Uutinen

Hallitus tukee työn ohessa opiskelua työvoimapula-aloilla

Lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle on tulossa Suomen hallituksen hanke, joka toteutetaan vuosina 2025–2026. Siihen esitetään vain 10 miljoonan euron vuosittaista rahoitusta. KT pitää hyvänä sitä, että pilotti kohdistuu osaajapula-aloille, mutta pitää rahoitusta liian vähäisenä. Henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi on välttämätöntä, että aikuiskoulutuksen tukemiseen löydetään pysyvämpi ratkaisu.

Eri värisiä kansioita rivissä

 Hallituksen pilottihankkeen idea on, että työntekijä voi kouluttautua työvoimapula-aloilla uuteen ammattiin työn ohessa ilman, että hänen tarvitsee jäädä kokonaan pois työstä. Hallitus lupaa, että tämä toteutetaan uusilla järjestelyillä, vaikka koulutukseen kuuluu harjoittelua tai muuta poissaoloa edellyttävää opiskelua. Työnantajalle korvataan työn ohessa toteutetusta opiskelusta aiheutuvia kustannuksia.

Alustavan suunnitelman mukaan pilotoinnin piiriin tulee vuonna 2025 yhteensä noin 1 900 opiskelijaa seuraavista koulutuksista:

  • sairaanhoitaja
  • lähihoitaja
  • sosionomi
  • varhaiskasvatuksen opettaja
  • erityisopettaja.

KT pitää 10 miljoonan euron vuosittaista rahoitusta liian vähäisenä.  

– Rahoitus on tarpeeseen nähden riittämätön. Tukea kouluttautumiseen tarvitaan jatkossakin aikuisille, esimerkiksi alan vaihtajille osaajapula-aloille kouluttautumiseen, KT:n osaamisen ja koulutuspolitiikan asiantuntija Mertzi Bergman sanoo.  

Koska rahoitus on näin rajallinen, on kuitenkin KT:n mielestä hyvä, että se myös kohdistuu rajatusti osaajapula-ammattien koulutukseen, jolloin se voi paikallisesti helpottaa henkilöstön saatavuushaasteita.

Koulutuksen toteuttaja maksaa osan rahoituksesta työnantajalle 

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa myöntää hankerahoituksen kokonaisuudessaan koulutuksen järjestäjille, jotka saavat tukea enintään 15 kuukauden ajalle. Oppilaitokset maksavat osan rahoituksesta eteenpäin työnantajille. Kyseessä on korvaus työntekijän työajalla opiskelun kustannuksista.

Jotpa käynnistää hankkeen ensimmäisen valtionavustushaun oppilaitoksille marraskuussa 2024. Uudenlaisen opiskelun odotetaan alkavan vuonna 2025 sitä mukaa, kuin oppilaitokset ja työnantajat ovat saaneet toteutusmallit valmisteltua.