Kunta-alan tasa-arvosuunnitelmissa käsitellään tasa-arvoista kohtelua monipuolisesti
KT:n selvityksen mukaan yli neljä viidesosaa kunnista ja kuntayhtymistä on tehnyt tasa-arvosuunnitelman. Niiden piirissä on yli 90 prosenttia kuntayksiköiden henkilöstöstä.
Mitä suuremmasta kuntayksiköstä oli kysymys, sitä varmemmin myös tasa-arvosuunnitelma oli tehty.
Selvitykseen vastanneista kuntayksiköistä tasa-arvosuunnitelma oli tehty kaikissa yli 5 000 työntekijän yksiköissä. Lähes kaikissa muissa kunnissa ja kuntayhtymissä suunnitelma oli tekeillä tai työn alla.
Kaksi kolmasosaa tasa-arvosuunnitelman tehneistä kunnista ja kuntayhtymistä on myös laatinut tasa-arvolain edellyttämän palkkakartoituksen. Se kattaa 83 prosenttia tasa-arvosuunnitelman tehneiden henkilöstöstä.
Tasa-arvolain mukainen tasa-arvosuunnitelma ja palkkakartoitus on tehtävä vähintään kerran kahdessa vuodessa. Kunta-alan tasa-arvosuunnitelmissa naisten ja miesten tasa-arvoista kohtelua käsitellään monipuolisesti. Suurimmassa osassa suunnitelmista käsitellään palkkauksen lisäksi monia muita työelämän ilmiöitä, kuten rekrytointikäytäntöjä, häirintää, koulutusta, urakehitystä, työpaikan arvoja sekä työoloja ja -välineitä.
KT Kuntatyönantajat keräsi tiedot tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten tilanteesta vuodelta 2017. Tiedustelu lähetettiin kaikkiin kuntiin ja kuntayhtymiin ja siihen vastasivat kuntayksiköiden työantajaa edustavat KT-yhteyshenkilöt. Tiedustelu kattaa 85 % koko kunta-alan henkilöstöstä.