Lausunto
194/04.01.00/2024
VN/15547/2024

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi terveydenhuoltolain 22 §:n ja sosiaalihuoltolain 50 §:n muuttamisesta

KT kannattaa esitystä terveydenhuoltolain 22 §:n muuttamisesta. Julkisen sektorin työpanos tulee keskittää potilaiden näkökulmasta kaikkein vaikuttavimpaan toimintaan.

Esityksessä tuodaan esiin perusterveydenhuollon lääkärien ajankäytön menevän yhä vähemmän potilastyöhön ja lisääntyvästi lausuntojen kirjoittamiseen ja muuhun työhön. Erilaisten selvitysten mukaan potilastyöhön käytetään noin puolet työajasta. Ajokorttitarkastusten ja -lausuntojen siirtäminen pois julkiselta sektorilta yksityisille palveluntuottajille on yksi askel oikeaan suuntaan. Sinänsä esityksessä ei puututa tarkastusten ja lausuntojen määrään (ko. toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuus), joten valtakunnallisia lääkäriresursseja esitys ei säästä.

Selvitystä hyvinvointialueiden ja -yhtyminen lakisääteisistä velvoitteista erityisesti lääkärien ja hammaslääkärien tekemien erilaisten asiakirjojen kuten lausuntojen osalta tulee kuitenkin jatkaa.

Selvityksen tulee kattaa myös erikoissairaanhoito. Tarvitaan lisää toimenpiteitä hoitojonojen lyhentämiseen.

Antaako esitysluonnos riittävän ja oikean kuvan lakiehdotuksen vaikutuksista (jakso 4.2)? Onko lakiehdotuksella jotain sellaisia vaikutuksia, joita ei esitysluonnoksessa vielä ole otettu huomioon?

Selkeää näkemystä siitä, kuinka paljon yksityinen sektori jo tekee ko. työtä ei esityksen mukaan vaikuttaisi olevan. Näin ollen tarkan taloudellisen arvion antaminen siitä, paljonko esityksen perusteella säästetään, on vaikeaa antaa. Kyse on karkeasti ottaen maanlaajuisesti muutamista miljoonista euroista vuositasolla.

Tarkoituksenmukaisempaa lieneekin arvioida lääkäreiltä ja hoitajilta vapautuvaa työaikaa. Sen vaikutukseksi on arvioitu 28 lääkärin ja 12 sairaanhoitajan vuosityöpanos. Kollektiivisen työpanoksen lisääntyminen on todellisuudessa vähäinen. 

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT