Mer personal än någonsin inom den grundläggande utbildningen
Kommunerna har anställt mer personal, särskilt för att stödja skolgången. Bland annat antalet skolkuratorer har fördubblats de senaste tio åren.
Totalt arbetar 65 000 personer inom grundskolorna. Under tio år har antalet anställda ökat med 11 000. Den största ökningen har skett inom den grupp personal som stöder skolgång och lärande, men även antalet lärare har ökat. På tio år har till exempel antalet skolgångshandledare ökat med hälften och antalet skolkuratorer fördubblats. Fler elevhandledare har också anställts i skolorna.
Behovet av stöd har ökat, eftersom cirka en av fyra grundskoleelever fick särskilt eller intensifierat stöd år 2023. Under samma år gick cirka 525 000 barn och ungdomar i en kommunal grundskola.
År 2023 arbetade sammanlagt 36 700 klass- och ämneslärare, 15 500 skolgångshandledare, 9 000 speciallärare, 1 500 rektorer och biträdande rektorer samt 1 450 skolkuratorer i grundskolorna. Uppgifterna härstammar från Statistikcentralens lönestatistik för lokalförvaltningen, vars uppgifter för år 2023 nyligen färdigställdes.
– Tillväxten inom alla yrkesgrupper visar att kommunerna verkligen satsar på den grundläggande utbildningen. Ordnandet av grundläggande utbildning av hög kvalitet kan dock inte enbart grunda sig på en ökning av antalet anställda, säger Hannu Freund, förhandlingsdirektör vid KT.
Kommunerna behöver nya sätt att trygga kvaliteten på den grundläggande utbildningen
Kommunerna i olika delar av Finland befinner sig i en mycket varierande situation när det gäller ordnandet av den grundläggande utbildningen. I stora städer ökar till exempel antalet elever. Invandringen bidrar också till behovet av att anställa personal som stöder skolgången, eftersom en del av eleverna går i skolan på ett språk som är nytt för dem. Å andra sidan minskar antalet elever på landsbygden och i små kommuner på grund av den låga nativiteten.
- I stora städer betonas behovet av att rekrytera personal som stöder inlärningen, medan utmaningen i glesbygden kan vara till exempel att rekrytera ämneslärare som är kvalificerade för flera ämnen, berättar förhandlingsdirektör Hannu Freund.
För att kommunerna ska få bättre möjligheter att trygga en jämn kvalitet inom den grundläggande utbildningen runt om i Finland måste lagstiftningen om ordnandet av den grundläggande utbildningen göras mer flexibel, säger Freund.
– Det finns inte just någon personal som uppfyller kriterierna för att kunna rekryteras till grundskolorna. Det råder bland annat brist på kvalificerade lärare. Det borde vara möjligt att vara flexibel när det gäller den strikta behörigheten enligt ämne, anser Freund.
Strikt lagstiftning bör göras flexiblare
Bestämmelserna om distansundervisning i lagen om grundläggande utbildning är alltför strikta och otydliga Numera är det att krav att det ska finnas en lärare på plats i båda ändorna av distansundervisningen. Idag kan till exempel en skolgångshandledare inte ansvara för disciplin.
– Alternativen till distansundervisning är ofta långa skolresor, undervisning av en lärare som saknar behörighet eller att ett tillvalsämne faller bort. Kommunerna utgår från närundervisning, men de anställda på plats är de som bäst kan bedöma när undervisningen delvis kan ordnas på distans för elevens bästa, säger Freund.
Ett annat exempel på alltför strikta bestämmelser gäller lärare i naturvetenskaper. För att kunna undervisa i kemi, matematik och fysik måste en lärare ha separat lärarkompetens för vart och ett av de tre ämnena.
– Det är mycket svårt att rekrytera sådana lärare på små orter på grund av få timmar. På grund av de alltför stränga bestämmelserna undervisas naturvetenskaper ofta av en vikarie som inte har behörighet för något av ämnena, berättar Freund.
________________________________________
Fakta: Stora yrkesgrupper som arbetar i grundskolorna år 2023
Klass- och ämneslärare 36 700
Skolgångshandledare 15 500
Speciallärare 9 000
Rektorer och biträdande rektorer 1 500
Skolkuratorer 1 450
Elevhandledare 850
Källa: Statistikcentralens lönestatistik för lokalförvaltningen 2023
________________________________________
Bakgrund: Antalet elever ökar även om nativiteten sjunker
Antalet elever inom den grundläggande utbildningen har ökat på tio år, även om nativiteten har sjunkit. Förändringen torde förklaras av den ökade invandringen. Enligt Utbildningsstyrelsens informationstjänst Vipunen fanns det år 2023 cirka 525 000 elever i kommunernas grundskolor. Antalet elever var som lägst år 2012, då det fanns cirka 502 000 elever. Inom den grundläggande utbildningen går 95 procent av eleverna i en skola som drivs av en kommun eller en samkommun.