Kommunernas och välfärdsområdenas arbete utvecklas snabbt – nu premieras de mest inspirerande utvecklingsåtgärderna
Rekordåret förde med sig 269 nya utvecklingsåtgärder på portalen Tekojen tori. Mångsidiga utvecklare av det offentliga arbetet premieras på galan Tärkeissä töissä den 3 december i Börshuset i Helsingfors.
Den här hösten samlade Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s och huvudavtalsorganisationernas gemensamma kampanj Tekojen tori ett rekordstort antal nya utvecklingsbeskrivningar från kommunerna och välfärdsområdena på Tekojen toris webbplats. Tiotals arbetsplatser inom sektorn premieras nästa vecka på galan Tärkeissä Töissä.
– Kampanjen Tekojen tori lyfte fram en enorm mängd utvecklingsarbete: rekordmånga 269 beskrivningar skickades in av kommuner och välfärdsområden. Utvecklingsåtgärder med olika teman från olika yrkesområden skickades in av sammanlagt 65 organisationer, berättar Anna-Mari Jaanu, sakkunnig i arbetslivsutveckling.
Årets nykomlingar är Heinola stad och Norra Karelens välfärdsområde
I årets kampanj skickade sammanlagt 48 kommuner eller samkommuner samt 17 välfärdsområden in beskrivningar av sitt utvecklingsarbete till webbplatsen Tekojen tori. Välfärdsområdena bidrog med 47 utvecklingsåtgärder.
Hedersomnämnandet Årets nykomling gavs till Heinola stad och till Norra Karelens välfärdsområde, dvs. Siun sote.
– I år visade sig Heinola stad på styva linan och skickade in 23 nya åtgärder från olika sektorer till Tekojen tori. Och från Norra Karelens välfärdsområde inlämnades utvecklingsbeskrivningar om allt från utveckling av handhygienen vid cancercentret till förbättrande av arbetsklimatet.
Välbefinnandet i arbetet och arbetarskyddet lyfts fram som utvecklingsobjekt
I årets kampanj inlämnades många utvecklingsbeskrivningar som berörde arbetarskydd och välbefinnande i arbetet. Det fanns också många utvecklingsåtgärder i anslutning till kompetensutveckling, chefsarbete och introduktion.
Goda exempel på förbättring av välbefinnandet i arbetet är utvecklingen av det kollegiala stödet för tillsynsveterinärerna inom Siilinjärvi kommuns miljö- och hälsoskyddstjänster samt tillämpningen av metoden för aktivt lyssnande i Mellersta Finlands välfärdsområde. Bland samhällsaktuella teman premierades programmet för mångfald inom äldreomsorgen i Vanda och Kervo välfärdsområde.
– Vanda och Kervo välfärdsområdes mångfaldsprogram är ett bra exempel på ett personalorienterat sätt att utveckla tillsammans med arbetstagarna. Utvecklingen av välbefinnandet i arbetet kan aldrig betonas för mycket, eftersom den är en viktig faktor som påverkar attraktionskraften både i kommunerna och välfärdsområdena. På Tekojen tori finns det mångsidiga metoder för utvecklandet som passar vilken organisation som helst.
Över 50 utvecklingsåtgärder inom olika sektorer premieras, även personliga pris delas ut
Under galan Tärkeissä töissä premieras sammanlagt 55 inspirerande utvecklingsåtgärder med olika teman från olika sektorer. De premierade åtgärderna synliggör mångsidigheten i det arbete som utförs inom kommunerna och välfärdsområdena. Också enskilda personer får erkännanden.
Ett diplom för aktivt anmälande av utvecklingsåtgärder ges till Tuisku Laukka, sakkunnig inom specialundervisning från Heinola, bibliotekarien Sanna Lampela från Posio samt HR-planeraren Seija Välivainio från Vasa.
Man premieras också för kommunikation i anslutning till sitt eget arbete. Ett diplom för positiv kommunikation på sociala medier ges till läraren Minni Nevalainen från Luumäki kommun och till personaldirektör Johanna Bjarregård-Madsen från Egentliga Tavastlands välfärdsområde.
– Vi vill också lyfta fram enskilda personer som kan tjäna som exempel för andra.
Tärkeissä töissä är en plattform för arbetslivsutveckling som drivs av Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och kommunsektorns huvudavtalsorganisationer, dvs. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JAU och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote.
Information om de premierade organisationerna och utvecklingsåtgärderna
Anna-Mari Jaanu
- Arbetslivsutvecklingsprojekt