På jakt efter en god arbetskultur
Den som byter arbetsplats på grund av lönen kan tänkas återvända på grund av en god arbetskultur. Men om anledningen till bytet var en dålig arbetskultur kan personen knappast lockas tillbaka med pengar.
I nyhetsströmmen på LinkedIn denna sommar uppmärksammades arbetskulturens betydelse i förhållande till lönen. För de flesta var arbetsplatsens atmosfär och kultur mycket viktiga för välbefinnandet i arbetet. Några av deltagarna i diskussionen sade sig orka med en dålig stämning om lönen var mycket hög. Men de välbetalda som bara biter ihop var en liten minoritet.
Diskussionen om ämnet fick mig att tänka. Var och en av oss, oberoende av titel och antal år i arbetslivet, har ett behov av att bli sedda och få uppskattning i livet, i sina människorelationer, på fritiden och på jobbet. På arbetsplatsen är känslan av att vara uppskattad ofta viktigare än lönen. En dålig organisationskultur påverkar den anställdas övriga liv, missmodet följer med efter arbetstid.
Från festtalen till verkstadsgolvet
Det talas mycket om hur viktigt det är att återhämta sig och om förhållandet mellan arbetstiden och fritiden. Organisationer fastställer på strateginivå sina prioriterade värderingar och det satsas mycket på arbetsgivarens image. Det finns också en uppsjö av certifikat, diplom och utmärkelser, både kommersiella och gratis, med vilka organisationer kan brösta sig och berätta för personalen och utomstående hur välskött allting är hos oss.
Vid festtal och utmärkelser borde man tänka på det viktigaste, den enskilda arbetstagaren, hur värderingar och slogans märks på det praktiska planet i personalens vardag. Är stämningen och kulturen på arbetsplatsen sådan att man vill återkomma? Om frågan gör dig fundersam kunde du tänka på om man med små förändringar kunde göra stor skillnad för trivseln.
Det behövs inte alltid stora projekt för att utveckla arbetskulturen. Ofta räcker det med en öppen samtalskultur, mindre detaljstyrning och en känsla av att var och en kan påverka sitt dagliga arbete.
Har ni något på gång inom arbetsplatsutveckling? Tekojen Tori tar gärna emot förslag
Vi på Tärkeissä töissä arbetar för ett bättre arbetsliv. Vi tror på att ett bättre arbetsliv skapas med stora och små steg i arbetsplatsernas vardag parallellt med de stora strategiska målsättningarna. Vi uppmuntrar till idéer, fokus på lösningar, nytänkande och framför allt smidighet. Det att något alltid gjorts på ett visst sätt betyder inte alltid att det är det bästa möjliga sättet.
Vår webbplats och våra evenemang erbjuder verktyg för ett bättre arbetsliv och bättre ledarskap och den vägen till en bättre arbetskultur. Vi vill lyfta fram världens bästa arbete i kommuner och välfärdsområden på Tekojen tori, där vi redan samlat över 1 300 utvecklingsåtgärder från hela Finland.
Vilka åtgärder har ni vidtagit på er arbetsplats i år för en smidigare vardag på jobbet? Har processerna utvecklats eller har ni infört något helt nytt? Tekojen Tori tar gärna emot era förslag. Vi vill höra om små och stora utvecklingsåtgärder i kommunerna och välfärdsområdena senast 13.10.2024.
Åtgärden kan gälla välbefinnande i arbetet eller något helt annat som en annan arbetsplats kan få idéer från för sitt arbete. De mest inspirerande och uppfinningsrika åtgärderna belönas årligen på Tärkeissä töissä-galan 3.12.2024. Dela med er av god praxis och berätta med stolthet om vad just ni gör!
Tärkeissä töissä är Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s och kommun- och välfärdssektorns huvudavtalsorganisationers gemensamma plattform för arbetslivsutveckling. Syftet är att hjälpa arbetsplatserna inom kommunsektorn och välfärdsområdena att förnya sig och utvecklas samt lyfta fram det goda offentliga arbete som görs.
Bloggen kan kommenteras under cirka en månad från publiceringsdatum.
Henna Honkalo
Henna Honkalo on Tärkeissä töissä -tiimin viestinnän asiantuntija. Oivaltava strateginen viestintä, yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmiset innostavat. Ja tietysti kissavideot!
Vapaalla uppoudun vanhoihin taloihin, puutarhoihin ja seuraavan Italian reissun suunnitteluun.