Usein kysyttyä lääkärien ja hammaslääkärien työajoista
KT, Suomen Lääkäriliitto ja Suomen Hammaslääkäriliitto ovat yhdessä koonneet kysymyksiä ja vastauksia uuden lääkärisopimuksen työajoista. Niiden tavoitteena on auttaa uuden sopimuksen soveltamisessa.
Uudessa kunnallisessa lääkärien virkaehtosopimuksessa 2020–2021 työaikoja koskevat määräykset on koottu yhteen ja lukuun III. Lisäksi edellisen sopimuksen yleisen osan soveltamisohjeliite 1 on muutettu työaikaluvun soveltamisohjeliitteeksi.
Uusi työaikalaki (872/2019) tuli voimaan 1.1.2020, ja laissa on säännöksiä, joilla on merkittävä vaikutus kunnallisen lääkärisopimuksen työaikaa koskeviin määräyksin. Nämä vaatimukset on otettu huomioon lääkärisopimuksen 2020–2021 työaikaluvun määräyksissä.
Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus 2020–2021 on jo julkaistu verkossa. Lisäksi KT:n yleiskirjeessä 6/2020 on kerrottu lääkärisopimuksen muutoksista.
Usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen uuden lääkärisopimuksen työajoista
Säännöllisen työajan sijoittelu ja laajennettu toiminta
- Maksetaanko lääkärille tai hammaslääkärille laajennetun toiminnan korvausta, jos hän työskentelee omasta toiveestaan erilaisilla työaikajärjestelyllä kuin muut lääkärit tai hammaslääkärit esimerkiksi klo 17:n jälkeen?
- Lääkärille on merkitty työpaikkapäivystysvuoro klo 16–22. Sen jälkeen päivystysvuoro jatkuu vapaamuotoisena päivystyksenä seuraavaan aamuun klo 8:aan asti. Kuinka monesta päivystyskerrasta on kysymys?
- Työnantaja on ottanut käyttöön laajennetun toiminnan. Lääkärille tai hammaslääkärille on suunniteltu seuraavaksi 6 kuukaudeksi 2 laajennetun toiminnan vuoroa joka kuukausi. Hänelle maksetaan osana varsinaista palkkaa laajennetun toiminnan korvausta 6 prosenttia hänen tehtäväkohtaisesta palkastaan. Laajennettuun toimintaan osallistuva lääkäri tai hammaslääkäri on sairauslomalla yhden päivän, johon osuu yksi iltavastaanottovuoro ja toinen lääkäri sijaistaa häntä tehden vuoron. Miten tilanne tulisi ratkaista?
- Mitä tarkoittaa laajennettu toiminta lääkärisopimuksessa?
- Millä tavalla säännöllistä työaikaa voidaan sijoitella lääkärisopimuksen sopimuskaudella 1.4.2020–28.2.2022?
-
Kuinka paljon lääkäri ja hammaslääkäri voivat tehdä työvuoroja, jotka sijoittuvat klo 17:n jälkeen?
- Voiko työnantaja sijoittaa lääkäreille eri määriä työvuoroja klo 17:n jälkeen laajennetussa toiminnassa esimerkiksi siten, että joillakin on enemmän ja joillakin vähemmän työvuoroja kyseisen ajankohdan jälkeen?
- Mitä tapahtuu paikallisille sopimuksille ja paikallisille käytännöille, joissa on määritelty korvaukset säännölliseltä työajalta esimerkiksi klo 16:n jälkeen nyt, kun lääkärisopimuksessa (LS) 2020–2021 on sovittu säännöllisen työajan sijoittelun kokeilumääräyksestä?
- Voiko liukuvaa työaikaa käyttää lääkärisopimuksessa, jos työnantaja sijoittaa säännöllistä työaikaa klo 17:n jälkeen?
Lepoajat
- Mitä määräyksiä lääkärisopimuksessa on tauoista sellaisessa tilanteessa, jossa lääkärin työrupeama on klo 8.00–22.00? Lääkärin säännöllinen työaika sijoittuu klo 8.00–15.30 ja päivystysvuoro klo 15.30–22.00.
- Noudatetaanko ns. päivystävään keikkalääkäriin lääkärisopimuksen III luvun 5 §:n määräyksiä vuorokausilevosta?
- Mitä tarkoittaa, että vuorokausilevon ja/tai korvaavan lepoajan käyttäminen on ensisijainen keino suunnitella seuraava työpäivä vapaaksi? Missä tilanteissa työpaikkapäivystystä seuraava työpäivä suunnitellaan vapaaksi työpaikkapäivystyksen vapaa-aikakorvauksilla?
- Viranhaltija tekee maanantaista klo 8.00:sta tiistaihin klo 9.30:een työrupeaman, johon kuuluu säännöllistä työaikaa ja työpaikkapäivystystä. Miten tässä tilanteessa sovelletaan lääkärisopimuksen III luvun 5 §:n säännöstä vuorokausilevosta vai sovelletaanko siihen III luvun 17 §:ää?
- Millä edellytyksillä voidaan teettää työrupeama, joka sijoittuu maanantaista klo 8.00:sta tiistaihin klo 8.00:aan ja jossa lääkäri tekee säännöllistä työaikaa ja työpaikkapäivystystä ja/tai poikkeavaa työpaikkapäivystystä?
- Lääkärin säännöllinen työaika sijoittuu maanantaihin klo 8.00–12.00 ja hän tekee työpaikkapäivystyksen klo 23.00–8.00. Tuleeko korvattavaa lepoaikaa ja täytyykö tällaisessa tilanteessa lääkärille antaa klo 23.00:n jälkeen yhdenjaksoinen vähintään kolmen tunnin mittainen lepoaika?
- Voiko työpaikkapäivystyksen päivystysvuoron pituus olla edelleen 24 tuntia?
- Voidaanko vuorokausilepoa lyhentää viranhaltijan suostumuksella?
- Voidaanko viikkolevon menettäminen jättää korvaamatta, jos viikkolepo olisi voitu antaa, mutta se on jäänyt antamatta lääkärin toiveesta?
Enimmäistyöaika, päivystys, työvuoroluettelo ja työajan suunnittelu
- Mitä tarkoitetaan terveyskeskushammaslääkärin kliinisen työn 30 tunnin rajalla?
- Miten palautumistauko on huomioitava terveyskeskushammaslääkärien työajan suunnittelussa?
- Mitä on huomioitava, jos enimmäistyöajan ylittämisestä sovitaan?
- Mitä tapahtuu, jos enimmäistyöajan seurantajakson aikana huomataan, että enimmäistyöaika näyttäisi olevan tulossa täyteen jo hyvissä ajoin ennen seurantajakson päättymistä?
- Onko säännöllinen työaika, päivystys ym. merkittävä samaan työvuoroluetteloon?
- Voivatko työnantaja ja viranhaltija sopia päivystyskertojen lukumäärästä viranhaltijaa sitovasti
Sivu on julkaistu ja 7.7.2020 ja sitä on päivitetty kahdella uudella kysymyksellä 13.11.2020. Sivulle on lisätyy kolme uutta, laajennettua toimintaa koskeva kysymystä 2.2.2021. Sivua on päivitetty 21.6.2021 lisäämällä yksi uusi kysymys lepoajoista.