Regeringen stöder studier vid sidan av arbetet inom sektorer med arbetskraftsbrist
Det slopade vuxenutbildningsstödet kommer att ersättas av ett projekt som regeringen ämnar genomföra under åren 2025–2026. För projektet föreslås en årlig finansiering på endast 10 miljoner euro. KT anser det vara positivt att pilotprojektet koncentreras till sektorer med brist på kompetent arbetskraft, men anser att finansieringen är otillräcklig. För att trygga tillgången till personal är det nödvändigt att hitta en mer permanent lösning för att stödja vuxenutbildningen.
Tanken med regeringens pilotprojekt är att en arbetstagare, vid sidan av sitt arbete, ska kunna utbilda sig till ett nytt yrke inom en sektor med arbetskraftsbrist utan att behöva lämna arbetet helt och hållet. Regeringen lovar att detta ska ske genom nya arrangemang, även om utbildningen omfattar praktik eller andra studier som förutsätter frånvaro. Arbetsgivaren ersätts för kostnader för studier som arbetstagaren genomför vid sidan av arbetet.
Enligt den preliminära planen kommer pilotprojektet år 2025 att omfatta sammanlagt omkring 1 900 studerande inom följande utbildningar:
- sjukskötare
- närvårdare
- socionom
- lärare inom småbarnspedagogik
- speciallärare
Enligt KT:s uppfattning är en årlig finansiering på 10 miljoner euro alltför låg.
– Finansieringen är otillräcklig i förhållande till behovet. Stöd för utbildning behövs även i fortsättningen för vuxna, exempelvis för branschbytare som utbildar sig till ett yrke inom en sektor med arbetskraftsbrist, säger Mertzi Bergman, sakkunnig i kompetens och utbildningspolitik vid KT.
KT anser att eftersom finansieringen är så begränsad är det ändå bra att den också begränsar sig till utbildning som leder till yrken inom sektorer med brist på kompetent arbetskraft. På så sätt kan den lokalt underlätta utmaningarna i fråga om tillgången på personal.
Läroanstalten betalar en del av finansieringen till arbetsgivaren
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) beviljar projektfinansieringen i sin helhet till utbildningsanordnarna, och dessa får stöd för högst 15 månader. Läroanstalterna betalar en del av finansieringen vidare till arbetsgivarna. Det är fråga om ersättning för kostnader för studier under arbetstagarens arbetstid.
Skols inleder projektets första ansökan om statsunderstöd för läroanstalter i november 2024. Den nya formen av studier väntas börja år 2025, allteftersom läroanstalterna och arbetsgivarna har slutfört beredningen av modellerna för genomförandet.