Liite 2 Ruokapalveluhenkilöstö
1 § Soveltamisala
Tätä liitettä sovelletaan ruokapalveluhenkilöstöön.
Soveltamisohje
Hinnoittelun ulkopuoliset johto-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävät
Hyvinvointialueen/hyvinvointiyhtymän ruokapalvelun hallinnollinen ylin johto (esimerkiksi ruokapalvelupäällikkö) on palkkahinnoittelun ulkopuolinen.
Ruokapalvelun suunnittelu-, kehittämis- yms. asiantuntijatehtävät ovat palkkahinnoittelun ulkopuolisia, jolloin viiteryhmänä voidaan yleensä käyttää ruokapalvelun johto- ja esihenkilötehtävissä toimivien palkkausta.
Hinnoittelun ulkopuoliset ammatti- ja peruspalvelutehtävät
Jos ammatti- tai peruspalvelutehtävissä työskentelevä toimii ruokapalvelutehtävien ohella esimerkiksi siivoustehtävissä, tehtävä on yleensä hinnoittelun ulkopuolinen. Tällöin viiteryhmänä voidaan yleensä käyttää ruokapalvelutehtävien ohella siivoustehtävissä toimivien palkkausta.
Hinnoittelun ulkopuolisen palkkauksen määrittämisestä ks. HYVTESin palkkausluvun 8 § soveltamisohjeineen.
2 § Ruokapalveluhenkilöstön palkkahinnoittelu
Yksikön tai vastuualueen johto (H2RUO020)
Yksikön tai vastuualueen ruokapalvelusta vastaaminen ja tuotantoyksikön johto- ja esihenkilötehtävät
Pätevyys: Korkeakoulututkinto
Tähän ryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemispäällikkö, ruokapalveluesimies, emäntä ja keittiöpäällikkö.
H2RUO020 Peruspalkka | 1.3.2023 | 1.6.2023 |
| 2 111,89 € | 2 158,35 € |
Välitön työnjohto (H2RUO040)
Ruokapalvelusta vastaavan alaisena tehtävä välitön työnjohtotyö.
Pätevyys: Suurtalousesimiehen tutkinto tai vastaava aikaisempi koulutus.
Tähän ryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyönjohtaja ja ruokapalveluesimies.
H2RUO040 Peruspalkka | 1.3.2023 | 1.6.2023 |
1 999,78 € | 2 043,78 € |
Vaativat ammattitehtävät (H2RUO05A)
Ruokapalvelun ammattitason erityisosaamista vaativa perustyö, joka edellyttää itsenäistä vastuuta ruoan valmistuksesta tai yksikön ruokapalvelusta.
Pätevyys: Catering-alan perustutkinto tai vastaava aikaisempi koulutus
Tähän ryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalveluvastaava, kokki ja dieettikokki.
H2RUO05A Peruspalkka | 1.3.2023 | 1.6.2023 |
1 965,91 € | 2 009,16 € |
Ammattitehtävät (H2RUO05B)
Ruokapalvelun ammattitason perustyö (ruoan valmistus) ja kuumennuskeittiön, jossa pääasiassa kuumennetaan valmista ruokaa ja valmistetaan aterian lisäkkeet, sekä jakelukeittiön, johon pääasiassa tuodaan lämmin ruoka ja aterian lisäkkeet toiminnasta ja taloudesta vastaaminen annettujen ohjeiden mukaisesti.
Tehtävässä edellytetään yleensä catering-alan perustutkintoa.
Tähän ryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyöntekijä, keittäjä, kokki ja ruokapalveluvastaava.
H2RUO05B Peruspalkka | 1.3.2023 | 1.6.2023 |
1 911,34 € | 1 953,39 € |
Peruspalvelutehtävät (H2RUO060)
Ruokapalvelun peruspalvelutehtäviä ovat muun muassa ateriatuotantoon osallistuminen ja astiahuolto.
Tähän ryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalvelutyöntekijä ja ravitsemistyöntekijä.
H2RUO060 Peruspalkka | 1.3.2023 | 1.6.2023 |
1 857,03 € | 1 897,88 € |
Palkkahinnoittelun soveltamisohje
Palkkahinnoittelun soveltamisesta ja tehtäväkohtaisen palkan määrittelystä, ks. HYVTESin palkkausluvun 7, 8 ja 9 § soveltamisohjeineen.
Esihenkilöasema
Vaativampina tehtävinä voidaan pitää esimerkiksi niiden toimintayksiköiden johtamista, jotka toimivat viikon jokaisena päivänä, tai työtehtäviä, joissa edellytetään usean toiminnon hallintaa.
Esihenkilöasemassa olevan palkkauksen määrittämisestä ks.HYVTESin palkkausluvun 9 §:n 1 momentin soveltamisohjeen kohta 3.3 Esihenkilöasema.
Toimintojen uudelleenjärjestelyt
Ruokapalvelun toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia muun muassa palvelujen kilpailuttamisen lisääntyessä, teknologian lisääntyvässä käytössä ja hygieniavaatimusten kasvaessa.
Tehtäväkuvaus tulee tarkistaa muuttuneiden tehtävien mukaiseksi ja arvioida työn vaativuus uudelleen tehtävämuutosten yhteydessä. Ks. HYVTESin palkkausluvun 9 §:n 1 momentin soveltamisohjeen kohta 1 Tehtävänkuvaus tehtävän vaativuuden arviointia varten.