Suomeksi
Cirkulär
1/2025
Till välfärdsområdena, välfärdssammanslutningarna och KT:s företagsmedlemmar

Fördelning av den lokala potten 1.2.2025 i tjänste- och arbetskollektivavtalet om lönesamordning, utveckling av lönesättningen och införande av ett nytt lönesystem i VÄLKA

I det särskilda tjänste- och arbetskollektivavtalet 5.9.2024 (se KT:s cirkulär 15/2024) kom parterna överens om en flyttning av den mellersta lokala potten på 2,0 procent som avtalats i tjänste- och arbetskollektivavtalet från 2022 om lönesamordning, utveckling av lönesättningen och införande av ett nytt lönesystem i VÄLKA. Potten senarelades till 1.2.2025. Potten ska betalas enligt den tidsplan som anges i § 10 i underteckningsprotokollet till VÄLKA 2022–2025.

Genom detta cirkulär ges anvisningar om fördelningen av den lokala potten på 2,0 % från 1.2.2025.

Cirkuläret har utarbetats i samråd med huvudavtalsorganisationerna JAU rf, FOSU rf och Sote rf och avtalsparterna har nått samförstånd om dess innehåll.

Läget i reformen av lönesystemet i VÄLKA

Reformen av lönesystemet i VÄLKA är ännu inte klar. Avsikten är att förnya lönepunkterna i lönekapitlet och bestämmelserna om den uppgiftsspecifika lönen i enlighet med det uppdrag som den nationella lönearbetsgruppen fått. 

På fältet pågår en simulering av det så kallade nivålönesystemet för andra bilagor än bilaga 7. Strävan är att genomföra reformen enligt samma tidsplan som i SH-avtalet. Det nya målet är att reformen av lönesystemet ska vara genomförd 31.5.2025 så att det kan införas retroaktivt från och med 1.6.2025 inom en rimlig övergångsperiod. För bilaga 7 genomförs reformen senare.

Fördelning av den lokala potten 1.2.2025

Den lokala potten är avsedd för lönesamordning, utveckling av lönesättningen och/eller införande av nya lönesystem. Då reformen av lönesystemet inte är slutförd kan potten användas till exempel för samordning av uppgiftsrelaterade löner. Potten kan också riktas till uppgifter som kräver bredare eller djupare kunnande och ansvar och som i nivålönesystemet sannolikt inte är på samma nivå som grundläggande uppgifter. Befattningar utanför lönesättningen beaktas som egna grupper. I sista hand kan potten användas till individuella tillägg som gäller tills vidare.

Användning av och förhandlingar om den lokala potten

Den lokala arbetsgivarens och huvudavtalsorganisationernas representanter förhandlar om användningen av den lokala potten. Vid den första förhandlingen går man igenom beräkningsprinciperna. (Se KT:s cirkulär 2/2023). Målet för förhandlingarna är att ge personalen faktiska påverkningsmöjligheter och att i mån av möjlighet uppnå samförstånd genom att höra förhandlingsparterna på lika villkor. Om enighet inte uppnås, beslutar arbetsgivaren hur den lokala potten ska användas enligt ovan nämnda kriterier.

Över förhandlingarna ska det upprättas ett protokoll där parternas ståndpunkter med eventuella motiveringar framgår.

Utredning om fördelningen av potten

Arbetsgivaren ska utan oskäligt dröjsmål ge huvudavtalsorganisationernas representanter en skriftlig utredning om hur den lokala potten fördelats. Av utredningen ska framgå lönesumman för de tjänsteinnehavare och arbetstagare som omfattas av potten samt pottens storlek i euro. Av utredningen ska också framgå pottens fördelning och kostnadseffekten av användningen av potten. Det viktigaste är att huvudavtalsorganisationernas representanter på basis av uppgifterna kan försäkra sig om att den lokala pottens kostnadseffekt uppfylls och se hur potten har fördelats.

KOMMUN- OCH VÄLFÄRDSOMRÅDESARBETSGIVARNA KT

Verkställande direktör Markku Jalonen

Förhandlingsdirektöra Henrika Nybondas-Kangas

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelussuhdeasiat

E-post:
soster@kt.fi

Henrika Nybondas-Kangas

förhandlingsdirektör
Telefon:
+358 9 771 2100
Mobiltelefon:
+358 50 357 4233
E-post:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Anne Kiiski

förhandlingsdirektör
Telefon:
+358 9 771 2508
Mobiltelefon:
+358 50 414 0718
E-post:
Anne.Kiiski@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Heikki Saaristo

ledande arbetsmarknadsombudsman
Telefon:
+358 9 771 2599
Mobiltelefon:
+358 50 456 7640
E-post:
Heikki.Saaristo@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Jenni Aaltonen

arbetsmarknadsjurist
Telefon:
+358 9 771 2116
Mobiltelefon:
+358 44 336 9670
E-post:
Jenni.Aaltonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT