelyä sekä pääneuvotteluryhmässä että muissa neuvotteluryhmissä, kertoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Seuraava pääneuvotteluryhmän kokous pidetään perjantaina 25.2. klo 10 Kuntatalossa.
(18.2.2022) Neuvotteluissa vaaditaan kuuntelemisen ja yhteensovittamisen taitoa
Kunta-alan sopimusjärjestelmä muuttui viime vuonna. Tänä vuonna neuvotellaan viiden pääsopimuksen sijasta kuudella. Neuvotteluihin muutokset ovat vaikuttaneet siten, että neuvotteluryhmiä ja -toimintaa on aiempaa enemmän. Yhteinen kaikille kunta-alan sopimusaloille on pääsopimus, jonka neuvottelutuloksesta vastaa pääneuvotteluryhmä.
Meneillään olevat neuvottelut koskevat kunta-alan sopimuksia. Taustalla on kuitenkin myös ajatus valmistautumisesta hyvinvointialueuudistukseen. Kunta-alan sopimuksia halutaan uudistaa siten, että niissä olisi yhdessä sovittuja pelisääntöjä, jotka voisivat toimia myös hyvinvointialueilla vuonna 2023.
– Neuvotteleminen on sovittelutoimintaa. KT:n kanta pitää tuoda selkeästi esille, mutta tärkeää on kuunnella ja ymmärtää se, mikä on eri osapuolille todella tärkeää ja mikä ehkä sitten kuitenkin vähemmän tärkeää, toteaa neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.
(17.2.2022) Pääneuvotteluryhmä käsitteli pääsopimuksen uudistamista
Sopimusneuvottelut kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista jatkuivat Kuntatalossa 17. helmikuuta.
Neuvottelun kohteena olivat tulevan kauden sopimusraami ja rakenne. Lisäksi keskusteltiin kunnallisen pääsopimuksen uudistamisesta, jossa huomioidaan hyvinvointialueiden perustaminen. Kaikki sopijapuolet hyväksyivät toukokuussa 2020 aiesopimuksen, jonka lähtökohtana on, että kunta-alalla ja hyvinvointialueilla on yksi yhteinen pääsopimus sekä yksi yhteinen pääneuvotteluryhmä. Pääsopimus on neuvottelumenettelyä ja sopimusjärjestelmää koskeva sopimus.
– Neuvoteltavaa riittää vielä todella paljon ja osapuolten näkemykset ovat toistaiseksi varsin kaukana toisistaan, toteaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Seuraava pääneuvotteluryhmän neuvottelu pidetään keskiviikkona 23.2. klo 10.00 Kuntatalossa.
(10.2.2022) Työ- ja virkaehtosopimusten tarkoitus on palvella arjen toimintaa
Kunta-alalla on vahva jatkuvan neuvottelun periaate. Se näkyy muun muassa siinä, että sopimuksia tarkastellaan jo sopimuskauden aikana yhdessä. Opetus- ja sivistystoimen sekä varhaiskasvatuksen työryhmissä sopimusmääräysten valmisteluissa on edetty hyvin. Kunta-alan pääneuvotteluryhmä johtaa neuvottelutoimintaa, joten vasta pääsopimuksen jälkeen työryhmissä päästään sovittamaan tehty työ sovittuun sopimusraamiin.
– KT:lle on tärkeää, että palkankorotukset pysyvät kohtuullisina, mutta myös mm. työaikamääräykset ovat tärkeitä koulutuksen laadun kannalta. Työ- ja virkaehtosopimusten tarkoitus on palvella arjen toimintaa, kertoo neuvottelupäällikkö Hannu Freund.
(7.2.2022) Neuvotteluissa esillä sopimusraami ja työelämän kehittäminen
Kunta-alan sopimusneuvotteluja jatkettiin pääneuvotteluryhmässä 7. helmikuuta. Neuvotteluissa käytiin läpi osapuolten sopimusraamia koskevia tavoitteita, jotka koskivat sopimuskauden pituutta ja sopimusten rakennetta. Lisäksi neuvoteltiin sote-uudistuksen vaikutuksista kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusjärjestelmään sekä työelämän kehittämiseen liittyvistä kysymyksistä.
KT:lle on tärkeää, että neuvotteluissa sovitaan riittävän pitkästä sopimuskaudesta.
– Hyvinvointialueet aloittavat työnantajina vuoden 2023 alussa. Lisäksi keväällä 2023 käydään eduskuntavaalit. Tarvitsemme ennustettavuutta ja vakautta epävarmuuden sijaan työmarkkinoille, sanoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.
KT:lle on tärkeää myös, että työnantajilla on käytössään paikallinen järjestelyvaraerä.
– Riittävän suurella paikallisella järjestelyvaraerällä voidaan tukea kannustavaa palkkausjärjestelmää ja huomioida paikallisia työvoimatarpeita.
Eri sopimusalojen sopimusten sisällöistä neuvotellaan tiiviisti yli kahdessakymmenessä neuvotteluryhmässä. Sopimusratkaisun kokonaisuus syntyy näiden ryhmien työn tuloksista.
Työelämän kehittämisessä pitkät perinteet
Pääneuvotteluryhmän neuvottelussa käsiteltiin myös työelämän kehittämistä, jossa KT:lla ja palkansaajajärjestöillä on pitkät perinteet yhteistoiminnallisessa kehittämisessä. Yhteistyötä tehdään nyt Kuntatyö2030-ohjelmassa.
Työelämän laadun ja tuloksellisuuden kehittäminen on entistä tärkeämpää. Henkilöstön saatavuuden turvaaminen, rakenteelliset uudistukset, digitalisaatio ja koronaepidemian jälkihoito vaativat toimintatapojen kehittämistä.
– Työyhteisöt ovat ratkaisevassa roolissa työhyvinvoinnin rakentamisessa. Työnantajien ja henkilöstön yhteistyössä tehdyllä kehittämistyöllä voidaan vaikuttaa omaan työhön ja ilmapiiriin. Tällaisiin työyhteisöihin myös hakeudutaan töihin, korostaa KT:n neuvottelupäällikkö Anna Kukka.
Työelämän kehittämisestä on aiemmin sovittu koko kunta-alan kattavilla ohjelmilla.
– Työelämän kehittämiseen liittyvät kysymykset ovat riippuvaisia muusta neuvottelukokonaisuudesta. Pidämme KT:ssa tärkeänä, että jatkamme pitkäjänteistä työelämän ja työolojen kehittämistä, sanoo Kukka.
Pääneuvotteluryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 17.2. klo 13.00. Koronatilanteen salliessa neuvotteluryhmän kokous pidetään Kuntatalolla.
(4.2.2022) KT:ssä työelämän kehittämisen kysymyksiä pidetään erittäin tärkeinä
Pääneuvotteluryhmä lisäksi neuvotteluja käydään lukuisissa eri alatyöryhmissä, kuten työelämän kehittämisryhmä Tekryssä.
– KT:ssä työelämän kehittämisen kysymyksiä pidetään erittäin tärkeinä. Juuri näistä syistä toivomme, että myös jatkossa pitkäjänteiseen kehittämistyöhön sitoudutaan ja saamme turvattua sille riittävän rahoituksen, kiteyttää KT:n neuvottelupäällikkö Anna Kukka.
(24.1.2022) KT tavoittelee vähintään kahden vuoden sopimuskautta
Kunta-alan sopijaosapuolet jatkoivat neuvotteluita pääneuvotteluryhmässä maanantaina 24. tammikuuta. Neuvottelujen kohteena olivat osapuolten esittämät alustavat tavoitteet.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tavoittelee vähintään kahden vuoden sopimuskautta.
– Historialliset rakenneuudistukset ja hyvinvointialueiden muodostaminen edellyttävät työrauhaa, ennustettavuutta ja vakautta, korostaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Palkankorotukset tulee mitoittaa hyvinvointiyhteiskunnan kannalta kestävälle pohjalle.
KT:n tavoitteena on kehittää nykyisiä työ- ja virkaehtosopimuksia, jotta ne tukisivat palveluiden tuottamista entistä tuloksellisemmin. Alustavaa työtä on tehty sopimuskaudelle 2020–2021 asetetuissa sopimusalakohtaisissa työryhmissä.
– Tällä kierroksella tavoitteenamme on muun muassa uudistaa palkkaus- ja työaikajärjestelmiä.
Toimintaympäristön muutokset tuovat myös asioita neuvottelupöytään.
– Elokuun alussa tulee voimaan perhevapaauudistuslainsäädäntö. Sen toteuttaminen kustannusneutraalisti on tärkeää, kertoo Jalonen.
– Työolojen ja työhyvinvoinnin kehittämisen jatkosta sopiminen on KT:n tavoitteiden keskiössä, korostaa Jalonen.
Pääneuvotteluryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 7. helmikuuta.
(11.1.2022) Kunta-alan neuvottelut käynnistyivät
Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut aloitettiin KT:n ja pääsopijajärjestöjen pääneuvotteluryhmässä 11. tammikuuta. Tapaamisessa käsiteltiin neuvottelujen käytännön toteuttamista korona-aikana, neuvotteluaikatauluja, neuvotteluryhmiä sekä keskusteltiin yleisesti sopimustavoitteista.
Suomen suurimman työmarkkinatoimialan sopimusalakohtaisten ja muiden neuvotteluryhmien lukumäärä on tässä vaiheessa yli kaksikymmentä. Neuvottelut toteutetaan huonontuneen koronatilanteen vuoksi nyt pääosin etäkokouksina.
Pääneuvotteluryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 24.1. klo 13.