Suomeksi
Nyhet

Lärarnas välbefinnande i arbetet har förbättrats i hela landet och på alla utbildningsstadier

Lärarnas välbefinnande i arbetet har utvecklats i rätt riktning. Detta framkommer av en färsk uppföljningsundersökning vid Helsingfors universitet. Lärarna känner mer arbetsglädje än tidigare, och är mindre utmattade.

I undersökningen av lärarnas välbefinnande i arbetet följer man upp arbetshälsan med hjälp av bland annat två centrala indikatorer: upplevelsen av arbetsglädje och utmattning i arbetet.

Resultaten av den nyaste undersökningen visar att det har skett en tydlig förbättring i lärarnas arbetshälsa år 2024. Utvecklingen ser likadan ut i alla delar av landet och på samtliga utbildningsstadier.

Förutom arbetsglädjen och utmattningen i arbetet undersöktes även andra centrala faktorer som påverkar lärarnas välbefinnande i arbetet, såsom upplevelsen av den egna kompetensen, känslan av samhörighet och självständigheten i arbetet. Det handlar om grundläggande psykologiska behov som påverkar upplevelsen av arbetsglädje.

Lärarnas utmattning i arbetet avtog efter coronaåren, en tydlig förbättring i arbetsglädjen år 2024

Effekterna av coronapandemin syntes tydligt i lärarnas arbetsenergi. Lärarnas upplevelse av utmattning i arbetet ökade år 2020 och 2021, men har sedan dess varit nedåtgående.

Arbetsglädjen fick däremot ett klart uppsving först år 2024.

Arbetsglädje är ett begrepp som beskriver positivt välbefinnande i arbetet och som tar sig i uttryck genom handlingskraft, hängivelse åt arbetet och engagemang. Arbetsglädjen höjs av olika resurser i anslutning till arbetet såsom gott ledarskap, arbetsgemenskap och möjligheter att påverka sitt eget arbete.

Lärare måste få fokusera på sina grundläggande arbetsuppgifter

Enligt Lauri Hietajärvi, lektor vid Helsingfors universitet, verkar det som att lärarna har kunnat fokusera bättre på de grundläggande arbetsuppgifterna.

Lärarna upplever till exempel att mängden uppgifter som är irrelevanta för deras arbete har minskat. Arbetet upplevs också som mer betydelsefullt. Den här typen av faktorer påverkar i sin tur också arbetsglädjen.

Självständighet i arbetet är en viktig del av lärares yrkesidentitet och påverkar deras välbefinnande i arbetet. Erfarenheterna av självständighet i arbetet har inte haft en lika positiv utveckling som de övriga faktorerna som stöder välbefinnandet i arbetet.

Undersökningen stöder utvecklingen av lärarnas välbefinnande i arbetet

Undersökningen av lärarnas välbefinnande i arbetet är en uppföljningsundersökning som Helsingfors universitet gör varje halvår. De som deltar i undersökningen är medlemmar av OAJ. Undersökningen följer utvecklingen av lärarnas välbefinnande i arbetet och de faktorer som påverkar detta, och den genomförs med ett omfattande frågeformulär. 

Den senaste enkäten, som gjorde hösten 2024, hade mer än 1 800 deltagare. Det stora svarsantalet ger en mycket pålitlig bild av hur välbefinnandet i lärarnas arbete har utvecklats.

Materialet som samlas in en gång varje halvår har hittills gjort det möjligt att följa allmänna trender som tvärsnitt. I fortsättningen kommer även en del av lärarna att följas i en longitudinell studie. Denna studie kommer att ge närmare information om hur välbefinnandet i arbetet utvecklas till exempel på individnivå, läroanstaltsnivå och regional nivå.

Mer på webben