Etänä enemmän – sote-työ uudistuu -hankkeella esihenkilöille tukea etä- ja kriisijohtamiseen
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) koordinoima Etänä enemmän – sote-työ uudistuu -hanke etsi ratkaisuja sosiaali- ja terveysalan työn muutokseen ja kehitti esimiesten etä- ja kriisijohtamistaitoja. KT oli toteuttamassa työpakettia yhdessä TAMKin kanssa osana Etänä Enemmän -hanketta.
Kesään 2021 asti jatkuneen toiminnan avulla kuntien ja kuntayhtymien sote-esihenkilöille tarjottiin ajankohtaisia webinaareja, teemavalmennuksia ja vertaistukea sekä tuotettiin materiaalia KT:n Lähijohtamisen Akatemiaan kaikkien esihenkilöiden hyödynnettäväksi.
Hankkeesta tukea kriisijohtamiseen ja muutosten hallintaan
Hanke hyödytti esihenkilöitä niin koronan ja muiden kriisien johtamisessa kuin sote-alan muutosten hallinnassa.
Koronakriisin myötä johtamisessa korostuvat muutoinkin tärkeät johtamisen ja esimiestyön perusopit kuten vuorovaikutuksellisuus, luottamus, avoimuus, yhdenvertaisuus ja asiakaslähtöisyys. Osallisuuden kokemus on kaikille tärkeä myös etänä toimittaessa.
Kriisiaikoina esihenkilöiltä odotetaan myös tukea ja linjauksia vaikeisiin asioihin. Parhaimmillaan etäpalvelut ja digitaaliset ratkaisut turvaavat niin palveluiden saannin kuin johtamisen ja työnohjauksenkin.
Etäjohtamisen tarve korostuu sote-uudistuksessa
Parhaillaan valmistellaan valtakunnallista sote-uudistusta, jonka myötä sote-organisaatioista on tarkoitus tulla maakunnallisia.
Joissakin maakunnissa monet sote-alan esihenkilöt työskentelevät jo nyt peruspalvelu- tai sote-kuntayhtymien organisaatiossa, joissa työyksiköt ovat maantieteellisesti hajallaan. Tarve etäjohtamiselle ja sen osaamiselle korostuu siten myös tältä kannalta.
KT Kuntatyönantajien hankehenkilöinä toimivat Jaana Näsänen ja Anniina Tuomi.
Etänä enemmän -hankkeen tavoitteena lisätä työhyvinvointia ja tuottavuutta
Etänä enemmän – sote-työ uudistuu oli valtakunnallinen hanke, jossa vastattiin sosiaali- ja terveysalan työn muutokseen kehittämällä etäjohtamista, -työnohjausta ja -vertaistukea sekä muutosjohtamista. Hankkeen tavoitteena oli lisätä sote-alan henkilöstön työhyvinvointia, työn hallintaa ja tuottavuutta.
Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajina olivat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto sekä KT. Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella.