På svenska
Blogi

Sote-työnantajille sote-uudistuksesta ja johtamisesta

Projektipäällikkö Aija Tuimala Kuntatalon ovella. Kuva: Eeva Anundi.

Olemme tavanneet viime viikkoina useita kymmeniä sote-työnantajien edustajia niin teematyöpajoissa kuin juuri pidetyssä Pohjois-Savon aluepilottitapaamisessakin. Rahoituksen riittävyys, johtamisen uudistaminen, työvoiman saatavuus ja pysyvyys sekä huoli kevään sopimusneuvotteluista ovat olleet esillä. Lisäksi yhteinen soten tulevaisuus ja uudistustyön tekeminen alueilla ovat puhuttaneet.

Sote-keskusohjelma edellä – rahaa myös järjestämistoiminnan kehittämiseen

Vauhdikkaimmin soten uudistamiskysymysten parissa työskentelevät perusterveydenhuollon ja ict-asioiden valmistelijat, koska ennakkotiedot sosiaali- ja terveysministeriön rahoitusavustuksista painottivat näitä kokonaisuuksia. Rahoitushaku aukesi tammikuun 20. päivä www.soteuudistus.fi-sivustolla, jolloin selvisi, että rahoitusta on käytettävissä ict-asioiden lisäksi järjestämistoiminnan muuhun valmisteluun eli hallinnon sekä johtamisen ja ohjauksen sisältöihin.

Onhan johtamisnäkökulma ja henkilöstön kehittäminen mukana uudistusvalmisteluissa?

Innokkaasti perehdyin avustuksen hakuohjeisiin erityisesti johtamisen näkökulmasta. Henkilöstöä ei ole mainittu kuin henkilöstönsiirto-tehtävän hoitamiseen liittyen, sitten kun sen aika on. Strategiseen johtamiseen, palveluketjujen ja prosessien johtamiseen sekä tiedolla johtamiseen liittyviä esimerkkejä on kuitenkin mainittu mahdollisina avustettavina kohteina.

Olenkin innostuneena kertonut tapaamalleni HR-johdolle, yleisjohdolle kuin sote-johdollekin, että johtamisen kehittäminen kannattaa huomioida rakenteiden ja tietojärjestelmien kehittämisen rinnalla.

Hyvä johtaminen voi vähentää kustannuksia ja lisätä tuottavuutta

Hyvän johtamisen ja esimiestyön on todettu useiden tutkimusten mukaan lisäävän tuottavuutta ja työssä viihtymistä. Työntekijät hakeutuvat työpaikkoihin, jotka ovat tunnettuja hyvästä työskentelyilmapiiristä, vaikutusmahdollisuuksista sekä kehittämismyönteisyydestä. Sairauspoissaolot vähenevät ja työkykykin näyttäisi säilyvän parempana, kun johtamistyö on kunnossa. Mikään toimintamallin uudistus ei muutu todeksi ilman henkilöstön toimintatapojen muutoksia.

On totta, että uudistuksen venyminen valtakunnallisesti vaikuttaa myös työpaikoilla, vaikka siellä esimiestyö olisikin kunnossa. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan sote-muutoksen venyminen näkyy jo nyt työntekijöiden hyvinvoinnin heikentymisen uhkana, kuten se uutisoi 27.1.2020.

Esimiesosaamisen arvostusta kaivataan

Esimiehille nykyinen tilanne on erittäin haastava, koska uudistumistarvetta on niin omassa työssä kuin palvelujen tuotannossa. Samaan aikaan asiakastilanteet ovat yhä moninaisempia ja vuorovaikutusta on yhä useampiin sidosryhmiin.

Sote-työnantajat ovatkin painottaneet esimiestyön arvostuksen nostamista. Esimies- ja johtamisosaaminen on oma osaamisalansa eikä se perustu substanssiosaamiseen. Sote-työnantajien itseohjautuvuuden piloteissa on huomattu, että esimiesten määrä ei myöskään tule vähenemään uudenlaisten johtamistapojen käyttöönotossa. Tehtävien sisältö muuttuu ja tarjottavan tuen määrä työntekijöille jopa kasvaa.

Ideoita KT:n Soteliiderit johtamisen kehittämiseen teematyöpajoista

Teematyöpajatyöskentely on päättymässä pääosin helmikuussa. Kolme kierrosta teematyöpajoja on pidetty viidestä eri teemasta liki 60 sote-työnantajan edustajan kanssa.

Teemoina ovat:

  • työvoiman saatavuus
  • tiedolla johtaminen ja henkilöstö
  • tuottavuuden johtaminen ja henkilöstö
  • uudistuva johtaminen 
  • kansainvälinen rekrytointi ja maahanmuuttajien työllistäminen.

Työpajatyöskentelyn pohjalta suunnitellaan ja tarkennetaan sote-työnantajille tarjottavaa työskentelyä tänä ja ensi vuonna. Ole kuulolla!

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Aija Tuimala

Puhelin:
+358 9 771 2198
Matkapuhelin:
+358 40 869 6494
Sähköposti:
Aija.Tuimala@kt.fi

Lisää kirjoittajalta