Alla förändringar i arbetsuppgifterna medför inte löneförhöjning
Arbetsdomstolen gav den 13 februari en dom enligt vilken tjänsteinnehavarna i målet inte hade rätt till löneförhöjning för att deras arbetsuppgifter ändrats. Beslutet bekräftade att alla förändringar i arbetsuppgifterna inte automatiskt berättigar till löneförhöjning.
Arbetsdomstolens avgörande (TT 2017:23) gällde ett fall där tre handledare inom rehabiliterande arbetsverksamhet på eget initiativ hade fått sina arbetsavtalsförhållanden omvandlade till tjänster. Samtidigt fick handledarna rätt att fatta beslut om arbetsverksamheten. Antalet klienter inom verksamheten hade ökat.
Domstolen ansåg att svårighetsgraden i handledarnas arbete inte hade förändrats väsentligt. Den uppgiftsrelaterade lönen behövde därför inte höjas i samband med de förändrade uppgifterna. Talan förkastades.
Avgörandet och motiveringarna till det visar tydligt att alla förändringar i arbetsuppgifterna inte behöver leda till lönehöjningar. Rätten att fatta beslut innebar i det aktuella fallet inte någon väsentlig ökning av uppgifternas svårighetsgrad. Inte heller ökningen av antalet klienter höjde kravnivån, eftersom bland annat ny personal anställts vid enheten och en del av handledarnas uppgifter hade överförts på sekreterarna. Arbetsdomstolen beaktade i sitt avgörande också att lönerna för anställda i samma lönegrupp ska stå i rätt proportion till varandra.
Tidigare rättspraxis
Arbetsdomstolen har också sina tidigare avgöranden TT 2014:140 och TT 2014:175 tagit ställning till hur förändringar i arbetsuppgifterna inverkar på lönen. Målen gällde förändringar i arbetsuppgifterna för röntgenskötare. Också i dessa avgöranden är budskapet att all utveckling, förändring eller utvidgning av arbetsuppgifterna inte är sådana förändringar som väsentligt inverkar på arbetets svårighetsgrad och därmed berättigar till högre lön. De tidigare avgörandena har behandlats i tidskriften Kuntatyönantaja 6/2014.
Domarna finns i sin helhet (på finska) på adressen http://www.finlex.fi/