Suomeksi
Nyhet

Arbetsskiftsplanering minskar belastningen och ökar säkerheten inom vården

Trafikljusmodellen för arbetstider hjälper arbetsgivarna att bedöma hur belastande arbetsskiften är. Modellen bygger på nationella rekommendationer om arbetsskiftsergonomi som Arbetshälsoinstitutet nyligen har uppdaterat. Nya forskningsresultat visar att efterlevnad av rekommendationerna leder till minskad belastning.

Lapsi lähestyy punaisia liikennevaloja liikennepuistossa. Kuva: Mostphotos.

Välplanerade arbetsskiften kan minska arbetsbelastningen och främja återhämtningen från arbetet. Trafikljusmodellen för arbetstider som utarbetats av Arbetshälsoinstitutet baserar sig på rekommendationer om arbetsskiftergonomi. I rekommendationerna uppmärksammas bland annat arbetsskiftens längd och tidpunkt, återhämtningen från arbetet, samordningen av arbete och fritid samt arbetstagarnas möjligheter att påverka.

Rekommendationerna används i flera programvaror för planering av arbetsskift, vilket underlättar bedömningen och planeringen av arbetstidernas belastning.

Trafikljusmodellen för arbetstider har använts inom planeringen av skiftarbete i periodarbete inom social- och hälsovårdsbranschen sedan 2015. Resultaten från den femåriga uppföljningsstudien visar att efterlevnad av rekommendationerna avsevärt minskar arbetsbelastningen och risken för till exempel olycksfall i arbetet.

Trafikljusmodellen för arbetstider rekommenderas inom social- och hälsovården

I Arbetshälsoinstitutets omfattande forskningsprojekt undersöktes bland annat hur de rekommendationer i trafikljusmodellen för arbetstider som används i programvaror för skiftplanering inverkade på arbetstiderna och hälsan inom social- och hälsovårdsbranschen. Forskningsmaterialet baserades på en kohort (en grupp individer) som följdes 2008–2022, och uppgifter samlades in om arbetstagarnas arbetstider, sjukfrånvaro, olycksfall i arbetet och välbefinnande i arbetet.

Materialet omfattade över 80 000 arbetstagare.

Forskningen lyfter fram vikten av god arbetsskiftsergonomi och visar att det behövs systematisk och kunskapsbaserad planering av arbetsskift för att skapa en hälsosam och trygg arbetsmiljö.

Användningen av trafikljusrekommendationerna hade ett samband med bättre arbetsskiftsergonomi, mindre risk för olycksfall i arbetet och en något lägre psykisk belastning.

Trafikljusrekommendationerna var välbekanta för dem som planerar arbetsskift, men endast en femtedel av dem använde sig av rekommendationerna. Projektets forskargrupp rekommenderar därför en bredare användning av trafikljusrekommendationerna inom social- och hälsovården.

Forskningsresultaten kan tillämpas på många olika arbetsplatser, och detta kan främja arbetshälsan inom hela social- och hälsovårdsbranschen.

Risken för olycksfall i samband med arbetsskift kan bedömas med en ny riskkalkylator

Skiftarbete ökar risken för olycksfall. Arbetshälsoinstitutet har undersökt kopplingarna mellan arbetstider och olycksfall inom social- och hälsovården i två stora undersökningar, där forskarna gick igenom över 19 000 personers olycksfall i arbetet och uppgifter om arbetstiderna. Riskkalkylatorn för olycksfall i arbetet har utvecklats utgående från denna forskning.

Kalkylatorn har utarbetats för chefer och skiftplanerare, och underlättar bedömningen av om det finns riskfaktorer kopplade till arbetsskift i periodarbete. Kalkylatorn berättar till exempel vilka kombinationer av skiften som ökar riskerna. 

Resultaten kan också granskas utgående från vilka grupper av arbetstagare som löper större risk för olycksfall. Dessutom kan man jämföra sig egen enhets arbetssäkerhet med jämförelsematerial som baserar sig på över en halv miljon arbetsskift inom social- och hälsovårdsbranschen.

Mer på webben