Suomeksi
Pressmeddelande

Arbetsmarknadens centralorganisationer: arbets- och kompetensbaserad invandring är en möjlighet som inte får försummas

Genom arbets- och kompetensbaserad invandring kan den arbetsföra befolkningsandelen ökas avsevärt och hållbarheten i ekonomin förbättras. Det krävs en aktiv invandringspolitik för att de senaste årens goda utveckling ska kunna fortsätta.

Lääkäri ja hoitajat kuljettavat potilasta päiviystyksessä. Kuva: Mostphotos.

De centrala arbetsmarknadsorganisationerna (EK, KT, Kyrkans arbetsmarknadsverk, FFC, Akava och STTK) anser att Finland behöver arbets- och kompetensrelaterad invandring och att en avsevärd ökning av den kräver målmedvetna åtgärder mot exploatering av arbetstagare, till exempel mot lönedumpning. 

Enligt prognoser kan den arbetsföra befolkningsandelen ökas avsevärt genom arbets- och kompetensbaserad invandring. Det här förutsätter dock att nativiteten ökar och att arbetskraftsinvandringen fortsätter att vara lika stor som den varit de senaste åren. 

Arbetsmarknadens centralorganisationer uttrycker sin oro över att politiken i Finland inte ser ut att gå i den riktningen nu. 

Invandringspolitiken måste vara rättvis

Invandringspolitiken bör vara målinriktad och rättvis. Det har fattats bra beslut inom invandringspolitiken till exempel för att försnabba tillståndsprocesserna och förbättra förutsägbarheten. Säkerställandet av den goda utvecklingen förutsätter aktiva och positiva beslut för att främja och inte bromsa arbetskraftsinvandringen.

Finland behöver satsa på internationell rekrytering och förbinda sig till hållbarhet och till att motverka rasism och diskriminering. Samtidigt bör regeringsprogrammets åtgärder för att höja straffbarheten för utnyttjande i arbetslivet påskyndas. Internationell rekrytering ska inriktas på branscher som lider brist på arbetskraft och tillväxtbranscher.

Kvalificeringen inom reglerade yrken bör vara snabbare

Inom bland annat social- och hälsovården samt det pedagogiska området, som till stor del är reglerade, krävs språkkunskaper. Erkännandet av examen som kompetensen förutsätter och beviljandet av rätten att utöva ett yrke bör vara smidigare och identifieringen av kompetens som förvärvats utomlands förbättras.

Dessutom behövs det en riksomfattande modell och finansiering för ordnandet av språkutbildning.

Vi behöver ta i bruk fasta modeller för kvalificering och komplettering av kompetens som förvärvats utomlands. Detta är särskilt viktigt för personer i reglerade yrken.

Arbetsplatsernas och läroanstalternas beredskap att ta emot utländska arbetstagare och studerande behöver stödas och förbättras ytterligare. Det här räcker emellertid inte. De nyinflyttades delaktighet i det jämlika och trygga finländska samhället behöver stärkas genom tvärsektoriellt samarbete på flera områden. Ingen diskriminerande eller rasistisk verksamhet tillåts.

En hållbar ökning av sysselsättningsgraden förutsätter att utländska arbetstagare och studerande etablerar sig på riktigt på arbetsmarknaden och arbetsplatserna i Finland. Alla invandrare ska få arbetslivsrådgivning, kunskap om den finländska arbetsmarknaden och villkoren i arbetet på sitt modersmål, men också språkundervisning av hög kvalitet. Familjemedlemmarnas etablering och sysselsättningen av en eventuell partner måste stödas.

Enligt de senaste prognoserna kan Finland fortfarande vara en växande nation. Det ska vi hålla fast vid.

Centralorganisationernas befolkningspolitiska seminarium om temat invandring ordnades 20.11 i Helsingfors på Pikku Finlandia kl. 14.00–15.30. 

Undertecknare

Jyri Häkämies, Finlands Näringsliv EK
Markku Jalonen, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Anna Kaarina Piepponen, Kyrkans arbetsmarknadsverk
Jarkko Eloranta, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC
Maria Löfgren, Akava ry
Antti Palola, Tjänstemannacentralorganisationen STTK ry 

Markku Jalonen

verkställande direktör
Telefon:
+358 9 771 2500
Mobiltelefon:
+358 40 547 7710
E-post:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT