Hybridarbete kräver ny lednings- och arbetspraxis
Hybridarbete kan med bra ledning bli organisationens framgångsfaktor. En ny guide erbjuder både praktiska verktyg och forskningsdata för utveckling av hybridarbetet.
Över en miljon finländare arbetar på distans, åtminstone sporadiskt. Hybridarbete handlar ändå inte i första hand om var arbetet utförs, utan om nya sätt att leda och organisera arbetet.
Arbetshälsoinstitutets nya guide Hybridarbetsmodell som framgångsfaktor (Hybridityömalli menestystekijänä) uppmuntrar organisationer att utveckla sina hybridarbetsmodeller med nya sätt att leda arbetet och nya arbetsmetoder till exempel med hjälp av tekniken.
Grundtanken är att hybridarbetet är en betydande arbetslivsinnovation som blivit möjlig tack vare digitaliseringen. Om hybridarbetet leds väl kan det bli en framgångsfaktor för organisationen.
Guiden baserar sig på Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt där arbetsmarknadsorganisationer och arbetsplatser har medverkat. KT:s ledande sakkunnig i arbetslivsutveckling, Niilo Hakonen, representerade kommunerna och välfärdsområdena i projektets styrgrupp.
Hybridarbetet utmanar de traditionella sätten att leda arbetet
Det finns ingen färdig modell, eftersom organisationerna är olika och lösningarna måste utformas utifrån deras egna förutsättningar. Ledningen måste beakta organisationens strategi, kultur och verksamhetsmiljö när den fastställer riktlinjer för hybridarbete.
Arbetsgivarna måste överväga hur mycket närvaro som behövs på arbetsplatsen och i vilken utsträckning arbetssätten kan vara självstyrande. I vissa uppgifter är närvaro viktigt, men distansarbete kan ibland effektivisera arbetet.
Hybridarbetet måste beaktas bland annat i:
- ledningen
- arbetspraxis
- kommunikationen
- lokaler
- tekniska lösningar.
På arbetsplatserna behövs också diskussion om hur den hybridarbetsmodell man gått in för fungerar.
Enligt forskningsprofessor Tuomo Alasoini vid Arbetshälsoinstitutet utmanar hybridarbetet företag att utveckla sin ledningspraxis och att använda tekniken på nya sätt. Han anser att organisationer inte ska fastna i gamla verksamhetsmodeller, utan modigt pröva nya lösningar.
Hybridarbete som leds på ett bra sätt kan ge organisationerna konkurrensfördelar, eftersom arbetstagarna värdesätter flexibilitet och möjligheter att kombinera arbete och privatliv. Om hybridarbetet fungerar kan det öka arbetstagarens välbefinnande och motivation.
Guiden kan laddas ner på Arbetshälsoinstitutets webbsida (på finska).
Mer på webben