Simulering hjälper till att skapa ett tydligt lönesystem
Nivålönesystemet har byggts upp i det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för kommunsektorn (AKTA) under sex års tid. Som stöd för arbetet har det gjorts tre simuleringar och responsenkäter. Med hjälp av dem har vi samlat in värdefull respons på lokal nivå för utvecklingen av lönesystemet.
Arbetet inom kommunsektorn förändras: sakkunnigarbetet ökar inom alla sektorer och utmaningarna med tillgången till arbetskraft är en del av vardagen. I och med vårdreformen har utbildning och fostran blivit den största kommunala sektorn.
Det nuvarande lönesystemet som baserar sig på arbetsvärdering är över 20 år gammalt. Det motsvarar inte situationer där uppgifter ändrats eller överförts, och lämpar sig inte heller då uppgifter kräver fortbildning.
Därför behövs ett tydligare lönesystem som är mer transparent och belönande.
Så vad innebär simulering?
I en simulering placeras de anställda på rätt lönenivå i en Excel-tabell baserat på arbetets krav på kunnande och ansvar.
Lönepunkter som påminner om de nuvarande finns kvar i bakgrunden. Simuleringen ger information om vad som behöver ändras före eventuella tvingande bestämmelser.
Den första simuleringen gjordes år 2021. Närmare 9 000 anställdas löner simulerades. Följande simulering gjordes vid årsskiftet 2022/2023. Den simuleringen omfattade 8 000 anställda. Den tredje simuleringen gjordes hösten 2024 och omfattade knappt 3 000 anställda.
Den tydliga modellen får gott betyg
I det stora hela fick modellen gott betyg i den senaste simuleringen. Nästan hälften av deltagarna gav modellen ett positivt vitsord, och en tredjedel ett något positivt vitsord. Resultatet kan anses vara mycket bra, eftersom det handlar om en stor reform och förändring.
Modellen ansågs vara tydlig och transparent. Ibruktagande var klart lättare för vissa lönepunkter. Modellen ansågs vara lätt att använda i till exempel bibliotek, museer, matservice och städtjänster.
Kritiken riktade sig mot det sätt på vilket befattningar inom förvaltningen delats in i två lönepunkter och tre nivåer. För de sakkunniga är befattningarna och de uppgiftsrelaterade lönerna fler och mer spridda än i många andra lönepunkter.
Det ansågs också vara en utmaning att placera befattningar utanför lönesättningen i modellen.
Arbetet fortsätter med förhandlingar
Modellen har fått särskilt beröm för nivåtillägget. Det gör det möjligt att lokalt ge belöning för särskilda uppgifter.
Det önskas dock mera klarhet i användningen av nivåtillägget. Detta är som bäst föremål för förhandlingar.
Målet är att lönesystemet ska vara så enkelt som möjligt. Många arbetsgivare anser att den nya modellen är bättre än det nuvarande systemet.
Förhandlingarna om nivålönesystemet fortsätter inom AKTA. Förhandlingar om nivålönemodellen förs också i fråga om UKTA del G, SH-avtalet och VÄLKA.
Niina Paakkonen
Jag deltar i förhandlingarna om AKTA, UKTA och avtalen för musiker och skådespelare, och är också med i arbetsgrupper för dessa avtal.
I mitt arbete analyserar jag statistik, gör enkäter och räknar ut kostnader för avtalsändringar.