Uutinen

Työllisyysrahasto esittää vuoden 2025 työttömyysvakuutusmaksuihin alennuksia

Työllisyysrahasto päätti esittää sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyysvakuutusmaksujen alentamista vuodelle 2025. Esityksen mukaan kunta-alan työnantajien maksu laskee keskimäärin 0,27 ja hyvinvointialalla 0,29 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa kymmenien miljoonien säästöjä molemmilla aloilla. 

Työllisyysrahaston esityksen mukaan kaikkien sektorien työnantajien keskimääräinen maksu olisi 0,61 prosenttia vuonna 2025. Myös työntekijöiden maksu alenisi ja olisi 0,59 prosenttia palkkasummasta. 

Alemmaksi työnantajamaksuksi esitetään 0,20 prosenttia palkoista, kun se on ollut 0,27 prosenttia vuonna 2024. Ylempi maksu olisi 0,8 prosenttia, kun maksu on ollut 1,09 prosenttia vuonna 2024.

Työllisyysrahasto esittää lisäksi, että vuodeksi 2025 muutosturvamaksun määrittämisessä käytettävä täysi kerroin asetettaisiin olemaan 2,2. Vuonna 2024 kerroin on ollut 2,9.  
Työllisyysrahasto antaa esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle. Lopulliset maksut vahvistetaan syksyllä.

KT:n toimitusjohtaja ja Työllisyysrahaston hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2025 valittu Markku Jalonen on tyytyväinen, että työnantajien ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuja voitiin alentaa myös vuodelle 2025.

– Työnantajien työvoimakustannukset alenevat ja palkansaajien ostovoima paranee jonkin verran Työllisyysrahaston taloutta vaarantamatta. On arvokasta, että työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöt ovat yksimielisesti tehtyjen esitysten takana.

KT:lla on rahaston hallituksessa kaksi ja hallintoneuvostossa kolme paikkaa.

Maksu alentuu jo toisena vuonna peräkkäin, ja se tuo säästöjä

Enin osa kunta-alan ja hyvinvointialueiden työnantajien maksamasta palkkasummasta kuuluu ylimmän maksun piiriin. Maksu laskee keskimäärin noin 0,27 prosenttiyksikköä kunta-alalla ja 0,29 prosenttiyksikköä hyvinvointialalla. Euroissa tämä tarkoittaa kunta-alalla noin 26 miljoonan euroa ja hyvinvointialalle 31 miljoonan euroa vuonna 2025. Kyse on merkittävästä maksujen alenemisesta. 

Kuntien ja kuntayhtymien keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu on 0,74 prosenttia. Hyvinvointialueet ovat suuria, tuhansia ihmisiä työllistäviä työnantajia ja niiden palkkasummat ovat suuria. Tästä syystä heidän keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksunsa on 0,8 prosenttia. KT edustaa myös kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden omistamia yrityksiä. KT:n jäsenyritysten keskimääräinen maksu on 0,64 prosenttia. Yritysjäsenten määrä kasvaa tällä hetkellä nopeasti.

Työllisyysrahaston suhdannepuskurin hyvä tilanne mahdollistaa maksujen pienentämisen

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäen mukaan suhdannepuskurin hyvä tilanne antaa mahdollisuuden työttömyysvakuutusmaksujen maltilliselle alentamiselle vuonna 2025. Vaikka huono työllisyyskehitys on jatkunut ennakoitua pidempään, vuonna 2025 talouden ja työllisyyden ennustetaan kääntyvän nousuun. Maksujen alentaminen toisena perättäisenä vuonna merkitsee sitä, työttömyysvakuutusmaksut olisivat vuonna 2025 alle puolet vuoden 2023 tasosta.

Työllisyysrahaston talous- ja rahoitusjohtaja Karo Nukarinen kertoo Työllisyysrahastoon tiedotteessa 27.8.2024, että työttömyysvakuutusmaksujen tason määrittämisessä otettiin huomioon useita tekijöitä. Hallitusohjelman kirjausten arvioitu menoja alentava vaikutus ja kehysriihen päätökset, talouden ja työllisyyden paranevat näkymät sekä suhdannepuskurin hyvä taso ja pienentyvä enimmäismäärä vuonna 2025 vaikuttivat päätökseen työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta.

Suhdannepuskurissa oleva nettovarallisuuden määrä oli 1 541 miljoonaa euroa 30.6.2024 (2 021 milj. euroa 31.12.2023). Työllisyysrahasto arvioi, että puskurin nettovarallisuuden määrä on vuoden 2024 lopussa noin 1 320 miljoonaa euroa positiivinen.