Suomeksi
LÄKTA
Underteckningsprotokoll till tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare 2022–2025

Bilaga 1 Utveckling av lönesystemet i läkaravtalet

Det har länge förts riksomfattande förhandlingar om lönesystemet i läkaravtalet. Avsikten är att förnya hela lönesystemet så att det bättre motsvarar omständigheterna inom den framtida hälso- och sjukvården i välfärdsområdena och välfärdssammanslutningarna samt så att läkare och tandläkare ska belönas rättvisare än för närvarande. I förhandlingarna beaktas också att läkarna och tandläkarna inom primärvården och den specialiserade sjukvården i välfärdsområdena och välfärdssammanslutningarna har samma arbetsgivare från 1.1.2023.

Av denna orsak konstaterar avtalsparterna att det inte finns någon anledning att skapa ett nytt lokalt lönesystem förrän parterna har vetskap om uppgörelsen kring läkaravtalet.

Anvisningar om de lönesystem som baserar sig på lokala avtal och hur systemen ska överföras till eller beaktas i välfärdsområdena ges senare av förhandlingsparterna. Tidpunkten för övergången till det nya systemet i välfärdsområdena beror dock också på övergångsperioden i det riksomfattande tjänste- och arbetskollektivavtalet.

En lönemodell som baseras på kompetens och ansvar  

KT, Finlands Läkarförbund och Finlands Tandläkarförbund utförde pilotförsök med vissa delar av ett nytt lönesystem år 2017. Bestämmelserna testades i tre samkommuner på olika håll i Finland. 

Erfarenheterna från pilotförsöket utnyttjades vid fortsatta förhandlingar och 1.4.2021 nådde parterna en partiell uppgörelse om en ny lönepunkt i bilagorna 1–4 (specialläkare/specialtandläkare med krävande uppgifter).

Förhandlingsparterna har fortsatt förhandlingarna enligt principerna för fortlöpande förhandlingar. Parterna eftersträvar en systemreform som omfattar hela lönesystemet och de olika lönefaktorerna. 

Även läkaravtalet har i snart tjugo år innehållit arbetsvärdering. Systemet har visat sig vara svårt att tillämpa i sakkunnigarbetet, eftersom arbetets innehåll påverkas av bland annat personens eget kunnande.  

Särskilt inom läkaravtalets tillämpningsområde, där arbetsuppgifterna är starkt avgränsade på basis av utbildning, arbetserfarenhet och roll (t.ex. ledningsuppgifter), har vissa delar av det lokala systemet för arbetsvärdering upplevts onödiga och tunga att hantera. Bland annat av dessa orsaker eftersträvar förhandlingsparterna en enklare riksomfattande modell, där lönen ändras stegvis enligt arbetsuppgifter, kompetens och karriärutveckling. 

Syftet med reformen är att förbättra vårdens kvalitet och resultat samt att belöna läkare och tandläkare rättvist och i rätt tid i olika skeden av karriären. 

Målet är att det nya lönesystemet bättre än tidigare ska beakta såväl utvecklingen av kompetensen och ansvaret som de personliga prestationerna och karriärerna (t.ex. personer med undervisningsuppgifter, forskare, chefer). Avsikten är att slopa den lokala arbetsvärderingen och att bygga upp en enhetlig riksomfattande modell som beaktar de element som bör ingå i ett fungerande lönesystem.

När lönesystemet utvecklas ska det bedömas hur alla lönedelar i det nuvarande lönesystemet fungerar. De belopp som överenskommits i läkaravtalet ska utgöra de löner som åtminstone betalas för befattningen i fråga. Lönenivån inom ett välfärdsområde fastställs lokalt. Man strävar också efter att finna riksomfattande riktlinjer för en harmonisering av lönerna.  Vid förhandlingarna avgörs också ställningen för dem som har helhetslön.

Andra belöningselement behövs också i fortsättningen (bl.a. rekryteringstillägg, engångsarvoden osv.).

Prestationslönesystem

Den senaste ändringen av lönesystemet i läkaravtalet 2022–2025 gäller prestationslönesystemet för hälsocentralläkare. Även åtgärdsarvodesystemet för hälsocentraltandläkare har reviderats.  

I cirkuläret 9/2022 redogörs för detta.