Opettajien työhyvinvointi on parantunut koko maassa ja kaikilla koulutusasteilla
Opettajien työhyvinvointi on kehittynyt hyvään suuntaan, selviää Helsingin yliopiston tuoreesta seurantatutkimuksesta. Opettajat kokevat aiempaa enemmän työnimua ja heidän työuupumuksensa on vähentynyt.

Opettajien hyvinvointitutkimuksessa työhyvinvointia seurataan muun muassa kahden keskeisen mittarin eli koetun työn imun ja toisaalta työuupumuksen kautta.
Tuoreimman tutkimuksen tulokset osoittavat, että opettajien työhyvinvoinnissa on tapahtunut selvä käänne parempaan vuonna 2024. Kehitys on ollut saman suuntainen eri puolilla maata ja kaikilla koulutusasteilla.
Työn imun ja työuupumuksen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin myös muita keskeisiä, opettajien työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kuten opettajien kokemusta omasta pätevyydestä, yhteenkuuluvuudesta ja työn autonomiasta. Kyse on psykologisista perustarpeista, jotka vaikuttavat työn imun kokemiseen.
Opettajien työuupumus hellitti jo koronavuosien jälkeen, työnimussa käänne parempaan vuonna 2024
Koronapandemian vaikutukset näkyivät selvästi opettajien työssäjaksamisessa. Opettajien kokema työuupumus kasvoi vuosina 2020–2021, mutta on sen jälkeen ollut laskusuunnassa.
Työn imu sen sijaan lähti merkittävään nousuun vasta vuonna 2024.
Työn imu on myönteistä työhyvinvointia kuvaava tila, jota ilmentää tarmokkuus sekä omistautuminen ja uppoutuminen työntekoon. Työn imun kokemista lisäävät erilaiset työhön liittyvät voimavarat kuten hyvä johtaminen, yhteisöllisyys ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön.
Opettajilla on tarve keskittyä perusasioihin
Helsingin yliopiston lehtorin Lauri Hietajärven mukaan vaikuttaa siltä, että opettajat ovat pystyneet aiempaa paremmin keskittymään työssään perusasioihin.
Opettajat esimerkiksi kokevat, että oman työn kannalta epäoleelliset tehtävät ovat vähentyneet. Myös työn kokeminen merkitykselliseksi on lisääntynyt. Tällaiset tekijät vaikuttavat osaltaan työn imun kokemiseen.
Työhön liittyvä autonomia on tärkeä osa opettajien ammatti-identiteettiä ja vaikuttaa heidän työhyvinvointiinsa. Työn autonomiaan liittyvät kokemukset eivät ole kehittyneet yhtä myönteisesti kuin muut työhyvinvointia tukevat tekijät.
Tutkimuksesta tukea opettajien työhyvinvoinnin kehittämiseen
Opettajien työhyvinvointitutkimus on seurantatutkimus, jonka Helsingin yliopisto toteuttaa puolen vuoden välein. Vastaajina ovat OAJ:n jäsenet. Tutkimuksessa seurataan opettajien työhyvinvoinnin kehitystä ja siihen vaikuttavia tekijöitä kattavalla kyselylomakkeella.
Uusimmassa, syksyllä 2024 tehdyssä kyselyssä vastaajia oli yli 1 800. Iso vastaajamäärä antaa varsin luotettavan kuvan opettajien työhyvinvoinnin kehittymisestä.
Puolivuosittain kerättävä aineisto on tähän mennessä mahdollistanut yleisten trendien seuraamisen poikkileikkauksena. Jatkossa osaa opettajista tullaan seuraamaan myös pitkittäistutkimuksena. Pitkittäistutkimus antaa tarkempaa tietoa siitä, miten työhyvinvointi kehittyy esimerkiksi yksilö-, oppilaitos- ja aluetasolla.
Muualla verkossa