Arbetslöshetsförsäkringsavgiften sjunker
Styrelsen för Sysselsättningsfonden, som förvaltas av arbetsmarknadsorganisationerna, föreslår för fondens förvaltningsråd att arbetsgivarnas och löntagarnas arbetslöshetsförsäkringsavgifter sänks med sammanlagt 0,5 procentenheter för 2020. Den lägre arbetsgivaravgiften föreslås bli 0,45 procent och den högre avgiften 1,70 procent av lönesumman.
Om förslaget förverkligas kommer det i medeltal att sänka de kommunal arbetsgivarnas arbetskraftskostnader med 0,3 procentenheter och spara cirka 56 miljoner euro nästa år.
Som grund för beslutet gjorde styrelsen en utförlig utvärdering av fondens utgifter samt av utvecklingsutsikterna för den finländska ekonomin och sysselsättningen. Avgiften kan sänkas eftersom fondens ekonomi har haft en positiv utveckling framför allt när det kommer till det förbättrade sysselsättningsläget. Arbetsmarknadsavtalen och pensionsreformen de senaste åren har haft den största inverkan på det goda sysselsättningsläget, och de har också minskat arbetslöshetskostnaderna.
KT har två platser i fondens styrelse och tre platser i förvaltningsrådet.
Med hjälp av arbetslöshetsförsäkringsavgifterna finansieras det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet, vuxenutbildningsstödet, pensionsförmånerna och FPA-stödet.
Med hjälp av sysselsättningsfondens konjunkturbuffert jämnar man ut arbetslöshetskostnader. Tack vare konjunkturbufferten kan arbetsgivare och löntagare undvika stora variationer i arbetslöshetsförsäkringsavgifterna.
Sysselsättningsfondens konjunkturbuffert närmar sig maximigränsen, som arbetsmarknadsorganisationerna föreslår ska vara de utgifter som motsvarar en arbetslöshetsgrad på sex procent. Summan uppgår för närvarande till ungefär 1 750 miljoner euro.
Utgående från konkurrenskraftsavtalet sjunker alla arbetsgivares pensionsförsäkringsavgift med 0,4 procentenheter nästa år, medan löntagarnas avgift stiger med lika mycket. Löntagarnas beskattning skärps med andra ord. Tack vare att arbetslöshetsförsäkringsavgiften sänks kommer beskattningen nästa år inte att skärpas så mycket som annars vore fallet.
Kommunarbetsgivarnas pensions- och socialförsäkringsavgifter har en stor betydelse för det kommunala arbetets totala kostnader och konkurrenskraft. Bortsett från pensionsavgiften ligger socialskyddsavgifterna ligger på samma nivå som hos privata arbetsgivare.
Den faktor som höjer de relativa kostnaderna för kommunarbetet mest är de kommunala arbetsgivarnas pensionsförsäkringsavgift, som i medeltal är cirka 4 procentenheter högre än hos privata arbetsgivare. Enligt KT:s åsikt bör pensionsförsäkringsavgiften sänkas till en nivå som närmar sig den privata sektorns nivå redan innan pensionssystemen sammanslås, för att förbättra konkurrenskraften.
Markku Jalonen
Markku Jalonen är verkställande direktör vid Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.
Lägg till ny kommentar