Suomeksi
Nyhet

Nytt lönesystem för kommunsektorn

Ett nytt nivålönesystem införs i AKTA. Arbetsgivarna ska införa systemet senast 30.9.2025.

Kommunsektorns förhandlingspartner KT, JAU, FOSU och Sote har godkänt ett förhandlingsresultat om ett nytt nivålönesystem i AKTA. 

Systemet träder i kraft 1.2.2025. Ett cirkulär om reformen ges ut i januari. Före det ges inga fler anvisningar. Kommunerna och samkommunerna har skäl att börja planera och schemalägga det lokala genomförandeskedet genast när cirkuläret kommer ut.

Ändringarna gäller lönekapitlet, lönebilagorna och vissa andra bestämmelser i AKTA. Det lönekapitel med bilagor som gäller 31.1.2025 tillämpas dock ända till 30.9.2025. Om det lokala genomförandeskedet blir klart tidigare, kan det nya systemet tillämpas redan före 30.9.2025.  

Användning av potterna för utvecklingsprogrammet år 2025

Parterna har samtidigt kommit överens om användningen av den centraliserad potten 1.2.2025 enligt utvecklingsprogrammet för kommun- och välfärdssektorn 2023–2027. Potten är 0,4 procent. Av potten har 0,35 procent fördelats på central nivå till lönegrupper enligt de nya lönebilagorna. Resten av potten (0,05 %) fördelas i samband med den lokala potten 1.6.2025.

I fråga om potten 1.6.2025 (0,4 %) enligt samma utvecklingsprogram avtalades följande: 

Potten är nu 0,45 procent (0,4 % + 0,05 %) och används till att införa nivålönesystemet lokalt. Potten kan riktas både till nivålöner och till tillsvidare gällande nivåtillägg. 

Dröjsmålsränta på fordringar som gäller den s.k. centraliserade potten kan krävas först från och med oktober 2025. Det samma gäller fordringar angående den lokala potten 1.6.2025

Vad innebär förändringen?  

Nivålönesystemet ersätter systemet med arbetsvärdering. Systemet baserar sig på nivåkriterier för kunnande och ansvar, vilka definieras i lönebilagorna. I varje lönegrupp finns det tre nivåer för kunnande och ansvar (A, B och C). I vissa begränsade situationer är det möjligt att betala lön som ligger under nivå A.

Som stöd för de nationella nivåkriterierna skapas preciserande lokala nivåbeskrivningar. Lokalt är det möjligt att dessutom bestämma andra nivåkriterier för enskilda lönegrupper. För anställda utanför lönegrupperna (t.ex. ledningen och projektanställda) gäller särskilda rekommendationer om nivålönemodellen. För vissa extra uppgifter och/eller ansvar är det möjligt att betala ett lokalt nivåtillägg. Det finns två nationella nivåtillägg: tillägg för handledning av studerande och tillägg för läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogiken.

Nivålönesystemet är bindande. Lokalt kan man dock avtala om fler nivåer (t.ex. D och E).

I fråga om bilaga 3 (personal inom sysselsättningstjänster) ska helhetslönerna omvandlas enligt tidsplanen i det så kallade tidigareläggningsavtalet. Det innebär att helhetslönerna ska ändras i enlighet med det nya nivålönesystemet senast 30.9.2025.

Införandet av nivålönesystemet skapar ett behov av lönesamordning. Lönerna ska samordnas med tillämpning av lönegrupperna och nivåerna i det nya nivålönesystemet inom en övergångsperiod som varierar beroende på arbetsgivare. Den lönesamordning som beror direkt på reformen av lönesystemet ska genomföras inom rimlig tid.

Genomförandet på lokal nivå  

För nästa avtalsperiod, från 1.2.2025, ska en lokal lönegrupp inrättas för att följa hur införandet framskrider. Det är befogat att sammankalla den lokala lönegruppen redan i februari 2025. 

Eventuella lokala nivåkriterier, lokala nivåbeskrivningar och lokala tillämpningsanvisningar för kunnande och ansvar bereds i den lokala lönegruppen i samarbete med förtroendemännen.

Införandet av nivålönesystemet förutsätter inte att uppgiftsbeskrivningarna uppdateras innan systemet börjar tillämpas. I de befattningar där en uppgiftsbeskrivning behövs är det bra att uppdatera uppgiftsbeskrivningarna så att de motsvarar nivålönesystemet. Uppdateringen kan göras så snart som möjligt efter att nivålönesystemet införts. Beroende på arbetsmängden kan det göras inom en tidsram på till exempel ett halvt till två år.

I sista hand är det arbetsgivaren som fattar beslut om lönesystemet och drar upp riktlinjerna för det. Vad gäller lokala avtal, se det som sagts tidigare.

Kurser och evenemang på finska: