Uusi säteilylainsäädäntö voimaan
Uusi säteilylainsäädäntö tulee voimaan 15. joulukuuta 2018. Se lisää toiminnanharjoittajan vastuuta ja riskiperusteista valvontaa.
Työpaikkoja koskevia lakimuutoksia ovat muun muassa toiminnanharjoittajan
- velvoite laatia turvallisuussuunnitelma
- velvoite käyttää säteilyturvallisuusasiantuntijaa
- nimetä säteilyturvallisuusvastaava.
Uusi laki antaa röntgenhoitajille mahdollisuuden tehdä tietyissä tapauksissa säteilylle altistavia tutkimuksia.
Radonille altistumista seurattava
Luonnonsäteilylle, kuten radonille, altistumista käsitellään jatkossa samalla tavalla kuin muuta säteilyaltistusta. Radonaltistukselle on määritelty uudet viitearvot.
Radonmittausvelvoitteen piirissä olevien kuntien määrä nousee 60:stä 102:een. Kokonaisten kuntien lisäksi radonmittaus on pakollista eräissä kunnissa vain tietyillä postinumeroalueilla.
Näiden Säteilyturvakeskuksen määrittelemien kuntien ja alueiden lisäksi työpaikkojen radonpitoisuus on selvitettävä kaikkialla Suomessa maanalaisissa työtiloissa ja työpaikoilla, jotka on rakennettu läpäisevälle maaperälle.
Lakiuudistuksella Suomi panee täytäntöön EU:n säteilyturvadirektiivin. Uuden säteilylain lisäksi 15. joulukuuta tulee voimaan lakiin liittyvä valtioneuvoston asetus ja kaksi sosiaali- ja terveysministeriön asetusta.
Kuntatyönantaja-lehti
Muualla verkossa
- Uudistettu säteilylaki (859/2018) Finlexissä >
- Valtioneuvoston asetus ionisoivasta säteilystä (1034/2018) Finlexissä >
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ionisoivasta säteilystä (1044/2018) Finlexissä >
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ionisoimattoman säteilyn väestölle aiheuttaman altistuksen rajoittamisesta (1045/2018) Finlexissä >