På svenska
KVTES
KVTES 2022–2025, voimassa 1.2.2025 lukien (Tasopalkkamääräykset)

Liite 5 Varhaiskasvatuksen henkilöstö sekä eräät koulun ammatti- ja peruspalvelutehtävät

KVTES 2022–2025 1.2.2025 voimaan tulleita palkkauslukua, palkkaliitteitä 1–7 ja suositusliitteitä 8–9 sovelletaan aikaisintaan 1.2.2025 lukien ja viimeistään 1.10.2025 lukien, riippuen milloin kunnassa/kuntayhtymässä otetaan tasopalkkajärjestelmä käyttöön. Katso KT:n yleiskirjeet 3/2025 ja 5/2025.

Tätä ennen sovelletaan KVTES 2022–2025 palkkauslukua, liitteitä 1–2 ja 5–8 sekä suositusliitettä 9, jotka tulivat voimaan 1.5.2022.


Liitteen sisältö

Soveltamisala (1 §)

Varhaiskasvatuspalvelujen palkkaryhmät
•    Varhaiskasvatuksen palveluohjaajat ja perhepäivähoidon ohjaajat (5VKA22)
•    Varhaiskasvatuksen sosionomi (5VKA46)  
•    Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen erityisopettaja) (5VKB45)
•    Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen opettaja) (5VKA45)
•    Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja (5VKA54)
•    Varhaiskasvatusyksikössä työskentelevät perhepäivähoitajat (5VKA64)
•    Varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtävät (5VKA70)

Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat
•    Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat (5PPH66)

Koulun ammatti- ja peruspalvelutehtävien palkkaryhmät 
•    Koulun ohjaustyön vaativat ammattitehtävät (5KOU52)
•    Koulun ohjaustyön ammattitehtävät (5KOU62)
•    Koulun peruspalvelutehtävät (5KOU70)

Palkkaryhmän tunnus muodostuu 6 merkistä, jonka jälkeen merkitään sovellettava osaamisen ja vastuun perusteella määritelty taso, esimerkiksi A1, B1, C1.  Esimerkiksi 5VKA54A1.

1 § Soveltamisala

Tätä liitettä sovelletaan varhaiskasvatuksen hoito- ja kasvatushenkilöstöön, varhaiskasvatuksen palveluohjaajiin ja perhepäivähoidon ohjaajiin sekä eräisiin koulun ammatti- ja peruspalvelutehtäviin.

Kelpoisuusehdot täyttäviin päiväkotien ja varhaiskasvatuslain mukaisen kerhotoiminnan varhaiskasvatuksen opettajiin, varhaiskasvatuksen erityisopettajiin ja päiväkodinjohtajiin sovelletaan OVTESin osiota G.

Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat ovat liitteen 5 henkilöstöä 1.5.2025 alkaen. Ryhmää koskevia määräyksiä (mm. työaika) on lisäksi liitteessä 12.


Palkkaliitteen yhteinen soveltamisohje

Palkkaryhmien ulkopuolisia johto- ja suunnittelutehtäviä ovat mm.

Varhaiskasvatuksen ylin hallinnollinen johto esimerkiksi varhaiskasvatusjohtajan ja varhaiskasvatuspäällikön tehtävät ovat palkkaryhmien ulkopuolisia.

Viranhaltija/työntekijä, jonka päätehtävänä on varhaiskasvatuksen ja/tai perhepäivähoidon suunnittelu-, kehittämis- yms. asiantuntijatehtävät (esim. varhaiskasvatuksen suunnittelija), on palkkaryhmien ulkopuolinen.

Sama koskee varhaiskasvatuksen ja koulun yhteisöllisen sosiaalisen tuen ja ohjauksen tehtäviä (esim. kouluvalmentaja).

Ko. ryhmien palkkauksen määrittämisestä ks. KVTESin palkkausluvun 19 § soveltamisohjeineen (palkkausluvun työnantajan edustajat) ja palkkausluvun 9 § (Palkkaryhmien ulkopuoliset tehtävät).

Varhaiskasvatuspalvelujen palkkaryhmiä (2–3 §) sovelletaan varhaiskasvatuslain 1 §:n mukaisiin toimintamuotoihin:

  • 1 (päiväkotitoiminta)  
  • 2 (perhepäivähoito)
  • 3 (avoin varhaiskasvatustoiminta) silloin kun kyse on varhaiskasvatuslain mukaisesta kerhotoiminnasta ja kun työntekijä tekee palkkaryhmissä 2 §:ssä mainittuja tehtäviä. Varhaiskasvatuslain mukaisella kerhotoiminnalla tarkoitetaan sitä, että kerhotoiminta on varhaiskasvatuksen opettajan pitämää varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista ohjattua kerhotoimintaa, jossa sovelletaan varhaiskasvatuslain 21 §:n mukaisia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja 22 §:n paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa ja nämä perusteet ohjaavat toimintaa.

1a § Tasolisä lääkehoidon toteutuksesta

1 mom.

Lääkehoitoa toteuttavalle nimetylle lastenhoitajalle/lähihoitajalle maksetaan tasolisää, jonka euromäärä määritellään paikallisesti. Ao. tehtävän suorittaminen vaatii lääkeluvan ja perustuu lääkehoitosuunnitelmaan. Tasolisän maksamisen edellytyksenä on, että henkilöllä on lääkelupa.

2 mom.

Varhaiskasvatuksen työntekijä esimerkiksi omassa kodissaan työskentelevä perhepäivähoitaja tai koulun/oppilaitoksen koulunkäynninohjaaja voi toteuttaa lapselle lääkärin määräämää lääkehoitoa. Tällöin lääkehoidon säännöllinen toteuttaminen perustuu työntekijän perehdytyksen ja osaamisen varmistamiseen. Momentin mukaista tasolisää maksetaan ainoastaan, jos yksikössä ei ole lääkeluvallisia lähihoitajia.


Yhteinen soveltamisohje

Katso tarkemmin palkkausluvun 11 § KVTESin tasolisät.

Lääkehoidon toteuttamisesta, katso tarkemmin: Turvallinen lääkehoito-opas, STM 2021:6

Tämän yleiskirjeen liitteessä 2 on annettu myös muita esimerkkejä paikallisista varhaiskasvatuksen tasolisistä.


2 § Varhaiskasvatuspalvelujen palkkaryhmät

Palkkaryhmien soveltamisesta ja osaamisen ja vastuun tasojen ja tasopalkan määrittelystä, ks. KVTESin palkkausluvun 7–8 § soveltamisohjeineen.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaajat ja perhepäivähoidon ohjaajat (5VKA22)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävänä on perhepäivähoidon yksikön johtaminen ja/tai henkilöstön välittömänä esihenkilönä toimiminen. Tehtäviin voi kuulua myös osallistumista hoito- ja kasvatustyöhön.

Tehtävät edellyttävät soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai vastaavaa aikaisempaa opistoasteista tutkintoa.

Tähän palkkaryhmään kuuluvat esimerkiksi varhaiskasvatuksen palveluohjaaja ja perhepäivähoidon ohjaaja.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    palkkaryhmässä laaja-alaisempi esihenkilötyö: tarkastelussa huomioidaan esimerkiksi johdettavan palveluyksikön koko, palveluyksiköitten määrä ja alaisten/työntekijöitten määrä
•    palkkaryhmässä vastuullisempi kehittämistyö: tarkastelussa huomioidaan esimerkiksi työryhmän tai kehittämisryhmän vetovastuu tai koko organisaatioon, alueellisesti tai valtakunnallisesti vaikuttava kehittämistehtävä tai erityisvastuu
•    ko. palvelujen vastuullinen ylin ammattilainen: tarkastelussa huomioidaan perhepäivähoidon ohjaajan kohdalla vastuu koko organisaation/perhepäivähoidon järjestämisestä – tarkastelussa huomioidaan varhaiskasvatuksen palveluohjaajan kohdalla; vastaa yksin laajasta varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaajat ja perhepäivähoidon ohjaajat (5VKA22)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA22C1

C1

3 097,60

5VKA22B1

B1

3 037,60

5VKA22A1

A1

2 987,60


Varhaiskasvatuksen sosionomi (5VKA46)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat sosiaalipedagogisista ja lasten kasvatuksen tehtävistä. Tehtäviin kuuluu myös mm. lasten ja perheiden palveluiden yhteensovittaminen, yhteistyö perheiden kanssa, sekä monialainen yhteistyö.

Tehtävät edellyttävät varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuutta (varhaiskasvatuslaki 540/2018 27 § ja 75 §).

Tähän palkkaryhmään kuuluvat varhaiskasvatuslain mukaisessa sosionomin tehtävässä toimivat.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje 

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi. Ko. tasokriteeri koskee myös erityisryhmiä
•    Ryhmässä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista.  
•    alueellinen koordinaatiovastuu työnantajayksikössä: sosionomin tehtävään kuuluu perheille tarjottavien tukipalveluiden koordinointi koko organisaation / laajemmalta alueella ko. organisaatiossa
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen sosionomi (5VKA46)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA46C1

C1

2 825,36

5VKA46B1

B1

2 765,36

5VKA46A1

A1

2 715,36


Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen erityisopettaja) (5VKB45)

Vailla varhaiskasvatuslain edellyttämää kelpoisuutta toimivien erityisopettajien päätehtävät muodostuvat lasten opetuksen ja kasvatuksen tehtävistä.

Opetustehtävät edellyttävät varhaiskasvatuslain kelpoisuusvaatimuksen perusteella määräytyvää koulutusta. Varhaiskasvatuslain 26 §:n, 30 §:n tai 31 §:n kelpoisuuden omaaviin sovelletaan OVTESin osiota G.

Kun tehtävän kelpoisuusehdoissa edellytetään varhaiskasvatuksen erityisopettajan kelpoisuutta ja työntekijä ei täytä varhaiskasvatuksen opettajan tai erityisopettajan kelpoisuusehtoja, tasopalkka määräytyy palkkaryhmän 5VKB45 osaamisen ja vastuun tasojen perusteella.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (A, B, C) vaikuttavat: 
•    Toimii kiertävän tai konsultoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtävässä. Tehtävässä työskennellään useassa lapsiryhmässä/päiväkodissa
•    Ryhmässä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista  
•    Toimii pääasiallisesti esiopetusryhmässä
•    Ympärivuorokautinen toiminta/ laajennettu aukiolo. Palkansaaja työskentelee päiväkodin lapsiryhmässä ko. tehtävässä 
•    Toimii päiväkodin varajohtajana
•    Muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen erityisopettaja) (5VKB45)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKB45C1

C1

2 963,22

5VKB45B1

B1

2 903,22

5VKB45A1

A1

2 853,22

5VKB4500, kriteerit poikkeavat 3 § 3 momentista, ks. alla

00

2 819,77


Pöytäkirjamerkintä

Osaamisen ja vastuun tasokriteerit vastaavat OVTES Osio G:n varhaiskasvatuksen erityisopettajan osaamisen ja vastuun tasokriteerejä.

Ko. palkkaryhmän osaamisen ja vastuun tasojen mukaiset tasopalkat vastaavat OVTESin Osio G:n varhaiskasvatuksen erityisopettajan vastaavia tasopalkkoja.  

Jos työntekijän tehtävää on kelpoisuuden puuttumisen vuoksi rajoitettu, 5VKB45 mukaisen A-tason paikallisesta tasopalkasta voidaan tehdä enintään 4 % vähennys, palkan on oltava kuitenkin vähintään 5VKB4500:n valtakunnallisen tasopalkan mukainen. II luvun 3 §:n 3 momentin määräystä ei sovelleta.  


Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen opettaja) (5VKA45)

Vailla varhaiskasvatuslain edellyttämää kelpoisuutta toimivien opettajien päätehtävät muodostuvat lasten opetuksen ja kasvatuksen tehtävistä.

Opetustehtävät edellyttävät varhaiskasvatuslain kelpoisuusvaatimuksen perusteella määräytyvää koulutusta. Varhaiskasvatuslain 26 §:n, 30 §:n tai 31 §:n kelpoisuuden omaaviin sovelletaan OVTESin osiota G.

Kun tehtävän kelpoisuusehdoissa edellytetään varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuutta ja työntekijä ei täytä varhaiskasvatuksen opettajan tai erityisopettajan kelpoisuusehtoja, tasopalkka määräytyy palkkaryhmän 05VKA45 osaamisen ja vastuun tasojen perusteella. 


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje  

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (A, B, C) vaikuttavat: 
•    Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi. Ko. tasokriteeri koskee myös erityisryhmiä
•    Ryhmässä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista  
•    Toimii pääasiallisesti esiopetusryhmässä
•    Ympärivuorokautinen toiminta/ laajennettu aukioloaika. Palkansaaja työskentelee päiväkodissa ko. tehtävässä
•    Toimii päiväkodin varajohtajana
•    Muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen kasvatustehtävät (vailla kelpoisuutta oleva varhaiskasvatuksen opettaja) (5VKA45)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA45C1

C1

2 790,01

5VKA45B1

B1

2 730,01

5VKA45A1

A1

2 680,01

5VKA4500, kriteerit poikkeavat 3 § 3 momentista, ks. alla

00

2 622,84


Pöytäkirjamerkintä

Osaamisen ja vastuun tasokriteerit vastaavat OVTES Osio G:n varhaiskasvatuksen opettajan osaamisen ja vastuun tasokriteerejä.

Ko. palkkaryhmän osaamisen ja vastuun tasojen mukaiset tasopalkat vastaavat OVTESin Osio G:n varhaiskasvatuksen opettajan vastaavia tasopalkkoja. 

Jos työntekijän tehtävää on kelpoisuuden puuttumisen vuoksi rajoitettu, 5VKA45 mukaisen A-tason paikallisesta tasopalkasta voidaan tehdä enintään 4 % vähennys, palkan on oltava kuitenkin vähintään 5VKA4500:n valtakunnallisen tasopalkan mukainen. II luvun 3 §:n 3 momentin määräystä ei sovelleta. 


Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja (5VKA54)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat lasten hoidon ja kasvatuksen tehtävistä.

Tehtävät edellyttävät soveltuvaa ammatillista perustutkintoa tai alan aikaisempaa kouluasteista ammatillista tutkintoa (varhaiskasvatuslaki 540/2018 28 § ja 75 §, sekä valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta 752/2018 3 §).

Tähän palkkaryhmään kuuluvat varhaiskasvatuslain mukaisessa varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävässä toimivat, kuten esimerkiksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, lähihoitaja, lastenhoitaja, lastenohjaaja ja päivähoitaja.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi. Ko. tasokriteeri koskee myös erityisryhmiä  
•    Kiertävän lastenhoitajan tehtävä. Tehtävässä työskennellään useassa päiväkotiyksikössä ja/tai vaihdetaan ryhmää säännöllisesti. Kyse on vakituisesta järjestelystä, jossa joko kierretään päiväkotien välillä tai kierretään päiväkodissa ryhmästä toiseen säännöllisesti
•    Ympärivuorokautinen hoito ja/tai kalenteriviikon jokaisena päivänä auki oleva hoito. Työntekijä työskentelee ympärivuorokautista hoitoa antavassa päiväkodissa ja/tai kalenteriviikon jokaisena päivänä auki olevassa päiväkodissa ko. tehtävässä. Työn luonteeseen kuuluu se, että työntekijä työskentelee pääsääntöisesti yksin
•    Ryhmässä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja (5VKA54)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA54C1

C1

2 437,56

5VKA54B1

B1

2 377,56

5VKA54A1

A1

2 327,56


Varhaiskasvatusyksikössä työskentelevät perhepäivähoitajat (5VKA64)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat lasten hoidon ja huolenpidon tehtävistä.

Tehtävät edellyttävät yleensä soveltuvaa ammatillista tutkintoa.

Tähän palkkaryhmään kuuluvat esimerkiksi varhaiskasvatusyksikössä työskentelevä perhepäivähoitaja, ryhmäperhepäivähoitaja.

Omassa kodissaan työskenteleviin perhepäivähoitajiin sovelletaan palkkaryhmää 5PPH66.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje 

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi. Ko. tasokriteeri koskee myös erityisryhmiä  
•    Ryhmässä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista  
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatusyksikössä työskentelevät perhepäivähoitajat (5VKA64)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA64C1

C1

2 191,10

5VKA64B1

B1

2 131,10

5VKA64A1

A1

2 081,10


Varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtävät (5VKA70)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävinä ovat peruspalvelutehtävät varhaiskasvatuksessa.

Tähän palkkaryhmään kuuluvat esimerkiksi päiväkotiavustaja, päivähoitoavustaja, päiväkotihuoltaja ja ryhmäavustaja.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje 

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    erityistä tukea vaativan lapsen henkilökohtainen avustaja
•    kieliavustajana toimiminen 
•    useassa ryhmässä työskentely
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtävät (5VKA70)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5VKA70C1

C1

2 145,31

5VKA70B1

B1

2 085,31

5VKA70A1

A1

2 035,31


3 § Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajien palkkaryhmä

Palkkaryhmien soveltamisesta ja osaamisen ja vastuun tasojen ja tasopalkan määrittelystä, ks. KVTESin palkkausluvun 7–8 § soveltamisohjeineen.

Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat (5PPH66)

Tätä palkkaryhmää sovelletaan vain omassa kodissaan työskenteleviin perhepäivähoitajiin.

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat lasten hoidon ja huolenpidon tehtävistä. Tehtäviin voi kuulua myös kasvatuksen tehtäviä.
 
Tehtävät edellyttävät yleensä soveltuvaa ammatillista tutkintoa.

Omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien palvelussuhteen ehdot määräytyvät kulloinkin voimassa olevan kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen määräysten mukaan sekä KVTESin liitteen 12 mukaan.


Soveltamisohje

Jos omassa kodissaan työskentelevä perhepäivähoitaja toimii perhepäivähoitajan tehtävänsä ohella myös muussa kunta-alan tehtävässä, on tällainen tehtävä palkkaryhmien ulkopuolinen.

KVTESin ja liitteen 12 määräyksiä sovelletaan siten, että liitteessä 12 oleva erityismääräys syrjäyttää KVTESin vastaavan määräyksen siten kuin liitteessä 12 on tarkemmin todettu.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun yhdistelmän perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lapsen tai lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi. Tarkastelussa huomioidaan koko ryhmän tilanne ja muut vastaavaa työtä kunnassa tekevät
•    Ryhmässä on lapsi tai lapsia, jotka käyttävät perhepäivähoitajan kanssa muuta kieltä kuin perhepäivähoitajan kieltä. Perhepäivähoitajan kielellä tarkoitetaan suomea, ruotsia tai saamea. Tarkastelussa huomioidaan koko ryhmän tilanne ja muut vastaavaa työtä kunnassa tekevät
•    Ryhmässä olevalla lapsella on merkittävä ruoka-ainerajoite, erityisruokavalio tai ruoka-aineallergia.  Perhepäivähoitajan on lapsen tai lasten ravintoon liittyvien erityistarpeiden vuoksi osattava suunnitella ja toteuttaa tarjottava ravinto tavallisesta poikkeavalla tavalla. Merkittävänä ruoka-ainerajoitteena, erityisruokavaliona tai ruoka-aineallergiana ei kuitenkaan pidetä laktoosi-intoleranssia. Merkittävä ruoka-ainerajoite, erityisruokavalio tai ruoka-aineallergia aiheuttaa lisävaatimuksia lapsen terveyden tai turvallisuuden osalta
•    Perhepäivähoitajalla on erityistä vastuuta esimerkiksi muiden perhepäivähoitajien ohjaamisesta ja/tai vastuuta viestiä työhön liittyvistä asioista muille perhepäivähoitajille ja/tai koordinointivastuuta, esim. tiiminvetäjä
•    Muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Yleiskirjeen 3/2025 liitteessä 2 on annettu myös esimerkki paikallisesta tasokriteeristä.

Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat (5PPH66)

Taso

Tasopalkka 
1.5.2025

5PPH66C1

C1

2 185,63

5PPH66B1

B1

2 125,63

5PPH66A1

A1

2 075,63


4 § Koulun ammatti- ja peruspalvelutehtävien palkkaryhmät

Palkkaryhmien soveltamisesta ja osaamisen ja vastuun tasojen ja tasopalkan määrittelystä, ks. KVTESin palkkausluvun 7–8 § soveltamisohjeineen.

Koulun ohjaustyön vaativat ammattitehtävät (5KOU52)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat kasvun ja kehityksen vaativasta ohjaamisesta, tukemisesta ja auttamisesta. Tehtävä voi sisältää myös hoidollista työtä.

Tehtävät edellyttävät soveltuvaa ammatillista perustutkintoa tai alan aikaisempaa kouluasteista ammatillista tutkintoa taikka ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

Tähän palkkaryhmään kuuluvat koulun ohjaustyön vaativat ammattitehtävät, jotka edellyttävät ko. osaamisen ja vastuun tason mukaista osaamista ja vastuuta. Tehtävä voi olla esimerkiksi erityistehtävä, johon sisältyy enemmän vastuuta ja itsenäistä ohjausta. Tähän palkkaryhmään kuulumisen ratkaisee tosiasialliset tehtävät. Pelkästään se, että nimike on koulunkäynninohjaaja, ei tee tehtävästä ammattitehtävää.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi johtava/vastaava koulunkäynninohjaaja, aamu- ja iltapäivätoiminnan vastaava ohjaaja, vammaisten ryhmän vastaava ohjaaja, vaativan erityisen tuen koulunkäynninohjaaja, erityiskoulun koulunkäyntiohjaaja, joustavan perusopetuksen (jopo) koulunkäynninohjaaja sekä tiiminvetäjä/tiimivastaava.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    vastaavan koulunkäynninohjaajan tehtävää tekevä: Tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi
•    työssä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista 
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Koulun ohjaustyön vaativat ammattitehtävät (5KOU52)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5KOU52C1

C1

2 389,34

5KOU52B1

B1

2 329,34

5KOU52A1

A1

2 279,34


Koulun ohjaustyön ammattitehtävät (5KOU62)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien päätehtävät muodostuvat kasvun ja kehityksen, ohjaamisesta, tukemisesta ja auttamisesta. Tehtävä voi sisältää myös hoidollista työtä.

Tehtävät edellyttävät soveltuvaa ammatillista perustutkintoa tai alan aikaisempaa kouluasteista ammatillista tutkintoa taikka ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

Tähän palkkaryhmään kuuluvat koulun ohjaustyön ammattitehtävät, jotka edellyttävät osaamisen ja vastuun tason mukaista osaamista ja vastuuta.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi koulunkäynninohjaaja, koulunkäyntiavustaja (poistuva nimike), aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    tehtävässä edellytetään laajempaa osaamista lasten tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeen vuoksi
•    työssä korostunut kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Kriteeri huomioidaan ryhmäkohtaisesti vain, jos kyse on erottelevasta tekijästä eli organisaation kokonaistilanteessa ei yleensä korostu ko. tekijä. Ko. tasokriteerin laajempi soveltaminen on mahdollista  
•    tehtävään sisältyy säännöllisesti kiertämistä koulujen ja/tai kouluasteiden välillä 
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Koulun ohjaustyön ammattitehtävät (5KOU62)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5KOU62C1

C1

2 289,34

5KOU62B1

B1

2 229,34

5KOU62A1

A1

2 179,34


Soveltamisohje

Vammaispalvelulain (675/2023 viittausmääräys) mukaan hyvinvointialue korvaa vammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta johtuvat kustannukset. Kunta tai hyvinvointialue ei toimi työnantajana henkilökohtaisen avun työnantajamallissa (lain 11 §) eivätkä palvelussuhteen ehdot määräydy kunta- ja hyvinvointialan työ- ja virkaehtosopimusten mukaan.

Koulujen ja oppilaitosten opetushenkilöstön palvelussuhteen ehdot määräytyvät OVTESin mukaan.


Koulun peruspalvelutehtävät (5KOU70)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävinä ovat peruspalvelutehtävät koulussa.
Tähän palkkaryhmään kuuluvat esimerkiksi kouluavustaja, avustaja, ryhmäavustaja, hoiva-avustaja.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    vaativa tai monipuolinen tehtäväkokonaisuus
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Koulun peruspalvelutehtävät (5KOU70)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

5KOU70C1

C1

2 145,31

5KOU70B1

B1

2 085,31

5KOU70A1

A1

2 035,31


5 § Kolmiperhepäivähoitajien ja muiden lapsen kotona työskentelevien perhepäivähoitajien työaikaa koskeva erityismääräys 

Perhepäivähoitajaan, joka työskentelee pääsääntöisesti lapsen/lasten kodissa, sovelletaan liitteen 12 työaikaa ja työaikakorvauksia koskevia 7–10 §:n määräyksiä.


Soveltamisohje

Lapsen kodissa työskentelevillä perhepäivähoitajilla tarkoitetaan nimikkeestä riippumatta esimerkiksi lapsen kotona työskenteleviä tai kolmiperhepäivähoitajia sekä sijaishoitajina toimivia perhepäivähoitajia, jotka hoitavat lasta/lapsia lapsen tai toisen hoitajan kodissa. Näiden hoitajien säännöllinen työaika ja työaikakorvaukset määräytyvät liitteen 12 mukaan.

Muut palvelussuhteen ehdot, kuten palkkaus, vuosiloma, sairauspoissaolo ja perhevapaat sekä muut palkalliset työvapaat määräytyvät KVTESin yleisten määräysten mukaan.