På svenska
Blogi
Anna-Mari Jaanu
Anna-Mari Jaanu

Tekoäly on uusi työkaverini

Geberatiivnen tekoäly auttaa tuottamaan uusia sisältöjä. Kuva: Mostphotos.

Olen tänä keväänä saanut uuden työkaverin. Nopean assistentin, joka tiivistää ja tekee yhteenvetoja teksteistä ja aineistoista. Ketterän toteuttajan, joka laatii muistiot saman tien ja ehdottaa tiivistelmää, mitä päätöksiä kokouksessa tehtiinkään. Välillä tämä kaveri toimii sparraajana, jolta voi kysyä ideoita blogin kirjoittamiseen tai työpajan suunnitteluun. Ja mikä parasta, tämä tyyppi ei koskaan väsy vastamaan kysymyksiini.

Uuden työkaverin nimi on Microsoft Copilot. Olen mukana KT:n pilottiryhmässä, joka kokeilee organisaatiokohtaista Copilot-lisenssiä. Pilotissa on kyse organisaation sisäisestä ja tietoturvallisesta tekoälystä, joka eroaa kielimallien ilmaisversioista esimerkiksi siten, että se ei kouluta itseään syöttämälläni datalla. Lisenssi tarjoaa mahdollisuuden myös tehdä näppärästi hakuja tai koosteita omista tiedostoistani tai Teams-keskusteluista.

Tekoälyn tuoma ajansäästö on kiistaton

Generatiivisen tekoälyn nopea kehitys on ollut ällistyttävää. Vaikka erilaiset tekoälyratkaisut ovat jo pitkään olleet osa arkeamme, ovat ne nyt saavuttamassa uuden tason. Vielä vuosi sitten en osannut kuvitella, että käyttäisin omassa työssäni hyödyksi sisältöä tuottavia tekoälyratkaisuja samalla tavalla kuin nyt. Uskonkin, että monet rutiininomaiset tehtävät omassa työssäni poistuvat pikkuhiljaa, kun tekoälyratkaisut kykenevät yhä paremmin koostamaan ja luokittelemaan tietoa. Näin itselleni jää enemmän aikaa ajatteluun ja luovaan työhön.

Tekoälyn tuoma ajansäästö omaan työhöni on kiistaton. Mitä enemmän generatiivista tekoälyä käytän, sitä enemmän se innostaa minua oppimaan sen käyttöä ja hyödyntämään sitä yhä paremmin. Kuinka hyvin sisältöä tuottava tekoäly minua työtehtävissäni palvelee, riippuu paljon tehtävän luonteesta. Usein se kuitenkin helpottaa työtäni.

Vaikka tekoäly on nopea, ei sen tuottama jälki aina ole parasta mahdollista. Se saattaa esimerkiksi jättää pois jonkin omasta mielestäni oleellisen asian tai tulkita jotain väärin. Tästä syystä tarkistan sen tekeleitä tai muokkaan niitä paremmaksi.

Tekoälykysely vahvistaa käynnissä olevan muutoksen  

Kevään aikana Tärkeissä töissä -kokonaisuudessa on keskusteltu generatiivisesta tekoälystä kuntien ja hyvinvointialojen edustajien kanssa tulevaisuusvuoropuhelussa ja työpajasarjassa. Lisäksi KT teki keväällä kyselyn generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä.  

KT:n kyselyn tuloksena oli, että noin joka toisessa kunnassa ja hyvinvointialueella on käsitelty tekoälyyn liittyviä tietosuojakysymyksiä. Keväällä jo lähes puolet alan työpaikoista koulutti henkilöstöään tekoälyyn liittyen. Vaikka generatiivisen tekoälyn käyttö ei vielä ole ihan jokapäiväistä, on organisaatioissa jo tunnistettu generatiivisen tekoälyn tuoma potentiaali.  

Erilaisia sisältöä tuottavien tekoälyratkaisujen käyttötapoja on löydetty runsaasti. Tekoälyä käytetään esimerkiksi tekstin tuottamisessa, luomisessa ja tiivistämisessä, kuvien luomisessa sekä tiedonhaussa, suunnittelussa ja ideoinnissa. Generatiivinen tekoäly kiinnostaa ja sitä myös halutaan oppia hyödyntämään yhä paremmin.

Miten generatiivinen tekoäly lopulta tulee muokkaamaan eri ammattialojen työtehtäviä, jää vielä nähtäväksi.  

Tarvitaan koulutusta ja rohkaisua työpaikoille

Keskustelu kentän edustajien kanssa on nostanut esiin johtamisen ja strategisen ajattelun tarpeen tekoälyyn liittyen. On havaittu, että työpaikoilla olisi tärkeää määritellä selkeät tavoitteet ja tunnistaa, mihin haasteisiin generatiivisen tekoälyn avulla voidaan vastata. Organisaatioissa olisi oleellista myös kysyä, mitä lisäarvoa tekoälyn avulla voidaan tuottaa palveluihin, toimintoihin, henkilöstölle ja asiakkaille.  

Strategia ja johtaminen eivät kuitenkaan yksin tekoälykysymyksessä riitä. Mikäli tekoäly halutaan ottaa laajasti hyötykäyttöön koko organisaatiossa, tarvitaan koulutusta ja tietoa tekoälyn käyttötavoista ja tietoturvasta. Lisäksi tarvitaan rohkaisua, ketteriä kokeiluja, toisilta oppimista ja yhdessä kehittämistä.  

Vinkkien ja käyttötapojen levittäminen on olennaista  

Selvää on, että pyörää ei kannata keksiä uudelleen, joten esimerkkejä ja toimintamalleja tekoälyyn liittyen on syytä levittää sekä organisaatioiden sisällä että niiden välillä. Yksi keino tähän on Tekojen tori, jonne voi viedä hyviä käyttövinkkejä ja kuvauksia siitä, miten tekoäly muuttaa kunta- ja hyvinvointialuetyötä.

Olemme myös Tärkeissä töissä -kokonaisuudessa laatimassa julkaisua ”50 vinkkiä hyvään tekoälytartuntaan kunta- ja hyvinvointialalla”. Sen on määrä valmistua alkusyksystä. Kannattaa siis seurata meitä somessa ja tilata Tärkeissä töissä -uutiskirje.

P.S. Mitä luulet, käytinkö tekoälyä hyödyksi tämän blogin kirjoittamisessa?

Blogia voi kommentoida noin kuukauden ajan sen julkaisupäivästä alkaen.

Anna-Mari Jaanu

Anna-Mari Jaanu

Anna-Mari Jaanu on työelämän kehittämisen asiantuntijana ja työskentelee Tärkeissä töissä -kokonaisuuden palvelutiimissä.

Tärkeissä töissä on KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteinen työelämän kehittämisen alusta. Sen tavoitteena on tukea kunta- ja hyvinvointialueiden työpaikkoja kehittymään ja uudistumaan sekä tehdä hyvää julkista työtä näkyväksi.

Kommentit

jari engström
04.10.2024 14:50

Onneksi olkoon, että KT työnantajana on jo aloittanut tekoälyn käytön. Olen maatalouslomittaja ja sattumalta luin KT:n sivuja. Huomasin tämän blogi kirjoituksen tekoäly työtoverista ja pitihän siitä lukea tarkemmin tottakai.

Tiesittekö, että maatalouslomittaja on ollut kouluttamassa ja testaamassa chat gpt, Bing sekä Copilot tekoälykielimalleja ja paria muutakin.

Anna-Mari Jaanu

työelämän kehittämisen asiantuntija
Puhelin:
+358 9 771 2727
Matkapuhelin:
+358 50 572 4620
Sähköposti:
Anna-Mari.Jaanu@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Tehtävät:
  • Tärkeissä töissä - työelämän kehittämisen kokonaisuus
  • Tekojen tori ja kehittämistekojen palkitseminen