Työuria on huollettava, jos yli 55-vuotiaiden työllisyyttä halutaan parantaa
Tuoreessa selvityksessä annetaan suosituksia keinoista, joilla yli 55-vuotiaiden työuria voidaan pidentää. Tärkeimmiksi keinoiksi nostetaan urasuunnittelu ja työurien huoltaminen. Käytännössä työuria huollettaisiin työurahuoltamoissa, joiden toimivuutta on tarkoitus testata kokeilussa.

Työministeri Arto Satonen ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen antoivat keväällä 2024 entiselle työministerille Jari Lindströmille tehtäväksi selvittää, miten yli 55-vuotiaiden työllisyyttä voitaisiin parantaa.
Selvitys oli kaksivaiheinen. Selvitystyön ensimmäisen vaiheen johtopäätös oli, että jos työuria halutaan pidentää, on niitä alettava huoltaa ennakoivasti jo työurien keskivaiheilla. Selvityksen toisessa vaiheessa on kehitetty malli, jossa työuria tuetaan yksilöllisesti ns. työurahuoltamoissa.
Yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseen on jo olemassa runsaasti keinoja. Tavoitteena on, että työurahuoltamoiden kautta työurasuunnittelun työkalut saadaan kattavasti työpaikkojen käyttöön ja juurrutettua osaksi arjen toimintatapoja.
Selvityksen ehdotukset hyödyttävät kaikkia – ikäasenteisiin tarvitaan muutosta
Selvityshenkilö antaa loppuraportissa suosituksia, jotka lisäävät
- työssä olevien työssä jatkamista
- työttömien työllistymistä
- vanhuuseläkeiässä olevien työskentelyä.
Suositukset työssä olevien työurien ennakoivaan vahvistamiseen:
1. Otetaan käyttöön toimintamalli, jossa uran keski- ja loppuvaiheessa oleville sekä heidän työnantajilleen tarjotaan yksilöllistä ja tavoitteellista tukea työurasuunnitteluun.
2. Kootaan työurasuunnittelua tukevat julkiset ja yksityiset palvelut laajasti työpaikkojen saataville työurahuoltamomallin mukaisesti.
3. Kehitetään työurasuunnittelupalvelun kysyntää ja sitä tukevaa rahoitusta.
Suositukset työttömien työllistymisen edistämiseksi:
4. Hyödynnetään viranomaisille kertyvää (esimerkiksi tulorekisteri) asiakastietoa aiempaa paremmin.
5. Kevennetään työvoimapalveluihin liittyvää sääntelyä ja vahvistetaan viranomaisten mahdollisuuksia tehdä asiantuntemukseensa perustuvia ratkaisuja.
6. Lisätään anonyymia rekrytointia, koska ikäsyrjintää esiintyy voimakkaimmin rekrytointiprosesseissa.
Suositukset vanhuuseläkeiässä työskentelyn lisäämiseksi:
7. Kehitetään paikallista sopimista niin, että työntekijä ja työnantaja voivat neuvotella vanhuuseläkeiässä työhön sellaisia muutoksia, jotka edistävät työssä jatkamista.
8. Valmistellaan kolmikantaisesti Singaporen mallin kaltainen mekanismi, jossa työntekijä pääsee siirtymään työnantajan tuella terveydentilaansa paremmin soveltuvaan työhön.
9. Korotetaan 65-vuotta täyttäneiden työtulovähennystä ja rajata se koskemaan niitä, jotka lykkäävät vanhuuseläkkeelle siirtymistä kokonaan tai osittain.
Hallitus valmistelee kokeilua työurahuoltamoista
Hallitus on päättänyt käynnistää kokeilun työurahuoltamoista muutamilla toimialoilla. Kokeilun on tarkoitus kestää 2 vuotta eikä sen toteuttamiseen tarvita säännösmuutoksia.
Kokeilussa työuran keskivaiheilla oleville sekä eläkeikää lähestyville työntekijöille tarjotaan uraohjausta. Lisäksi kokeilussa selvitetään, millainen uraohjauksen palvelukokonaisuus soveltuisi erilaisille työpaikoille ja toimialoille. Työnantajille muotoillaan oma palvelukokonaisuutensa.
Kokeiluun on tarkoitus liittää tutkimuskokonaisuus, jossa tarkastellaan palvelujen sisältöjä ja vaikutuksia sekä kustannustehokkuutta ja toimivuutta.
Muualla verkossa