Suomeksi
Pressmeddelande

KT beslutar om nya vd:n helt självständigt

KT:s verkställande direktör Markku Jalonens pensionsbeslut har väckt reaktioner på arbetsmarknaden. ”Det är meningslöst för utomstående att försöka påverka valet av nästa VD”, säger styrelsens ordförande.

KT:s styrelseordförande Ari Korhonen. Foto: KT / Markus Sommers.
KT:s styrelseordförande Ari Korhonen. Foto: KT / Markus Sommers.

Helsingin Sanomat publicerade 7.9.2024 en artikel med rubriken Hallitus pitää hoitajien palkankorotuksia liiallisina – nyt se puuttuu asiaan.

Artikeln lyfte fram att det inom Finlands Näringsliv EK förekommer missnöje med löneuppgörelsen för kommun- och välfärdssektorn 2022–2025. Detta missnöje har länge varit allmänt känt. I samma artikel sades också att man vill att nästa VD ska ha ett ”hårdare grepp”.

KT fördömer skarpt utomståendes försök att påverka valet av den kommande verkställande direktören. Samtidigt påpekar KT också att det sprids felaktig information i offentligheten om synpunkterna på valet av verkställande direktör. 

– KT:s verkställande direktör väljs av KT:s styrelse, som fattar sitt beslut helt självständigt. Den här typen av spekulationer eller till och med försök att påverka valet av verkställande direktör är helt obefogade. KT:s verkställande direktör väljs inte av EK, och inte heller av partierna, säger KT:s styrelseordförande Ari Korhonen

Den senaste uppgörelsen uppstod under exceptionella förhållanden 

Ordförande Ari Korhonen påminner om att kommun- och välfärdssektorns arbetsmarknadsuppgörelse 2022–2025 kom till under våren 2022, under exceptionella krisförhållanden. Kommunsektorn hade precis gått igenom arbetsmarknadshistoriens mest omfattande samhällsfarliga arbetskonflikt och utdragna, resultatlösa förlikningsförslag. 

Förlikningsförslaget gjordes av en förlikningsnämnd som utsetts av Arbets- och näringsministeriet och som bestod av representanter för arbetsgivarna och löntagarna samt ANM och FM.

Korhonen understryker att KT:s dåvarande förvaltning slutligen godkände förlikningsnämndens förslag enhälligt, även om utomstående aktörer också då försökte påverka KT:s beslutsfattande.

Den exceptionella uppgörelsen gav kommun- och välfärdssektorn den längsta arbetsfreden i Finland och tryggade det finska samhällets kärnservice. Den minskade också löneskillnaden mellan kvinnor och män på samhällsnivå. Uppgörelsen gjorde det möjligt för arbetsgivarna att reformera lönesystemen och främja lokala avtal genom att rikta löneförhöjningar enligt de lokala arbetsgivarnas behov. 

Arbetsgivarna inom kommun- och välfärdssektorn är ansvariga för medborgarnas liv och hälsa även under arbetskonflikter. Sektorn lider av den största bristen på arbetskraft i Finland, vilket hotar medborgarnas viktiga välfärdstjänster. Den offentliga sektorn utbildar kunnig arbetskraft även för den privata sektorns behov.

KT:s verkställande direktör Markku Jalonen har meddelat att han går i pension 28.2.2025.