KT toimi aktiivisesti eläke-edunvalvonnassa ja edusti työnantajia neuvotteluissa
KT:n yksi keskeinen edunvalvonnan painopiste on eläke-edunvalvonta. Vuoden aikana eläkeasioissa oli useita edunvalvonnan kohteita.
KT vaikutti toimintavuonna Kevan hallinnossa työnantajan eläkemaksujen alentamiseen vuodelle 2024. Lisäksi KT osallistui neuvotteluihin yksityisen sektorin työnantajien ja työntekijöiden eläkemaksuista eli TyEL-maksuista vuodelle 2024. TyEL-maksut määrittävät pitkälti myös julkisen sektorin eläkemaksujen tason.
Hallitusohjelman mukaisesti myös seuraavaa eläkeuudistusta koskevat neuvottelut käynnistyivät KT:n ja muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken vuoden lopussa. Neuvottelujen on tarkoitus päättyä tammikuussa 2025.
Yksittäisiä työnantajia koskevat palkkakiistat vaativat tukea
Keskusneuvottelupyynnöt työllistivät KT:n juridisia asiantuntijoita, sillä niitä tuli toimintavuonna 71 kappaletta. Niistä suurin osa oli paikallisia palkkariitoja. Edellisten lisäksi KT:n käsiteltäväksi tuli järjestelyerän jakamiseen liittyviä valvonta- ja neuvottelupyyntöjä.
Vuonna 2023 ei tullut merkittäviä uusia ennakkopäätöksen luonteisia työtuomioistuinratkaisuja. Pelastusalan varallaoloriitojen ratkaisuja tuli edelleen edellisvuoden tapaan.
Työtuomioistuimessa KT oli mukana kuuden riita-asian käsittelyssä. Päätökseen saatiin viisi riita-asiaa, joista yhden haaste oli toimitettu jo vuonna 2022. Suurin osa työtuomioistuimeen edenneistä riita-asioista koski palkanmaksua.
KT auttoi työnantajia työtaistelutilanteissa
Kunta- ja hyvinvointialan työrauhasta huolimatta toimintavuonna esiintyi työtaisteluja. Nämä poliittiset työtaistelut liittyivät Orpon hallitusohjelmaan ja sen toteuttamisen valmisteluihin.
Syksyn 2023 työtaistelut kohdistuivat muun muassa suurten kaupunkien päiväkoteihin, ruokahuoltoon ja puhtaanapitopalveluihin. Myös julkisessa liikenteessä nähtiin pääosin muutaman vuorokauden mittaisia lakkoja. KT tarjosi työnantajille neuvontaa ja koulutusta alaan kohdistuvissa lakoissa ja muissa työtaisteluissa.