Allmänt bemyndigande att ingå lokalt avtal om ersättning för tutorlärares arbete inom gymnasieundervisningen
Kommunala arbetsmarknadsverkets delegation har 18.5.2021 godkänt ett bemyndigande för kommunerna att ingå ett lokalt kollektivavtal om ersättning för den tid en tutorlärare i gymnasieundervisning använder för sitt arbete.
UKTA innehåller inga särskilda, tydliga bestämmelser om ersättning för tutorlärares arbete inom gymnasieundervisningen. Med stöd av bemyndigandet kan kommunen i enlighet med bifogade avtalsmall avtala om ersättning för tutorarbete under läsåret 2021–22.
Det är frivilligt att ingå ett lokalt avtal och det kräver godkännande av både kommunens behöriga myndighet och FOSU:s förtroendeman. Godkännandet sker genom underteckning av den avtalsmall som bifogats detta cirkulär. Avtalet ska införas som sådant utan innehållsliga ändringar (men med underteckningar av de lokala UKTA-avtalsparterna). Det undertecknade avtalet behöver inte skickas till KT Kommunarbetsgivarna.
Avtalet tillämpas på tutorlärare som omfattas av UKTA och vars arbete motsvarar det som omfattats av statens specialunderstöd åren 2019–2020. Villkoren i avtalet motsvarar i stor utsträckning det tvingande särskilda tjänste- och arbetskollektivavtal som trädde i kraft 1.1.2019 och som upphörde 31.7.2020.
KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET
Arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen
Förhandlingschef Hannu Freund
MALL:
Lokalt tjänste- och arbetskollektivavtal om ersättning för tutorlärares arbete inom gymnasieutbildningen
§ 1 Tillämpningsområde
Detta avtal tillämpas på tutorlärare vars arbete motsvarar det som omfattats av statens specialunderstöd åren 2019–2020. (Utbildningsstyrelsen, Statens specialunderstöd till utvecklandet och inledandet av tutorlärarverksamhet som ett regionalt samarbete).
Tillämpningsanvisning:Med tutorlärare avses en lärare som utöver undervisning och/eller annat arbete enligt UKTA fungerar som stöd och utbildare för lärare när det gäller att förändra gymnasiets verksamhetskultur, modernisera pedagogiken och utnyttja digitalisering i undervisningen på ett ändamålsenligt sätt.
Detta arbete kallas i detta avtal tutorarbete.
§ 2 Ersättning för tutorarbete
Tutorarbete ersätts:
1) Genom en förhöjning (del B § 19 Tilläggsuppgifter i enskilda skolor/läroanstalter och kommuner) på 162,15 euro/mån. för en arbetsmängd som motsvarar en undervisningstimme per vecka. För en lärare som omfattas av bestämmelserna för vuxengymnasier (UKTA bilaga 3) är motsvarande belopp 152,61 euro/mån. I resursfördelningen bör bl.a. arbete vid flera skolor beaktas
och/eller
2) genom att den uppgiftsrelaterade lönen höjs enligt del A § 6
och/eller
3) genom att tutorarbete räknas till undervisningsskyldigheten.
Tillämpningsanvisning
Tutorarbete ersätts i första hand via Tilläggsuppgifter i enskilda skolor/läroanstalter och kommuner (punkt 1) och den uppgiftsrelaterade lönen (punkt 2). Punkt 3 tillämpas i andra hand, dvs. undervisning som övertimmar bör ersättas med tutorarbete innan tutorarbete kan räknas till undervisningsskyldigheten. En förutsättning för att UKTA och tutorläraravtalet ska kunna tillämpas är dock att undervisning fortfarande ingår i arbetsuppgifterna.
Arvodet enligt punkt 1 kan vara mindre än beloppen i § 2 punkt 1, om tutorarbetet också ersätts genom en höjning av den uppgiftsrelaterade lönen (punkt 2). Den sammanlagda effekten av höjningarna ska dock motsvara minst det ifrågavarande beloppet. Genom ett lokalt beslut kan den sammanlagda effekten också överskridas.
Tutorarbete är inte undervisning enligt del B § 18 och den paragrafen blir inte tillämplig i fråga om tutorarbete.
§ 3 Avtalets giltighetstid
Detta avtal träder i kraft 1.8.2021 och gäller till 31.7.2022.
Helsingfors den 23 april 2021
KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET
FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR OFFENTLIGA SEKTORNS UTBILDADE FOSU RF